Finans Mükemmeliyet Merkezi tanıtıldı
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı Dinçer, "Yola çıkış amacımız; finans sektörü, akademi ve reel sektör arasında köprü kurmak, bununla birlikte finans sektöründeki yetişmiş insan gücünü, donanımını daha da yukarıya çıkarmak için çalışmaktır"dedi.
Abone olAkbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, "Biz finans sektöründe olduğumuz için üniversitemiz ile birlikte 'finans konusunda nasıl bir katkımız olabilir' diye düşündük ve Finans Mükemmeliyet Merkezini kurmaya karar verdik, bizim için son derece önemli" dedi.
Sabancı Üniversitesi, Akbank’ın kurucu sponsorluğu ile finans sektörü, reel sektör ve akademisyenler arasında köprü olacak Center of Excellence in Finance (Finans Mükemmeliyet Merkezi-CEF) tanıtıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı Dinçer, Sabancı Üniversitesi ile Akbank'ın işbirliğini önemsediklerini belirterek, Akbank'ın finansal rakamlarıyla ülke bazında ekonomiye kattığı değerlerin yanı sıra sosyal sorumluluk alanında önemli roller aldığını kaydetti.
Sabancı Dinçer, Akbank denildiğinde kültür-sanatın öne çıktığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Son birkaç yıldır kendi içimizde çalışıyorduk, bugünkü Türkiye ve ilerideki Türkiye'de iki önemli nokta var ki banka olarak görev almalıyız dedik. Bunlardan biri girişimcilik, bu alanda Akbank olarak her türlü desteği veriyoruz. Diğeri de eğitim, Türkiye için son derece önemli. Her şeyi bir kurum yapacak diye bir şey yok. Biz finans sektöründe olduğumuz için üniversitemiz ile birlikte 'finans konusunda nasıl bir katkımız olabilir' diye düşündük ve Finans Mükemmeliyet Merkezini kurmaya karar verdik. Bizim için son derece önemli. Yola çıkış amacımız finans sektörü, akademi ve reel sektör arasında köprü kurmak, bununla birlikte finans sektöründeki yetişmiş insan gücünü, donanımını daha da yukarıya çıkarmak için çalışmaktır."
CEF kapsamında yılda bir kere konferans yapılacağını, çeşitli sertifika programlarının olacağını anlatan Sabancı Dinçer, "Finans endüstrisi ile ilgili araştırma, makaleler ve çalışmalar olacak. Bu sertifika programlarının sadece İstanbul'da değil, Türkiye'de de yayılmasını istiyoruz. Bu konuda son derece heyecanlıyım" diye konuştu.
Sabancı Dinçer, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla da kadınların bu özel gününü kutlayarak, bu vesileyle kadınların daha çok ev, iş, eğitim hayatlarında bugünden kuvvetli olmalarını diledi.
Bir gazetecinin, eğitim alanların Akbank bünyesinde istihdam edilip edilmeyeceğine yönelik sorusu üzerine Sabancı Dinçer, Akbank'ın büyük bir kurum olduğunu, insan kaynakları alım politikası ile sosyal faaliyetler arasında fark bulunduğunu belirterek, "Sadece sertifika programı alan bir kişiyi Akbank'a almak kolay olmayabilir. Çünkü kişilerin eğitimi, geçmişi, karakter analizlerine bakılıyor" dedi.
İş hayatında kadın olarak önüne engel çıkıp çıkmadığına ilişkin soruya Sabancı Dinçer, şöyle yanıt verdi:
"Kadınların önü çok açık, öyle de olmalı. Kadınlar için kendilerindeki irade, hedeflemelerinin yanında birinci derecede akrabalarının desteği çok önemli. Babama ve anneme teşekkür ediyorum, her zaman destek oldular. Kadın için en önemli konu ailesinin eğitim ve kariyerine destek olması, ikincisi de en önemli destek insanın eşi. Eşime her zaman teşekkür ediyorum. Aldığınız sorumlulularda ailevi sorumlulukları da var, eşinizden gelecek destek son derece önemli. Birinci derecedeki yakınlarınızın size desteği inancı çok önemli. Kadınlar için mentorları oluyor. Güçlü kadınlar diğer kadınlara çok büyük artı moral veriyor diye düşünüyorum. Akbank bünyesinde kadın çalışan yüzde 54, müdür ve üst kadroda kadınlara bakıldığında yüzde 34 seviyesindedir. Kadınların da birbiriyle iletişimi çok önemli."
Berker: "CEF büyük bir boşluğu dolduracak"
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker de üniversite ile bankanın bir araya gelmesinin müthiş bir şey olduğunu belirterek, Akbank'ın toplumsal açıdan bir üniversite gibi olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Berker, ayrıca Akbank'ın Sabancı Üniversitesi'nin kuruluşundan bu yana verdiği destek ile ayrıştığını anlatarak, CEF'in Türkiye'de, bölgede ve dünyada büyük bir boşluğu dolduracağını aktardı.
Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş ise Türkiye'nin mükemmeliyete ihtiyacının bulunduğunu ifade ederek, Türkiye'nin dünyada ekonomik olarak 16. ile 19. sıra arasında gidip geldiğini, kapasitesinin yüksek olduğunu ve bu kapasitenin harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin finans merkezi olmayı isteyen, ciddi amaçları olan bir ülke olduğuna vurgulayan Demirtaş, CEF'in buradaki işinin mükemmeliyete katkı yapmak olacağını dile getirdi.
Prof. Dr. Demirtaş, CEF'in Türkiye'de reel sektörü, finans sektörünü, akademisyenleri ve politika belirleyicileri bir araya getirmek istediğini belirterek, "Biz rakiplerizi yakalamak istiyorsak mükemmeliyete sımsıkı sarılmalıyız. Biz de bu sebeple CEF'i kuruyoruz. Dünya çapındaki profesyonellerle çalışacağız. CEF, yılda bir kez üst düzey konferans, sertifika programları, seminer serileri ve atölyeler düzenleyecek. Uluslararası düzeyde tanınırlığa sahip dergilerde akademik yayınları topluma sunacak" diye konuştu.
CEF'in Kurucu Başkanlığını kendisinin yapacağını ifade eden Demirtaş, Danışma Kurulunda Sabancı Dinçer'in yanı sıra Massachusetts Institute of Technology (MIT) Ekonomi Profesörü Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Zurich Insurance Group Yönetim Kurulu Başkanı Josef Ackermann, HSBC eski CEO’su ve İngiltere Ticaret ve Yatırım eski Bakanı Lord Stephen Green, Goldman Sachs Avrupa Sermayeleri Piyasaları eski Başkanı Dante Roscini, ABD Hazine eski Bakanı Robert Rubin, Harvard Üniversitesi Emeritus Profesörü ve ABD eski Hazine Bakanı Prof.Dr. Larry Summers'ın bulunduğunu söyledi.
Demirtaş, finansın en gelişmiş olduğu ülkelerden bu konunun en üst düzeyindeki insanlarla çalıştıklarını aktararak, "Üst düzey isimlerin katılacağı ilk konferansımız 3 Haziran'da Four Seasons'ta yapılacak. Bireysel yatırımcının Türkiye'de daha güçlü olmasını istiyoruz. Zaman elverdikçe Türkiye'deki halka açık şirketlerin her biri hakkında risk analizi web sayfamızdan yayımlayacağız" dedi.
Prof. Dr. Demirtaş, ilk eğitimlere bu yılın ekim ayında başlayacaklarını, eğitimlere henüz fiyat belirlemediklerini bildirdi.
CEF eğitimleri hakkında
Bu arada, CEF eğitimlerinde, üniversite öğrencileri ve genç profesyonellere yönelik ortalama 4 gün süren Finansın Temelleri dersleri düzenlenecek.
Üst düzey finans yöneticileri ve reel sektör liderleri için ortalama 2 ile 4 gün arası süren Kurumsal Finans, Şirket Değerlemesi, Proje Değerlendirme, Kurumsal Yönetişim, Risk Yönetimi, Varlık Fiyatlama, Yatırımlar ve Varlık Tahsisi dersleri gerçekleşecek. Kurumsal yatırımcılar için seminerler, atölyeler ve üç ayda bir yayınlanan araştırma raporları hazırlanacak.
CEF’in resmi internet sitesinde ve düzenleyeceği etkinliklerde küçük yatırımcılar ve diğer piyasa takipçileri için araştırma verileri paylaşılacak.