Galata Wind (GWIND) hisse yorum
Tespitleriyle dikkat çeken analist Tuncay Turşucu, Galata Wind (GWIND) hissesindeki detaylı analizini yatırımcılarla paylaştı.
Galata Wind (GWIND) 2023 yılı 9 aylık dönemini 806 milyon TL net kar ile tamamladı. Net kar geçen yıl aynı döneme göre %1 geriledi. Bu gerilemede başlıca nedenler, Elektrik fiyatlarının $ bazında geçen yıla göre %28 gerilemesi, içerideki kur artışı desteği ile TL bazında ise sadece %2.4 artması nedeni ile satış gelirlerinin %24 gibi sınırlı artışı, maliyet artışı nedeni ile brüt kar marjının 6 puan gerilemesi ve satış artışına oranla faaliyet giderlerinin daha yüksek hızda artması etkili oldu.
Şirket 9 aylık dönemde satışlarını %24 artırarak 1.072 mn TL seviyesine çıkardı. Bu büyüme enflasyonun oldukça altında gerçekleşti. 2022 yılında enerji fiyatlarının ekstra bir şekilde aşırı yükselmesinin ardından, 2023 yılında fiyatların dünyada gerilemesi cironun zayıf kalmasına neden oldu. GWIND bu dönemde 547.454 Mwh elektrik üretimi gerçekleştirdi. Toplam üretim yıllık %6.6 geriledi. Dolar bazında ortalama elektrik fiyatları 132.9$’dan 104$’a geriledi. TL bazında ortalama fiyatlar kur artışı desteği ile 2159TL/MWh’dan 2211 TL/MWh’e yükseldi. TL bazlı fiyat yükselişi %2.4 oldu.
FAVÖK %11 artışla 814 milyon TL oldu. FAVÖK Marjı geçen yıla göre %85’den %76’ye geriledi.
Brüt kar marjı aynı dönemde %81’den %75’e ve net kar marjı %94’den %75’e düştü.
Şirket 3Ç23 döneminde mevsimsel etki ile önceki çeyreklere göre yüksek sonuçlar açıkladı. Aynı şekilde 3Ç22 dönemine göre satış gelirleri %39, net kar %22 artış gösterdi. Sonuçlar piyasa beklentilerine paralel geldi.
Değerlendirme ve Yatırım Fikri
Enerji üreten şirketler için yılın başından bu yana elektrik fiyatları ile ilgili endişemizi belirtiyorduk. Nitekim elektrik fiyatlarındaki düşüş ile ciro ve karlılıkların baskılanması beklentiler arasındaydı. Piyasa Ağırlıklı Uzlaşma Fiyatı (AUF) geçen yılın üzerinde seyrediyor, ancak Piyasa Takas fiyatı (PTF) geçen yılın oldukça altında. Elektrik fiyatlarını önümüzdeki dönemde tahmin etmek güç olacak. Ekonomideki yavaşlama fiyatları aşağı çekebileceği gibi, bölgesel risklerin yönü fiyatlar üzerinde tekrar yukarı baskılar yaratabilir. Önümüzdeki süreç enerji fiyatlarını önemli kılıyor açıkçası.
Diğer yandan GWIND iş modeli olarak beğendiğim bir firma. Girdi maliyeti rüzgar ve Güneş enerjisi olan şirketin brüt kar marjı %75’ler seviyesinde. Bu oldukça yüksek bir karlılık. EFK ve Net kar marjları da yine %70 seviyesi üzerinde bulunuyor. Başka deyişle en üstteki gelirin en alttaki net kar kalemine inene kadar arada buharlaşmıyor. Borsada örneği az olan bir şirket denilebilir. Bu hoşuma giden bir görüntü.
Buna ek olarak %25 gibi düşük borçluluk oranına sahip ve 81 mn TL net nakdi bulunuyor. Yıllıklandırılmış Özsermaye karlılığı %51 seviyesinde. 2020 yılı dışında güçlü serbest nakit akışı sağlıyor. İş modeli buna izin veriyor.
GWIND şuan 269MW kapasiteye sahip. Şirket 2025 yılına kadar kapasitesine 550MW seviyesine çıkaracak. 2030 yılına kadar daha yukarı kapasitelere çıkma planları bulunuyor. Yakın gelecekte karbon kredisi gelirlerinin oluşması da pozitif bir katalizör.
Şirket son kapanışa göre 14,635 mn TL firma değerinde bulunuyor. Son duruma göre 15.00x F/K (sektör 27.94x), 14.53x FD/FAVÖK (sektör 28.53x) ve 7.08x PD/DD (sektör9.44x) piyasa çarpanlarıyla işlem görüyor. Sektör çarpanlarına göre makul seviyede. Ancak son 3 yıl ortalamalarına göre pahalı görünüyor.
GWIND HEDEF FİYAT
GWIND için İNA yaklaşımına göre 34TL fiyat hesaplıyorum. Buna göre %26 yükseliş alanı görülüyor. Bu elbette gelecek 12 aylık dönemin kapsıyor. Ancak şimdilik cazip bir değerlemede değil. Piyasanın kötü olduğunu ve satış baskısının devamı durumunda hissede olabilecek düşüşlerin daha cazip fırsatlar sunabileceğini unutmayın.
Kısa vadede cazip görünmese bile 3-5 yıl gibi uzun vadede iş modeli, yüksek karlılık, borçsuz durum ve kapasitenin artması, karbon kredisi gelirlerinin oluşması gibi hikâyeleri dikkate alırsak, daha sabırlı yatırımcılar için güzel bir uzun vadeli yatırım seçeneği olduğunu düşünüyorum.