Göknur Gıda (GOKNR) detaylı bilanço analizi ve hisse yorumu

Gelir tablosuna tarafında 4 ana kalemin geçen yıl bazının üstüne attığını ve çeyrek bazlı ticari tutarsal artışı geliştirerek devam ettiğini görüyoruz. Mesela şirket geçen çeyrekte cirosunu 1.1 Mia TL arttırırken bu çeyrekte bu artışın üzerine 300 MTL daha artış sağlayarak 1.4 Mia TL arttırıyor ve 3.7 Mia TL ciroya ulaşıyor. Bir miktar maliyetlerin baskısı sonrası brüt kar geçen yılın kısmen altında kalırken ticari faaliyet maliyetlerinin güçlü yönetilmesi sonrası aradaki törpüyü kapıyor ve yıl bazlı gelişim sağlıyor.

Şimdi dönem net kazancı kısmı güçlü gelişiyor. Burada öneli unsur ana iş faaliyeti gelişiminin yanında kur kaynaklı malum, şirket yüksek ihracat çalışıyor ve ekstra kur geliri sağlayarak son çeyrekte zirve seviyelerine devam ediyor.

Rakamsal açıdan bu durumu şöyle niteleyebiliriz. Şirket net faaliyet kazancı 455 MTL olurken kurdan ekstra 700 Mtl gelir elde ediyor. Yani düşünün ana işinden gelen kazancın iki katı kadar kur geliri sağlıyor. Özellikle ileri vade dönemde ihracat çalışan firmalarımızın yüksek döviz girdisi sağlaması önemli olacak gözüküyor ki şirket bu farklı dikkatleri üstüne çekiyor.