Goldman Sachs, bankacılıkta hisse hedef fiyatını değiştirdi

Goldman Sachs, 28 Ağustos 2024 tarihli raporunda, Türk bankacılık sektörüne ilişkin hisse fiyat hedeflerini revize etti. Raporda yer verilen 6 banka arasında sadece Garanti Bankası hissesinde hedef fiyatın yukarı çekilmesi dikkat çekti.

Goldman Sachs, 28 Ağustos 2024 tarihli raporunda Türk bankacılık sektörüne ilişkin yeni fiyat hedeflerini açıkladı. Goldman, raporda yer verilen 6 banka arasında sadece Garanti Bankası hissesinde hedef fiyatını yukarı çekerken, diğerlerinde aşağı yönlü revizeler yaptı.

Akbank

Akbank için 12 aylık fiyat hedefi, TL86,0'dan TL77,0'ye düşürüldü. Bu revizyonun, bankanın güçlü sermaye yeterlilik oranına (yüzde 12,7) ve düşük risk profiline rağmen, kârlılık beklentilerindeki gerilemeden kaynaklandığı belirtildi.

İşbank

İşbank’ın hedef fiyatı TL20,0'dan TL18,0'e indirildi. Düşük fiyat/defter değeri oranıyla (yüzde 0,7) dikkat çeken bankanın, kârlılık beklentilerinin sektör ortalamasının altında kalması bu düşüşün temel nedeni olarak gösterildi.

Yapı Kredi

Yapı Kredi'nin hedef fiyatı TL42,5'ten TL37,0'ye revize edildi. Bankanın güçlü sermaye pozisyonuna rağmen, TL’deki değer kaybı ve düşük sermaye getirisi beklentileri bu indirimi tetikledi.

Garanti Bankası

Garanti Bankası için 12 aylık fiyat hedefi TL111,0'dan TL119,0'a yükseltildi. Bankanın yüksek sermaye yeterliliği (yüzde 12,8) ve kârlılık performansıyla sektörde güçlü bir konumda olduğuna vurgu yapıldı.

Vakıfbank

Vakıfbank'ın fiyat hedefi TL19,0'dan TL17,0'ye indirildi. Bankanın özel sektör bankalarına göre daha düşük kârlılık ve sermaye yeterliliği oranlarına sahip olması, hedef fiyatın aşağı çekilmesine yol açtı.

Halkbank

Halkbank için hedef fiyat, TL15,6'dan TL13,8'e düşürüldü. Bankanın düşük sermaye getirisi ve yüksek TL bağımlılığı, fiyat hedefinin revize edilmesinde belirleyici faktörler arasında yer aldı.

Sektörel Görünüm

Goldman Sachs, Türk bankacılık sektöründe 2024 yılı boyunca büyüme beklentisi taşımakla birlikte, 2025-26 döneminde bazı bankaların kârlılık oranlarında düşüş öngördü. Artan maliyetler ve kredi risklerinin, bankaların performansını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekilen raporda, bankalar arasındaki farklı performans beklentilerine vurgu yapıldı.

Sektörün Genel Performansı

Goldman Sachs’ın raporuna göre, Türk bankacılık sektörü 2024 yılı genelinde büyüme gösterse de, kârlılık beklentileri bazı bankalar için düşüş eğilimi sergiliyor. Raporda mevduat ve kredi büyümesi, net kâr marjları gibi önemli göstergeler üzerinde duruluyor.

Mevduat ve Kredi Büyümesi

2024 yılı Ağustos ayı itibarıyla bankacılık sektöründe yıllık mevduat büyümesi yüzde 33 olarak kaydedildi. TL mevduatlarda yüzde 4,3, döviz mevduatlarında ise yüzde 2,0 artış yaşandı. TL kredi-mevduat oranı yüzde 84’e gerilerken, döviz kredi-mevduat oranı yüzde 81’e yükseldi.

Net Kâr Artışı

TL kredi büyümesi yıllık yüzde 2,9, döviz kredileri ise yüzde 5,5 oranında artış gösterdi. Haziran 2024 itibarıyla bankacılık sektörünün net kârı aylık yüzde 87 artarak TL80,4 milyar seviyesine ulaştı.

Kaynak: cnbce.com

Ford Otomotiv'den bedelsiz sermaye artırımı kararı Nükleer savaşta Moskova'nın hedef alacağı ülkeler THY hisse yorumu: Yüksek getiri potansiyeli! Ukrayna'nın Rusya saldırısı piyasaları bozdu BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse