Açık internet için kritik adım
ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC) tarafından geçtiğimiz hafta kabul edilen ‘Ağ Tarafsızlığı’ kavramı, internette önemli değişiklikler doğurabilir. Başkan Obama'nın verdiği talimatın ardından yasalaşan kavram, internetteki tüm verilerin şirketlerin kontrolünden bağımsız kılınmasını amaçlıyor.
Abone olFCC, Başkan Obama'nın Kasım 2014'te verdiği talimatın ardından açık internetin sağlanması ve korunması adına gerekli düzenlemelerin yapılması kararını 26 Şubat’ta yapılan oylamada kabul etti. FCC'de yapılan ve 2'ye karşı 3 oyla kabul edilen Ağ Tarafsızlığı, ABD'deki tüm internet servis sağlayıcılarını doğrudan etkileyeceği gibi, küresel alanda da etki yapacak bir karar olma özelliği taşıyor.
Ağ Tarafsızlığı kavramı ABD'de kablolu, kablosuz veya mobil cihaz üzerinden internet hizmeti sunan firmaların, tüm web sayfaları ve içeriklerine aynı şartlar altında erişim hakkı sunmasını öngörüyor. Kısaca, belli şartlar altında hizmet bedeli alınamayacağı gibi, internet hızı değiştirilemeyecek veya bloke edilemeyecek.
Ağ Tarafsızlığı kanunu aynı zamanda büyük şirketlerin internetteki veri akışına müdahalesinin önüne geçmeyi amaçlıyor. Obama, Kasım 2014'te yaptığı açıklamada, 'internette hangi sayfaya gireceğinizi belirleyen bekçiler bulunamayacağını, açık internete karşı prensipler belirlemenin interneti yok edebileceğini' belirtmişti.
Yapılan oylamanın ardından açıklama yapan FCC Başkanı Tom Wheeler ise 'internetin dünyadaki en güçlü ve yaygın platform olduğunu' belirterek, 'böyle bir ortamda kurallar ve hakem olmadan hareket edebilmenin çok önemli olduğunu' ifade etti.
'Açık İnterneti Öne Korumak ve Teşvik Etmek' adı taşıyan 317 sayfalık FFC kararı, federal tescilde yayımlanmasının ardından gelen 60 gün içinde yürürlüğe girecek.
Ne gibi değişiklikler olacak?
FCC'nin kararının ardından ABD'deki tüm kablosu ve genişbant internet sağlayıcıları telekomünikasyon yasaları altında 'Title II' adı verilen yeni bir başlık altında değerlendirilecek. FCC yeni düzenleme altında bugüne kadar hiç kullanmadığı denetim mekanizmaları kuracak. Şirketlerin faaliyetlerini gözden geçirecek denetimler piyasaya rakip firmaların girmesini de güçlendirecek.
Ağ Tarafsızlığı'nın getireceği değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:
- Genişbant erişimi bir telekomünikasyon hizmeti olarak yeniden tanımlanacak. Böylece, çok daha sıkı bir denetimden geçirilecek.
- Genişbant internet sağlayıcıları belli bir ücret karşılığında bağlantı hızını değiştiremeyecek veya bloke edemeyecek.
- İnternet hizmeti sağlayıcıları, kullanıcılarına daha iyi bağlantı sunabilmek için içerik sağlayan firmalarla anlaşma yapamayacak.
- İçerik firmalarının genişbant internet hizmeti sunan firmaların ağlarına bağlanmak için ödediği ücretler ve yapılan anlaşmalar denetlenecek.
- Belirlenen ücretler hakkında şikayeti bulunan firmalar FCC'ye başvurabilecek ve her başvuru ayrı olarak değerlendirilecek.
- Tüm kurallar mobil şebekelerden sabit ağlara kadar tüm firmaları kapsayacak.
Web'in babası: Alkışlıyorum
ABD'de bir yılı aşkın süredir gündemde olan Ağ Tarafsızlığı kavramı, kamuyounda büyük destek görürken internet servis sağlayıcılarının uzak durduğu bir konu oldu.
Ağ Tarafsızlığını savunanlar, çağımızın en büyük teknolojik imkanı olan özgür ve bedava internetin şirketlerin kontrolüne sokulmasına karşı geliyor. Oylama esnasında FCC önünde gösteri yapan aktivistler, yasalaşan Ağ Tarafsızlığı sayesinde internetin ifade özgürlüğü ve yeniliğini güçlendireceğini savunuyor.
Aktivistlerin Ağ Tarafısızlığı ile savunduğu değişimler ise şu şekilde:
- Açık ve özgür internet internet servis sağlayıcıları arasında rekabeti artıracak,
- Haksız ücretlendirme uygulamalarının önüne geçilecek,
- Açık ve özgür internet yeniliği artıracak ve fikirlerin yayılmasını kolaylaştıracak,
- Açık ve özgür internet girişimcilere güç kazandıracak,
- İfade özgürlüğü güçlenecek.
Aktivistlere deskek veren Apple kurucularından Steve Wozniak, 'internetin saldırıya uğramasını engellemek için FCC'nin daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu savundu.
Guardian'a konuşan Wozniak, 'Ağ Tarafsızlığı'nın kazanılmış olmasının daha fazla olumsuzluğun göz ardı edilmemesi adına önemli bir başarı olduğunu' ifade etti.
CERN laboratuvarlarında HTML dilini geliştirerek World Wide Web'in (WWW) temelini atan Tim Berners-Lee, FFC'nin açık interneti korumak için aldığı kararı 'alkışladığını' söyledi.
"Alınan kararın en önemli tarafı, izin almak gerekmeden yenilik yapılmasını sağlaması olacak. Bu internetin kalbinde yatan özellik" yorumunda bulundu.
Firmalar öfkeli
Demokrat Parti ile bir yıl boyunca Ağ Tarafsızlığı konusunda kavga eden Cumhuriyet Parti, alınan kararın 'büyük bir hata olduğunu' belirtti. FCC'de yer alan ve karara karşı oy kullanan Cumhuriyetçi Parti üyesi Ajit Pai, 'yeni kuralların gereksiz ve hükümet müdahelesinin ise tehlikeli olduğunu' savundu. Pai, "İnternet bozulmadı... Devletin çözmesi gereken bir sorun yok" ifadesini kullandı.
ABD'nin en büyük telekomünikasyon firmalarından Verizon Ocak 2014'te FCC'ye dava açmış ve kazanmıştı. Mahkeme, resmi olarak gizliliği sağlanmış bilgi hizmetlerinin kamu hizmeti gibi görülemeyeceğine karar vermişti.
Ağ Tarafsızlığı'nın kabul edilmesinin ardından açıklama yapan Verizon yetkilisi Michael Glover, 'internet hizmet sağlayıcılarının çağ dışı kararlara maruz bırakılmasının tüketiciler, yenilikçiler ve yatırımcılar için belirsizlik dolu bir süreç başlatacağını' savundu.
Şirket, FCC'nin 'eski kafalı' kararını protesto etmek için daktilo ile yazılmış ve 1930'lara ithaf edilen bir tweet attı.