10 maddede enflasyon muhasebesi ve detayları!

7. Enflasyon muhasebesi şirket değerlemelerini etkiler mi?

Mevcut İNA değerleme modellerimizde nominal nakit akımları tahminleri kullanılmaktadır. Nakit akımları nominal iskonto oranları kullanılarak indirgendiğinden kendi içinde tutarlıdır.

Yüksek enflasyon özellikle stok süresi uzun şirketlerin faaliyet marjlarını yükseltici etki yapmaktadır. Enflasyon muhasebesi bu etkiyi arındırdığından modellerdeki FAVÖK marj varsayımları gözden geçirilebilir. 20024 yılından itibaren şirketler enflasyona göre düzeltilmiş rakamlar üzerinden vergi ödeyeceğinden özellikle net parsal varlıkları olan şirketlerin (örneğin finansal kuruluşlar) vergi yükünü azaltacaktır.

Diğer taraftan net parasal yükümlülükleri olan şirketlerde ters etki yapacaktır. Ayrıca varlıkların yeniden değerlenmesi amortisman giderlerinden doğan vergi avantajını arttıracaktır. Dolayısıla, INA analizlerindeki vergi oranı varsayımları değişebilecektir. Dönem sonu satın alma gücü ile ifade edilen nakit akımları yine dönem sonu döviz kurundan dolara çevrilip dolar bazında bir özsermayemaliyeti ile bugüne indirgenebilir (10 yıllık Eurobondfaizleri risksiz getiri olarak kullanılabilir).

Diğer bir yöntem nakit akımlarının reel olarak tahmin edilip yine reel bir özsermayemaliyeti ile indirgenmesidir. Reel özsermayemaliyeti tahmin edilirken tahmini uzun vadeli TL bono faizleri ve projeksiyon dönemindeki enflasyon tahminleri kullanılabilir. Çarpan değerlemesi yapılırken kullanılan benzer şirketlerin de enflasyona göre düzeltilmiş sonuçları alındığında tutarlılık açısından sorun yaratmamaktadır.