2025 bütçesi TBMM plan ve bütçe komisyonunda

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'ni TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sundu. Bütçenin, ekonomik kalkınmayı, sosyal refahı, çevresel sürdürülebilirliği ve teknolojik dönüşümü desteklediğini belirtti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'ni TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sundu. Ayrıca 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi de komisyona sunuldu. Yılmaz, dünyanın pek çok bölgesinde istikrarı tehdit eden gelişmeler yaşandığını belirterek, Türkiye’nin 2025 yılı bütçesinin siyasi istikrarı ve ekonomik kalkınmayı önceleyen bir bütçe olduğunu söyledi.

Yılmaz, 2025 bütçesinin büyümeyi, yatırımı, üretimi ve ihracatı desteklediğini, sosyal refahı artırmayı amaçladığını vurguladı. Bütçenin her kesimin ihtiyaçlarını gözeterek hazırlandığını, 81 ilin gereksinimlerine uygun programlar içerdiğini ifade etti. Yüksek katma değerli üretimin ve AR-GE kapasitesinin bu bütçenin önemli unsurları arasında yer aldığını belirtti. Ayrıca çevresel sürdürülebilirlik, yeşil ekonomi ve dijital dönüşüm de bütçenin öncelikleri arasında.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında 1,1 trilyon dolara ulaşarak, dünya sıralamasında 19. sıradan 17. sıraya yükseldiğini kaydetti. Satın alma gücü paritesine göre Türkiye'nin dünya genelinde 11'inci, Avrupa’da ise 4’üncü en büyük ekonomi konumunda olduğunu ekledi.

Yılmaz, 2025 yılında merkezi yönetim bütçe giderlerinin 14,7 trilyon lira, gelirlerin ise 12,8 trilyon lira olacağını öngördüklerini söyledi. Bütçe açığının GSYH'ye oranının ise %3,1 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti. AK Parti hükümetleri döneminde bütçeyi "faiz bütçesi" olmaktan çıkarıp, "hizmet bütçesi" haline getirdiklerini ve 2025'te faiz giderlerinin GSYH’ye oranının %3,2 olarak öngörüldüğünü ifade etti.

Eğitime ayrılan bütçeye değinen Yılmaz, 2025 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na 1,45 trilyon lira kaynak ayrıldığını ve bu bütçeyle dezavantajlı bölgelerdeki okulların koşullarını iyileştirmeyi hedeflediklerini vurguladı. Ayrıca sağlık harcamalarına 1,1 trilyon lira kaynak ayırdıklarını, sağlık alanında kamu harcamalarının toplamının 2,4 trilyon liraya ulaşacağını söyledi.

Sosyal yardımlara 650,9 milyar lira ayrıldığını belirten Yılmaz, bu tutarın bütçenin %4,4’üne denk geldiğini ve 2002'den bu yana sosyal yardımların GSYH'ye oranının %1,1'e yükseldiğini ifade etti. Tarıma ise 705,6 milyar lira bütçe ayrıldığını, bu kapsamda tarımsal destek programları için 135 milyar lira kaynak ayrıldığını söyledi.

Yılmaz, reel sektör destekleri kapsamında 561 milyar lira ödenek ayrıldığını, tarım kredileri ve esnaf kredilerine yönelik sübvansiyonlar ile sosyal güvenlik prim ödemelerinin de bütçe destekleri arasında yer aldığını ekledi.

 Kaynak: CNBC-E

Kategoriler Ekonomi Gündem
Yorumlar
Kalan Karakter 800