ASELSAN'dan KOBİ'lere 1,6 milyar dolarlık sipariş

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, 2023’ün ilk 10 ayında KOBİ’lere 1,6 milyar dolarlık sipariş verdiklerini açıkladı.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Kocaeli Sanayi Odası'nın ekim ayı meclis toplantısına katılarak ASELSAN'ın KOBİ'lere sağladığı destekler ve savunma sanayisindeki başarılarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Akyol, ASELSAN’ın son 10 ayda küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) toplam 1,6 milyar dolarlık sipariş verdiğini duyurdu. Savunma sanayisinde Türkiye'nin özellikle son 15 yılda dünya genelinde büyük bir başarı elde ettiğini belirten Akyol, ASELSAN'ın bu başarının amiral gemisi olduğunu vurguladı.

"ASELSAN, Küresel Hedefler Peşinde"

ASELSAN’ın dünyanın en büyük 42'nci savunma sanayi şirketi olduğunu kaydeden Akyol, şirketin geçen yıl dünyanın en hızlı büyüyen 10’uncu savunma sanayisi şirketi olduğunu ifade etti. ASELSAN'ın teknolojilerini Anadolu'ya yaymaya devam ettiğini söyleyen Akyol, şu an 20 ülkede fiziksel olarak ofis, fabrika veya tasarım merkezi bulunduğunu belirtti. ASELSAN'ın tamamen küresel bir hedef doğrultusunda ilerlediğini, ihracata odaklanarak dünya genelinde varlıklarını artırmayı amaçladıklarını açıkladı.

"Türkiye'nin Savunma Sanayiinde İddialı Projeler"

ASELSAN'ın genç bir kadro ile dünyadaki en iddialı projeleri gerçekleştirdiğini vurgulayan Akyol, Türkiye’nin bu genç nüfusla inovasyon alanında büyük bir fırsat penceresine sahip olduğunu belirtti. Türkiye'nin kritik dönemlerde müttefik ülkelerden çeşitli ambargolarla karşılaştığını hatırlatan Akyol, ASELSAN’ın bu ambargolar karşısında yerli üretime yönelerek bağımsız çözümler geliştirdiğini söyledi. Helikopter kameralarında yaşanan ambargoyu örnek veren Akyol, ASELSAN’ın sıfırdan kamera yaparak bu sorunu aştığını ve ATAK helikopterine entegre ettiklerini aktardı.

Akyol, hava savunma sistemleri konusunda da büyük adımlar attıklarını belirtti. Türkiye'nin 2024 yılı sonu itibarıyla alçak, orta ve yüksek irtifa hava savunma sistemlerini envantere sokacağını söyledi. HİSAR, SİPER, KORKUT ve GÖKDENİZ gibi projelerde kaydedilen başarıların yanı sıra, milli radarın da geliştirildiğini ve ilk radarın İzmit Körfezi'ne kurulduğunu açıkladı.

ASELSAN'ın Yerli Üretim ve KOBİ'lere Desteği

ASELSAN’ın şu anda sahada Türk ordusu tarafından kullanılan 500'ü aşkın ürüne sahip olduğunu belirten Akyol, bu ürünlerin operasyon sahasında kendilerini kanıtladığını söyledi. Şirketin sadece savunma sanayisine değil, aynı zamanda ülke ekonomisine de önemli katkılarda bulunduğunu vurgulayan Akyol, ASELSAN'ın KOBİ'lerle yürüttüğü iş birliğine dikkat çekti. ASELSAN’ın 3 bin 200 yerli yan sanayi firmasıyla çalıştığını ve 2023 yılının ilk 10 ayında bu firmalara 1,6 milyar dolarlık sipariş açtığını belirtti.

Akyol, yerli üretim konusunda ASELSAN’ın büyük ilerlemeler kaydettiğini, son beş yılda 560 milyon dolarlık ithal ürünün yerlileştirildiğini ve bu ürünlerin 440 milyon dolara mal edildiğini açıkladı. Bu süreçte yüzde 20 fiyat avantajı sağlandığını ve ülkeye sağlanan istihdamın da büyük olduğunu belirtti. 2023 yılı başından itibaren 91 ürünü daha millileştirdiklerini ve bu ürünler için toplamda 127 milyon dolarlık sipariş açıldığını ekledi.

Son olarak, Kocaeli'deki firmalarla 362 milyon dolarlık iş hacmi oluşturduklarını ve 19 firmayla birlikte 58 ürünü millileştirdiklerini söyledi. ASELSAN’ın KOBİ'lere verdiği desteği artırarak sürdürmeye devam edeceğini ifade etti.

Kaynak: CNBC-E

BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse BİST’ten üç hisseye tedbir kararı BofA bugün 1.5 milyar liralık net alım yaptı! ASELS hissesinde tam 9 kurum hedef fiyat açıkladı! Model portföyünde değişikliğe gitti Aracı kurumların alım-satım yaptığı hisseler