Arçelik hisse teknik analizi: "Al" tavsiyesini korudu

İnfo Yatırım, Arçelik hissesi için 77 TL hedef fiyatla "Al" tavsiyesini korudu

İnfo Yatırım'ın hazırladığı Arçelik hisse raporunda yer alan detaylar şöyle:

Beklentiler Dahilinde Finansallar

Arçelik 4Ç21’de 22,5 milyar TL satış, 1.8 milyar FAVÖK, 790 milyon TL de net satış açıkladı.

Açıklanan net satış ve FAVÖK rakamı piyasanın medyan beklentisiyle paralel olarak gerçekleşirken net kar %11 yukarıdadır. Bizim net kar beklentimiz ise 711 milyon TL’ydi.

Geçen yılın aynı çeyreğine göre satışlar %69 oranında arttı. Türkiye’de süregelen enflasyonist baskıları şirket ürünlerine yansıtabildi ve Türkiye’deki organik satışlar %48 oranında arttı.

Burada şirketin Aralık ayında bir fiyat ayarlaması yaptığını belirtmekte fayda var. Yurtdışı organik satışlar yatay seyrederken son çeyrekte artan Euro/TL kuru gelirlere %38’lik bir katkı sağladı. Yükselen kurun da etkisiyle Arçelik’in cirosunun artık %31’i Türkiye’den gelmektedir, bu oran 2020’de %35’ti.

Diğer yandan çeyreklik olarak 60bps artan brüt kar marjı yıllık olarak 720 bps daraldı. Bu daralmada büyük ölçüde artan hammadde fiyatları, TL’nin değer kaybı ve bunun maliyeti, kapasite kullanım oranı ve EUR/USD paritesinin düşmesi etkili oldu.

Şirketin Net Borç/FAVÖK oranı 2.4x seviyesinde gerçekleşti. Buna agresif olarak devam eden şirket geri alım programı (0.26x) ve yine sürdürülen inorganik büyüme etkisi (0.29x) dahildir. Bu ikisi düşüldüğünde şirketin Net Borç/FAVÖK oranı 1.86x olmaktadır. Bu oranın oldukça makul ve sürdürülebilir olduğunu düşünüyoruz.

Türkiye beyaz eşya pazarı ise adet bazında 2021’de %9 arttı. Bununla birlikte Arçelik’in adet bazlı satışları %15 yükseldi, zaten Türkiye’de pazar lideri olan şirketin pazar payı daha da artmış gözüküyor. TV segmentinde ise pazar %7 daralırken Arçelik’in satışları sabit kaldı. Klima segmentinde pazar büyümesinin gerisinde kalan şirket adet bazında klima satışlarını %27 arttırdı. Klima pazarı %34 oranında büyümüştü.

2022 Hazırlıkları Şirket karlılık marjlarının daraldığının farkında ve en azından 2022’nin ilk 6 ayında hammadde fiyatlarında bir gevşeme öngörmüyor. Karlılık marjlarını yukarı çekmeyi hedefleyen Arçelik, bunun için yılın son çeyreğinde hem yurt içinde hem yurt dışında (Euro bazında) ürünlerine zam yaptı.

Yapılan zamlar büyük ölçüde Aralık ayındaydı, dolayısıyla şirket 2022 yılına “hazır bir şekilde” giriyor. 2022’de marjların iyileştirilmesine yönelik bir başka hazırlık da yeni alınan şirketlerin karlılık oranlarının iyileştirilmesi olacaktır.

Diğer yandan şirket 2022’de konsolide olarak %60 satış büyümesi, %10.5 FAVÖK marjı, %25 seviyesinde İşletme Sermayesi/Ciro, 220 milyon Euro da yatırım harcaması beklemektedir. Bu rakamlar bizim beklentilerimize paraleldir.

Şirket geçen yıl 4,8 milyar TL Serbest Nakit Akışı üretirken bu yıl -3.1 milyar TL SNA üretti. Bunun sebebi ise büyük ölçüde işletme sermayesindeki değişim ve yeni yatırımlar. Piyasa bu daralmayı negatif karşılayabilecek olsa da büyümeye hızla devam eden bir şirketin negatif SNA üretmesini makul bulduğumuzu belirtmek isteriz. Lakin bu kalemi ilerleyen çeyreklerde yakından izleyeceğimizi de belirtelim.

Güncel Görünüm
Marjlarının daralmasına rağmen şirketin satışlarının artışını olumlu görüyoruz. Her ne kadar SNA tarafında görece bozulma olsa da satışlarda, FAVÖK’te ve net karda büyük bir sürpriz gözlemlemedik. Bu sebeple Arçelik’in bilançosunu nötr karşılıyoruz ve 77 TL’lik hedef fiyatımızla AL tavsiyemizi koruyoruz.

Deniz Yatırım, 4 hissede hedef fiyat açıkladı BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse İş Yatırım model portföyünde değişikliğe gitti Tüpraş’tan (TUPRS) sermaye tavanı artırımı kararı! BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse BofA'nın bugün en çok alım-satım yaptığı hisseler