Banka Garantili Bonolar nedir?
Bono, üzerinde miktarı yazılı bulunan paranın belirli bir kişi ya da belirli bir sürenin sonunda kuruluşa ödenmesi gereken senetlere denilmektedir. Bir sermaye piyasası aracıdır.
Banka garantili bonolara baktığımızda, Kalkınma ve Yatırım Bankalarından kredi kullanan ortakların, bu kredilerin teminatı olarak borçlu sıfatıyla düzenleyip alacaklı olan bankaya verdikleri senetlerdir.
Bir sermaye piyasası aracıdır.
Kalkınma ve Yatırım Bankaları bu senetleri (garantili bonoları) sermaye piyasasından faydalanmak ve kaynak sağlamak için çıkartırlar.
Bu bankalar bu senetleri halka arz yoluyla satabilirler. Banka garantili bonoları diğer devlet iç borçlanma araçları (DİBS) ile karşılaştırdığımızda örneğin tahvil ile karşılaştıracak olunursa bonolar, tahvile göre daha pratiktir.
Daha az masraflıdır, daha az masrafla kredi sağlama yollarıdır. Bunlar büyük miktarlarda çıkartılan kıymetli evraklardır.
Bunlardan finansman sağlanabilir mi diye baktığımızda bu bankalar (Yatırım ve Kalkınma) bu bonoları sermaye piyasasında satarak finansman sağlayabilir. Bonolar ortaklık değil sadece alacak hakkı sağlar.
Kaynak: https://www.yatirimkredi.com/banka-garantili-bono-nedir.html