Bayraktar: "Nükleer Yaptırımlar Kaldırılmalı"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) 68. Genel Konferansı’nda, nükleer enerjinin Türkiye'nin enerji stratejisindeki önemine vurgu yaparak, sektöre yönelik yaptırımların kaldırılması gerektiğini belirtti.
Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen ve 5 gün sürecek olan konferansın ilk gününde video mesajı paylaşılan Bayraktar, Türkiye'nin enerji politikalarına dair önemli açıklamalarda bulundu.
Nükleer Enerji, Türkiye'nin Enerji Stratejisinin Temel Unsuru
Bakan Bayraktar, konuşmasında, Türkiye'nin ulusal enerji stratejisini sürdürülebilir kalkınma ve enerji güvenliği temelinde şekillendirdiğini söyledi. 2053 yılına kadar sıfır karbon emisyonu hedefi doğrultusunda nükleer enerjinin kaçınılmaz bir çözüm olduğunu ifade eden Bayraktar, artan enerji talebini karşılamak için Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına ve nükleer enerjiye ağırlık vereceğini belirtti.
20 Gigavat Nükleer Kapasite Hedefi
Türkiye’nin uzun vadeli enerji planlarına dikkat çeken Bayraktar, 2035 yılına kadar 7,2 Gigavat (GW) nükleer kapasiteye ulaşmayı, 2050 yılına kadar ise küçük modüler reaktörler (SMR'ler) dahil 20 Gigavat nükleer santrali devreye almayı planladıklarını açıkladı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin dört reaktörüyle toplamda 4,8 Gigavat kapasiteye sahip olacağını, ikinci ve üçüncü nükleer santral sahalarının da ilerleyen dönemde faaliyete geçeceğini belirtti.
"Yaptırımlar Kalkmalı"
Bayraktar, nükleer enerjinin sadece Türkiye için değil, küresel sürdürülebilirlik hedefleri için de önemli olduğunu vurguladı. Ticaret ve finansal kısıtlamalar ile sektöre yönelik yaptırımların, teknolojik ilerlemeyi ve ekonomik gelişmeyi yavaşlattığını belirterek, bu engellerin kaldırılmasının gerekliliğine dikkat çekti. Bayraktar, uluslararası politikaların nükleer enerjinin sorumlu bir şekilde geliştirilmesi ve kullanılması yönünde destekleyici olması gerektiğini ifade etti.
UAEA ile İşbirliği Devam Ediyor
Bayraktar, Türkiye'nin nükleer enerjiyi güvenli, emniyetli ve barışçıl bir şekilde kullanma hedefine tam bağlı olduğunu ve UAEA ile yakın işbirliğini sürdüreceğini söyledi. Türkiye'nin, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için nükleer kapasitesini artırması gerektiğini belirten Bakan, Ajansın nükleer teknolojileri geliştirme çabalarını ve üye devletlere sağladığı desteği takdir ettiklerini dile getirdi.
Bayraktar, nükleer enerjinin dünya genelinde refahı artırmak adına geliştirilmesi için ortak çabaların sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.
Kaynak: Bloomberg