Hissede hedef fiyatını belirledi
Oyak Yatırım, Arçelik için tavsiyesini "Endeksin Üzerinde Getiri"'den "Endekse Paralel Getiri"ye indirdi, hedef fiyatını 71,00 TL'den 87,50 TL'ye çıkardı
Oyak Yatırım, Arçelik için tavsiyesini "Endeksin Üzerinde Getiri"'den "Endekse Paralel Getiri"ye indirdi, hedef fiyatını 71,00 TL'den 87,50 TL'ye çıkardı.
Raporda yer alan detaylar şöyle:
HAMMADDE MALİYETLERİNDEKİ GEÇİCİ GEVŞEME KÂRLILIKTAKİ BASKIYI HAFİFLETTİ
Arçelik 1Ç22'de yıllık %59 artışia, piyasa beklentisinin %6 üzerinde, 1,166mn TL net kâr açıkladı. Güçlü operasyonel sonuçlar, hem organik hem de inorganik büyümeden kaynaklandı. Güçlü ciro ve FAVÖK büyümesi, temel olarak maliyet enflasyonunun etkin şekilde fiyatlandırılması ve şirket satın alımlarından kaynaklandı.
Kârlılık üzerindeki baskı, emtia fiyatlarındaki kalıcı olamayan gevşeme nedeniyle geçen çeyreğe kıyasla azaldı, ancak küresel enflasyon eğilimleri ve Rusya/Ukrayna savaşı nedeniyle emtia fiyatlarının yeniden yükselmeye başlaması nedeniyle önümüzdeki çeyreklerde 1Ç22'nin operasyonel marjlarından daha zayıf marjlar elde edilebileceğini düşünüyoruz.
ORGANİK VE İNORGANİK BÜYÜMENİN ETKİSİYLE GELEN GÜÇLÜ FİNANSALLAR
Satın almaların inorganik büyüme etkisi, fiyat artışları ve TL’deki güçsüzlüğe bağlı olarak hasılat bir önceki yıla göre %117 artarak 28.2mr TL oldu. Satın alımların hasılata pozitif katkısı 4.3mr TL oldu. Yıllık bazda organik büyüme ise %84 seviyelerinde gerçekleşti. Brüt kâr marjı, yüksek seyreden hammadde fiyatları, düşük kapasite kullanım oranı ve EUR’un USD’ye karşı zayıflaması nedeniyle oldukça yüksek bir sahip 1Ç21’e göre 370bp azalarak %30.8 oldu. Operasyonel Giderler/Satışlar oranı %22.7'ye geldi (y/y: yatay; ç/ç: -90bp). Geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre daha güçsüz brüt kâr marjına rağmen, ölçek ekonomisi sayesinde FAVÖK yıllık bazda %59 artış gösterdi ve 3,002mn TL oldu. (Çeyreklik: +%69).
NAKİT AKIŞINDAKİ BASKI SÜRÜYOR
Net borç çeyreksel bazda %36 artışla 22.6mr TL olurken, Net Borç/FAVÖK rasyosu ise 2.8x (Mar21: 1.4x - Ara21: 2.4x) seviyesinde gerçekleşti. Artışın temel nedeni şirket satın almaları, temettü ödemesi, hisse geri alım programı ve TL’nin değer kaybı oldu. Kaldıraç oranını önemli satın almalara rağmen sağlıklı bulmaya devam ediyoruz.
İşletme Sermayesi/Satışlar oranı, nispeten zayıf alacak tahsilatı ve genel talebin güçlü olmasına bağlı yüksek stok seviyesinin sürdürülmesi nedeniyle bir önceki yıla göre 30bp ve çeyreklik 10bp artışla yaklaşık %30 seviyesinde sürdü. Sonuç olarak, Arçelik bu çeyrekte 2.4mr TL negatif serbest nakit akışı üretti.
Çelik ve plastik fiyatlarının yüksek seyretmesi kârlılık ve nakit akışı figürleri için en büyük risktir. Öte yandan, Hitachi'nin satın alınmasıyla yaratılan sinerji sayesinde gerçekleşebilecek olan daha az işletme sermayesi ihtiyacı (ciroya oranla) gelecekteki nakit akışları için yukarı yönlü bir risktir.
2022 YILI BEKLENTİLERİ KORUNDU
Şirket, 2022 yılında, +%60 seviyesinde konsolide ciro büyümesi, %10.5 FAVÖK marjı (2021: %10.0) ve %25 İşletme Sermayesi/Satışlar oranı (Ara21: %30) hedeflemektedir. Yatırım Harcaması beklentisi ise 220mn EUR (2021: EUR228mn) seviyesindedir.
TAVSİYEMİZİ “ENDEKSE PARALEL GETİRİ” OLARAK GÜNCELLİYORUZ
Güncellenen makroekonomik beklentilerimizin ardından 2022 yılı ciro, FAVÖK ve net kâr tahminlerimizi ortalama %22 artırıyoruz. Hedef Fiyat’ımızı ise 87.50TL/hisse olarak güncelliyoruz (Önceki: 71.00TL/hisse). Önümüzdeki çeyreklerde yüksek hammadde maliyetlerinden kaynaklanabilecek olası baskıyı göz önünde bulundurarak tavsiyemizi “Endeks Üstü Getiri”’den “Endekse Paralel Getiri’ye çeviriyoruz. 2022 yılında, emtia
fiyatları ve mikroçip tedariği beyaz eşya sektörünün temel belirleyicisi olacakken, Hitachi ve Whirlpool operasyonlarının işletme sermayesi ve nakit akışı etkileri ise Arçelik’in takip edilecek başlıca konular olacaktır.