Barclays ve HSBC'den TCMB' değerlendirmesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 19 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini beklentilere paralel olarak %50 seviyesinde sabit tuttu. Bu kararla birlikte TCMB, altı aydır faiz oranlarını değiştirmeden aynı seviyede korumaya devam etti. Kararın ardından uluslararası bankalar HSBC ve Barclays, Türkiye’nin para politikasına yönelik değerlendirmelerini paylaştı.

HSBC: Faiz İndirimi 2025'te Başlayabilir

HSBC Ekonomisti Melis Metiner, TCMB'nin faiz oranlarını sabit tutma kararının bankalarının tahminleri doğrultusunda olduğunu belirtti. Metiner, TCMB'nin enflasyonla mücadelede temkinli tutumunu sürdürdüğünü ve bu yıl herhangi bir faiz değişikliği beklemediklerini ifade etti. Ancak yılın son çeyreğinde faiz indirimi risklerinin arttığına dikkat çekti. HSBC, faizlerin 2025 yılında gevşeme döngüsüne gireceğini ve 2025'in ilk çeyreğinde politika faizinin %42,5'e, ikinci çeyrekte ise %36,5'e kadar ineceğini öngörüyor.

Barclays: Faiz İndirimi Kasım 2024'te Başlayabilir

Barclays Ekonomisti Ercan Ergün, TCMB'nin faiz indirimi için daha erken harekete geçeceğini öngördü. Barclays’in raporunda, faiz indiriminin Kasım 2024’te başlayabileceği ve 2025 Ağustos’a kadar her toplantıda 250 baz puanlık indirim yapılabileceği belirtiliyor. Bu süreçte politika faizinin %25 seviyesine kadar düşmesi bekleniyor.

Timothy Ash: 2024 Yılında Faiz İndirimi Beklenmiyor

Ekonomist Timothy Ash ise bu yıl TCMB’den herhangi bir faiz indirimi beklemediğini ifade etti. Ash, Türkiye’nin şu an enflasyonla mücadeleye odaklanması gerektiğini ve faiz indirimi için koşulların henüz uygun olmadığını belirtti.

ECB’den TCMB’ye Destek

ECB üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, TCMB’nin doğru bir rotada olduğunu ve kredibilitesini yeniden tesis ettiğini vurguladı. Knot, TCMB’nin bağımsızlığını güçlendiren adımlar attığını belirtti.


Kaynak: CNBC-E

BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse BİST’ten üç hisseye tedbir kararı BofA bugün 1.5 milyar liralık net alım yaptı! ASELS hissesinde tam 9 kurum hedef fiyat açıkladı! Model portföyünde değişikliğe gitti Aracı kurumların alım-satım yaptığı hisseler