Goldman, Türkiye büyümesinde yavaşlama bekliyor

Goldman Sachs, Türkiye'nin ilk çeyrek büyüme performansının beklentilerini aştığını fakat yılsonu tahminlerine istinaden ikinci çeyrekten itibaren büyümede yavaşlama beklediklerini söyledi.

Türkiye'nin beklentileri aşan büyüme verisinin ardından ilk değerlendirme yayımlayan yabancı kurumlardan biri Goldman Sachs oldu.

Aralarında Clemens Grafe’nin de bulunduğu Goldman Sachs ekonomistleri, yayımladıkları bir araştırma notunda beklentileri aşan ilk çeyrek büyümesinden sonra yıl sonu tahminlerini değiştirmediklerini fakat yıl sonu tahminlerinin ikinci çeyrekten itibaren büyümede yavaşlamaya işaret ettiğini belirtti.

“Türkiye ekonomisinin karşı karşıya kaldığı asıl sorun cari açığın finansmanı” diyen ekonomistler, Türkiye’ye finansal girişlerin sınırlı kalmaya devam ettiğini ve ihracatın dış talebin bir fonksiyonu olduğunun altını çizerek düzeltmenin iç talebin yavaşlamasıyla gerçekleşeceğini söyledi.

Baz etkisinin ölçümü esas ekonomik büyümeyi ölçmeyi zorlaştırmasından dolayı çeyreklik bazda rakamları inceleyen Goldman Sachs ekonomistleri, çeyreklik büyümeye en fazla katkı sağlayan kalemin yüzde 9,1 daralmayla ithalat olduğunu ifade etti.

Ekonomistler bunun yanında çeyreklik bazda artan stokların ve yatırımların sırasıyla büyümeye 1,1 ve 0,4 yüzde puan etki ettiğini söyledi.

Yüzde 1,7 olarak gerçekleşen büyümenin yüzde 1,5 olan beklentilerinin çok fazla üstünde olmadığını ve büyümenin stoklardaki artıştan destek bulmasından dolayı yıl sonu büyüme beklentilerini yüzde 4'te sabit tuttuklarını belirten Goldman Sachs ekonomistleri, buna istinaden 2021 yılı büyüme tahminlerinin çeyreklik bazda daha zayıf performanslara işaret ettiğini ekledi.

İlk çeyrekte büyüme beklentiyi aştı
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 7, çeyreklik bazda yüzde 1,7 büyüdü. Piyasanın beklentisi büyümenin yıllık yüzde 6,7 olması yönündeydi. Verilere göre ilk çeyrekte sanayi yüzde 11,7; hizmetler sektörü yüzde 5,9 büyüdü.

Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2021 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,4 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 1,3, yatırımlar ise ilk çeyrekte yüzde 11,4 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2021 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 3,3 artarken ithalatı yüzde 1,1 azaldı.

Bu rakamların ardından büyümeye en fazla katkının özel tüketimden geldiği görüldü. Katkı bazında özel tüketimi yatırımlar takip ederken, net ihracat katkısı 1,1 puanda kaldı. Devletin nihai harcamalarının katkısı ise yüzde 0,2 puan olarak kaydedildi.

Kaynak: BloombergHT

BofA, bugün borsada hangi hisselere yöneldi? BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse İş Yatırım model portföyünde değişikliğe gitti 2025 yılında temettü verimliliği yüksek hisseler BofA'nın bugün en çok alım-satım yaptığı hisseler BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse