Halka arzlarda yeni trend: Seçicilik

Son yıllarda yükselen bir trend olan halka arzlar, yatırımcılar için cazip bir seçenek olarak öne çıksa da son dönemde ortaya çıkan performans farklıkları ve bazı şirketlerin beklentilerin altında kalması, yatırımcıların daha seçici bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini gösteriyor.

Son olarak SPK dün akşam yayınladığı bültende; Vişne Madencilik Üretim Sanayi ve Ticaret, Seranit Granit Seramik Sanayi ve Ticaret, Birleşim Grup Enerji Yatırımları ve Enda Enerji Holding olmak üzere dört halka arza birden onay verdi.

Son yıllarda Borsa İstanbul’da yoğun bir halka arz dalgası yaşanıyor. 2020’den bu yana özellikle pandemi sonrası sermaye piyasalarına olan yoğun ilgiyle birlikte halka arzlar, borsanın en dikkat çeken alanlarından biri haline geldi.

Ancak, bu yükseliş ivmesinin son dönemde yön değiştirdiği gözlemleniyor. Analistler, artık yatırımcıların halka arzlarda daha seçici bir yaklaşım benimsediği yeni bir dönemin başladığının altını çiziyor.

Halka Arzlarda Geçmişin Tablosu

2020 yılında sadece 8 şirket halka arz edilmiş ve toplam 1,1 milyar TL tutarında bir büyüklük söz konusu olmuştu. Bu tablo, 2021’de çarpıcı bir şekilde değişti ve 52 şirket halka arz ile sermaye piyasalarına giriş yaptı. 2022 yılına gelindiğinde ise Borsa İstanbul'da 40 şirket halka arz edildi. 2023 yılı ise rekor yılı oldu; toplam 54 halka arz işlemi gerçekleştirildi ve TL bazında halka arz hacmi bir önceki yıla göre %311 artışla 79,9 milyar TL’ye ulaştı.

Bu dönemde borsa endeksindeki çarpıcı yükseliş, yatırımcı ilgisini daha da artırdı. 2023 yılının Ekim ayında gerçekleşen TAB Gıda halka arzına rekor sayıda yatırımcı başvuruda bulunmuş ve tüm zamanların en yüksek sayısı olan 4.943.543 kişi katılmıştı.

Geçtiğimiz yıl ise halka arz sayısı 2023 yılına göre yaklaşık yüzde 33 azalarak 34’e düştü. EY Türkiye'nin yayınladığı Küresel Halka Arz Trendleri Raporu’na göre halka arz hasılatı ise %25 oranında düşerek 60 milyar TL bandına indi. Öte yandan bu rakamlarla Türkiye, 2024 yılında halka arz sayısında Avrupa bölgesinde ilk sırada yer aldı.

Gelinen Nokta: Halka Arzlarda Tablo Değişiyor

Son dönemde ise piyasalardaki ekonomik politika değişiklikleri, artan faiz ortamı halka arzlarda şirketlerin performansını ve yatırımcı sayısını da doğrudan etkiledi. Eskiden bir halka arzın başlangıcı, hemen her zaman hisse fiyatında çarpıcı yükselişlerle sonuçlanırken, şimdi bu durum çeşitlilik göstermeye başladı. Artık kimi şirket hisseleri halka arz fiyatının altına düşerken, kimileri yüksek kazanç elde ediyor.

An itibariyle 2024 yılında borsaya kote olan 34 şirketin 16’sı halka arz fiyatının altında işlem görürken, 1 şirket ise (EGEGY) halka arz fiyatına yakın seviyelerde işlem görüyor.

Yatırımcılar Artık Daha Seçici

Geçmişte “her halka arzın kazandırıcı” olduğu bir dönemden bugün yatırımcıların daha temkinli bir strateji benimsediği bir döneme geçildi. Uzmanlar bu dönemde ve devamında halka arzın başarısını belirleyecek temel hususları; şirketin faaliyet gösterdiği sektör ve pazar payı, şirket projeksiyonu, sürdürülebilirliği, ortaklık yapısı, mali yapısı, halka arz tutarı ve türü gibi temel etmenler olacağının altını çizerken her zamankinden çok daha seçici olunması gerektiği uyarısında bulundu.

Uzmanlar ayrıca, yatırımcıların şirketlerin finansal tabloları, sektör performansları ve piyasa şartları gibi faktörleri daha dikkatlice analiz ederek karar vermeleri gerektiğini belirtiyor.

Yüzde 20 İskontolu hisse ilk günden taban! Mopaş'ın halka arz sonuçlarında dikkat çeken detay SPK'dan bedelsiz için onay bekleyen şirketler BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse BofA, bugün borsada hangi hisselere yöneldi? Akfen İnşaat borsaya 'tabanla' başladı