Borsa İstanbul 2020 kayıplarını silen ilk beş borsanın arasına girdi
BIST 100 endeksi yerel para birimi cinsinden tüm dünyada kayıplarını telafi eden beş endeksten biri oldu. BIST 100 endeksi Kopenhag borsası, Slovak borsası, Litvanya borsası gibi borsalar ile birlikte, yerel para birimi cinsinden tüm dünyada kayıplarını telafi eden beş endeksten biri oldu.
Yüzbinlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs pandemisinin yayılımını yavaşlatmak için işletmeler iş aktivitelerini durdurdu, çalışma hayatı, sosyal yaşam ve eğitim faaliyetleri durduruldu.
Bloomberg HT'den Kıvılcım Harika Ertunç'un haberine göre para ve maliye politikaları koronavirüs pandemisinin ekonomilere yarattığı hasarın etkilerini azaltmak için piyasalara can simidi olarak teşvik programları açıkladı.
Açıklanan mali teşviklerin dünya ekonomisini kurtarmaya yetip yetmeyeceğine dair belirsizliğe rağmen hükümetler hane halkına doğrudan ödemeleri, vergi muafiyetlerini, işsizlik yardımlarını, maaş desteklerini içeren ve daha önce eşi görülmemiş büyüklüklerde destek paketleri açıkladılar. BBC’nin haberine göre, 2008'deki küresel mali kriz sırasında alınan ve o dönem için bir rekor kabul edilen önlemlerin şimdikine kıyasla çok küçük kaldığına dikkat çekiyor.
Uluslararası kurumlar daralma beklentilerini yukarı yönlü revize ediyor
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle daha önce yüzde 4 küçüleceğini tahmin ettiği G20 ekonomilerinin bu yıl yüzde 4,6 daralacağını öngördü.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) Haziran ayı Ekonomik Görünüm Raporu’nda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının "yüzyılın en büyük barış zamanı ekonomik krizini" tetiklediğini belirterek, salgında ikinci bir dalganın küresel ekonomiye büyük bir maliyeti olacağı uyarısında bulundu.
Raporda, Kovid-19 salgınının kontrol altında olduğu ve ikinci dalganın yaşanmayacağı senaryosunda, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 6 daralacağı ve gelecek yıl yüzde 5,2 genişleyeceği öngörüldü. Bununla birlikte, Kovid-19 salgınında ikinci dalganın gelmesi halinde, küresel ekonominin bu yıl yüzde 7,6 küçüleceği ve 2021’de ise sadece yüzde 2,8 büyüyeceği tahmini yapıldı.
Dünya Bankası da, Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'nun Haziran 2020 sayısını yayımladı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yarattığı hızlı ve büyük şok ile salgına karşı alınan önlemlerin ekonomiyi ciddi bir daralmaya sürüklediğine işaret edilen raporda, küresel ekonominin bu yıl yüzde 5,2 küçüleceği tahminine yer verildi. Raporda, bunun İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en derin durgunluğu yansıttığı aktarıldı. Dünya Bankası, ocak ayında yaptığı tahminlerde küresel ekonominin bu yıl yüzde 2,5 büyüyeceğini öngörmüştü. Bankanın raporunda, 2021 yılına ilişkin küresel ekonomik büyüme tahmini ise yüzde 2,6'dan yüzde 4,2'ye yükseltildi.
Koronavirüs pandemisi Borsaları ayı piyasasına sürükledi
Mart ayında küresel hisse senedi gösterge endeksi Şubat zirvesine göre yaklaşık yüzde 20 ekside seyretti. Avrupa borsaları ise, yatırımcıların ABD'nin yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını önlemek için Avrupa'dan yapılan seyahatlere bir ay süreyle kısıtlama getirmesine ve AMB'nin faiz oranlarını düşürmemesine tepki göstermesinin ardından tarihinin en sert günlük düşüşleri ile kapandı.
Pazartesi günü haftaya açılışta yüzde 0,97 artışla 114.711,23 puana yükselerek başlayan Borsa İstanbul 100 endeksi, 2020 yılı kayıplarını sildi. Endeks geçen haftayı yüzde 3.4 artışla tamamlamıştı. BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,39 değer kazancıyla 115.190,05 puandan tamamladı.
Endeks böylece 115.190,05 puanla 21 Şubat'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.
Borsa İstanbul 2020 kayıplarını silen ilk beş borsanın arasında
Her bir ülkenin kendi para birimi cinsinden borsanın performansını gösteren tabloda da görüldüğü gibi BIST 100 endeksi Kopenhag borsası, Slovak borsası, Litvanya borsası gibi borsalar ile birlikte, yerel para birimi cinsinden tüm dünyada kayıplarını telafi eden beş endeksten biri oldu. Borsa İstanbul yıl başından bu yana kazanımı yüzde 0.67 seviyesine çıkardı.