Çin'de yabancı haber sitelerine erişilemiyor
İnternet sınırlamalarının sıklıkla görüldüğü Çin'de yabancı haber sitelerine erişilemiyor. Çin'de internet sansürünü takip eden aktivistlere göre, yabancı sitelere büyük bir DDOS saldırısı başlatılmış olabilir.
Ülkede dünden bu yana Reuters, Bloomberg ve Wall Street Journal gibi bazı yabancı medya kuruluşlarının haber sitelerine erişimde internet kullanıcıları sorunlar yaşıyor.
Çin tarafından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken, ülkede ayrıca BBC gibi yabancı televizyon kanallarının yayınlarında kesintiler yaşanıyor.
Çin'de internet sansürünü takip eden GratFire.org sayfası ise 'büyük bir DDOS saldırısının başlatıldığını' açıkladı. Kar amacı gütmeyen örgüt, web sayfasından yaptığı açıklamada WSJ ve diğer Batılı medya kurumlarının yanı sıra kendilerinin de saldırıya uğradığını açıkladı.
Çin'in 'Great Firewall' olarak adlandırılan sansür mekanizması kapsamında yapıldığına inanılan saldırılar kapsamında, dün birçok adrese DDOS saldırıları başladığı belirtildi.
Çin'in baskısı güçleniyor
Çin, Batılı sitelere erişimi son yıllarda giderek zorlaştırırken, kısa süre önce alternatif kanalları da kapatmıştı. Ocak ayında yabancıların ve Çinlilerin Google, Facebook, Youtube ve Twitter gibi yasaklı sitelere girme amacıyla kullandığı 'Sanal Özel Ağ' (VPN) hizmetlerine erişim engellenmişti.
Diğer yandan, Çin'de geçen yılsonundan bu yana fotoğraf paylaşım uygulaması 'Instagram' ve Google'ın e-posta hizmeti 'Gmail''e erişilemezken, yetkililer bu konuya ilişkin de resmi bir açıklama yapmamıştı.
Youtube, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine erişimin yasak olduğu Çin'de bunların yerine 'Weibo', 'Youku' ve 'Renren' gibi yerli alternatifler bulunuyor.
Çin, sadece internette değil, ticaret alanında da Batılı firmalara birçok yasak getirdi. Hükümet binalarında Windows ve Apple ürünleri yasaklanırken, Kaspersky ve Symantec anti-virüs yazılım ürünlerinin kullanımı da yasaklandı.
Kaynak: Al Jazeera ve AA