Bireysel Emeklilik Sistemi

Bireysel Emeklilik Sistemi kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek, emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel bir emeklilik sistemidir

Bireysel Emeklilik Sistemi kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek, emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel bir emeklilik sistemidir. Kişiler bu sisteme gönüllü katılarak, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayabilmektedir. BES sözleşmelerinde kişiler bireysel olarak tasarruf edebilecekleri gibi  şirketler de çalışanları adına ödeme yapabilmektedir.  

10 yıl boyunca sitemde kalarak ödeme yapan bir kişi 56 yaşına geldiği zaman emeklilik hakkı kazanmaktadır. Sistemden emekli olan bir kişi , dilerse emekli maaşı ya da toplu para şeklinde ödemelerini alabilmektedir.

Kişilerin BES sözleşmelerine yaptıkları ödemeler geniş fon seçenekleri ile ( Döviz, Altın, Hisse senedi, Karma fon, Faizsiz fon gibi ) değerlendirilmekte olup yılda 12 kere kişilerin fon tercihini değiştirme hakkı bulunmaktadır. BES katılımcılarına uzun vadede enflasyonun üzerinde getiri sunar.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde katılımcılar ödedikleri katkı payının %30'u oranında devlet katkısı alır yani yatırdıkları her 100 TL için devlet ek 30 TL yatırır.

Birikim yapamıyorum, kazandıklarımdan kenara hiç ayıramıyorum diyenler için BES düzenli ve kolay birikim yapma imkanı sağlar. Ödeme periyodu aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olabilir. Katılımcının kendi belirleyeceği düzene göre BES katkı payı tutarı, kredi kartından ya da banka hesabından düzenli olarak tahsil edilir. Böylece belirli bir disiplin içinde tasarruf yapılabilir.

BES güvenli ve şeffaf bir sistemdir. Bireysel emeklilik hesapları Takasbank’ta tutulur, fon payları bu hesaplardan günlük olarak takip edilebilir.

2017’de hayata geçen Otomatik Katılım kapsamında ise işyerleri çalışanlarının maaş hesaplarından yasal oranlar çerçevesinde (minimum prime esas kazancın %3’ ü) BES ödemesi tahsil etmeleri gerekmektedir. Çalışanlar dilerse cayma hakkını kullanabilirler. Devlet Katkısı kazanma hakkı Otomatik Katılım sistemi için de geçerlidir.

Özel sektör çalışanı, çiftçi, ev hanımı, esnaf, memur, doktor, avukat, herkes Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılıp devlet katkısından yararlanabilir. Eşiniz, 18 yaş altı veya üzeri çocuğunuz ve yakınlarınız için sözleşme yaparak ailenizdeki herkesin ayrı ayrı devlet katkısından faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

 https://www.agesa.com.tr/bireysel-emeklilik-sistemi

Ford Otomotiv'den bedelsiz sermaye artırımı kararı Nükleer savaşta Moskova'nın hedef alacağı ülkeler THY hisse yorumu: Yüksek getiri potansiyeli! Ukrayna'nın Rusya saldırısı piyasaları bozdu BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse