EBRD Türkiye büyüme beklentisini yükseltti

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye için 2021 büyüme beklentisini yüzde 5,5'ten yüzde 9'a yükseltirken 2022'de Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyümesini beklediklerini belirtti.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) raporu, Türkiye’de hanehalklarının zayıf finansal durumları sebebiyle zayıflayan iç talebe karşılık ihracat kaynaklı büyümenin devam edeceğini öngördü.

EBRD büyüme tahminlerine yönelik riskler şöyle sıralandı: Kovid-19 kaynaklı geri çekilmeler, yüksek enerji fiyatları, erken gevşetilen para politikasına ilişkin riskler, enflasyonun gelişmiş ülke ekonomilerindeki geri dönüşü be jeopolitik gelişmeler.

Raporun tanıtım toplantısında konuşan EBRD Ekonomisti Roger Kelly “Gelecek yıl için yüzde 3,5 büyüme öngörüyoruz ancak özellikle para politikasının yarattığı belirsizlikler sebebiyle tahmin yapmak zor. Dolayısıyla gelecek yıl için tahminimiz Türkiye’nin potansiyel büyümesine işaret ediyor.” dedi.

“Son enflasyon raporunda Merkez Bankası’nın mesajı kafa karıştırıcıydı"
Rapora göre politika şeffaflığının eksikliği ve kırılgan dış pozisyon, Türkiye’nin küresel yatırımcı güvenindeki değişikliklere karşı hassas olmasına yol açıyor.

Roger Kelly “Son enflasyon raporunda Merkez Bankası’nın mesajı kafa karıştırıcıydı. Odağın cari dengeye çevirilmesi beklediğimiz bir şey değildi. Bunun son faiz indirimleri için bir gerekçe mi yoksa geleceğe yönelik bir politika mı olup olmadığını göreceğiz. Gevşek para politikası ve zayıf lira Türkiye’nin süregelen kırılganlıkları düşünüldüğünde risk teşkil ediyor” değerlendirmesini yaptı.

EBRD turizm gelirlerinde yükseliş ve güçlü ihracatla birlikte cari açığın GSYH’ye oranını yıl sonunda yüzde 2,4 olarak tahmin etti.

Son güncelleme Haziran'da gelmişti
EBRD, en son Haziran ayında yayımladığı raporda salgın sonrası kaydedilen toparlanmaya dikkat çekerek Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme tahminini yüzde 5'ten yüzde 5,5'e yükseltmişti.

Kuruluş turizm sezonunun uzun sürmesi halinde ekonomik büyümenin tahminleri bir miktar aşabileceğini, turizm sezonunda öngörülen canlanmanın yavaşlaması ve aşıların yeni koronavirüs varyantlarına karşı diğer varyantlara olduğu kadar etkili olamaması halinde aşağı yönlü riskler oluşabileceğine dikkat çekti.

Nükleer savaşta Moskova'nın hedef alacağı ülkeler THY hisse yorumu: Yüksek getiri potansiyeli! Ukrayna'nın Rusya saldırısı piyasaları bozdu BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse Aralık ayında temettü ödemesi yapacak şirketler BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse