Hisseyi 'AL' tavsiyesiyle takibe aldı
Deniz Yatırım, Meditera Tıbbi Malzeme'yi 23,00 TL hedef fiyat ve 'Al' tavsiyesi ile araştırma kapsamına dahil etti
Deniz Yatırım, Meditera Tıbbi Malzeme'yi 23,00 TL hedef fiyat ve 'Al' tavsiyesi ile araştırma kapsamına dahil etti.
Raporda yer alan detaHiylar şöyle:
Meditera Tıbbi Malzeme hedef fiyatımızı 23,00 TL (12-ay) olarak belirlerken tavsiyemizi AL olarak paylaşıyoruz ve Araştırma kapsamımıza dahil ediyoruz. Meditera Tıbbi Malzeme’yi i) yeni yatırımlar ii) büyüme hedefleri iii) güçlü bilanço yapısı iv) Ar-Ge çalışmaları ve v) alternatif yatırım arayışına karşı sunduğu avantaj dolayısıyla temel olarak beğeniyoruz. Yılbaşından bu yana endeksin %1 üzerinde performans sergileyen hisse, 2022 tahminlerimize göre 9,8x F/K ve 8,5x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görüyor.
Global etkinliğini artırarak İngiltere’de de varım diyor. Yatırımları ile gündemde yer alan Şirket, hisselerinin %100’ü kendisine ait 1.500.000 GBP sermaye ile Meditera Medikal LTD şirketinin kuruluş işlemlerini tamamladığını duyurmuştur.
Faaliyet gösterilen ülkelerin dışında yeni ve güçlü bölgelerde yatırımlarda bulunan Meditera Tıbbi Malzeme’nin, satış ve dağıtım kanallarını dış pazara yönlendirme potansiyelini olumlu değerlendiriyoruz.
Yurt dışındaki mevcut yatırımları büyütme kapasitesine sahip. IFSA firması ile ortak girişim olarak solunum devreleri ve aksesuar üretimi amacıyla kurulan S&Mohr America firmasının Meksika’daki tesisinin 2022 yılından itibaren Amerika Birleşik Devletleri’ne Meditera Tıbbi Malzeme’nin toplam satışlarının %7’si oranında ihracat gerçekleştireceği 25 Mayıs 2022 tarihinde düzenlediğimiz toplantımızda şirket yetkilileri tarafından belirtilmişti. Söz konusu satış oranını gelecek dönemler için %14-%15 seviyelerine taşıma hedefi bulunmakta olup, bu gelişmenin büyümenin devamı açısından destekleyici olacağını beklemekteyiz.
İhracatla büyüyen tıbbi malzeme üreticisi. %100 iştiraki olan Altera Dış Ticaret aracılığıyla portföyündeki ‘’Altech’’ ve ‘’PL’’ markaları ürünlerin ihracatını yapmakta olan Şirket, 2021 yılının ilk çeyreğinde 44 milyon TL olarak gerçekleştirdiği ihracat gelirini 2022 yılının ilk çeyreğinde 108 milyon TL olarak gerçekleştirerek %145 oranında artırdığı görülmektedir.
Şirket’in yurtdışı satış gelirlerinin %56’sını Asya, %36’sını Avrupa, %7’sini Kuzey Amerika ve %1’inin Afrika pazarı oluşturmaktadır. Meditera Tıbbi Malzeme'nin Asya pazarındaki toplam satışlarının çoğunluğu İsrail'e yapılan ihracattan sağlanmaktadır. Ayrıca, 2021’de Rusya pazarı için ruhsat başvurusunda bulunan Şirket, 2022 yılı sonunda sürecin tamamlanacağını belirtmiştir.
Yeni ürün gamı ile ürün portföyünü genişletiyor. Şirketin mevcut portföyünün genişlemesi hedefleri içerisinde nihai tüketiciye hitap edecek olan evde bakım ürünleri, medikal kozmetik ve kişiselleştirilmiş sağlık ürünleri yer almaktadır ve bu alanda planlanan Ar-Ge çalışmalarının 2024 yılında katkı sağlaması beklenmektedir.
Çift haneli kar marjları ile sağlıklı bilanço olma özelliğine sahip. Şirket’in 1Ç21’de %19,1 olarak gerçekleşen FAVÖK marjı 1Ç22’de 15,2 puan artış ile %34,3 olarak gerçekleşirken, brüt kâr marjı geçen yılın aynı dönemine göre 11,1 puan artarak %49,3 olarak gerçekleşmiştir. Gelecek dönemlerde de sağlam bilanço yapısı ile nakitte olmayı planlayan Meditera Tıbbi Malzeme’nin söz konusu hedefinin işletme sermayesi performansı üzerindeki etkisinin olumlu yönde olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca, 2021 yıl sonunda 363 milyon TL olan Şirket’in net nakit pozisyonu Mart 2022 sonu itibariyle 427 milyon TL seviyesine yükselmiştir.
SEKTÖRE BAKIŞ
Fitch Solutions 2015-2020 yılı verilerine göre, Türkiye tıbbi cihaz sektör pazar büyüklüğü son 5 yılda yaklaşık 3 kat büyümüş ve 2020 yılı sonunda 2,4 milyar büyüklüğe ulaşmıştır. Pazardaki büyümeyi enflasyondan arındırdığımızda ise 5 yılda yarısı kadar büyüyen bir pazar görülmektedir. Ancak, birçok sektörün aksine 2020 yılında Covid-19 pandemisi nedeniyle ortaya çıkan yeni sağlık ihtiyaçları doğrultusunda pazar TL fiyatlarıyla %50 oranında büyümüş; bu büyüme sırasıyla enflasyon ve kur değişiminden arındırıldığında %31 ve %22 olarak gerçekleşmiştir.
Özellikle tıbbi eldivenler, mekanoterapi cihazları ve elektronik teşhis aygıtlarına olan talepte büyük artışlar yaşanmıştır. 2020- 2026 yılları arasında Türkiye tıbbi cihaz pazarının TL fiyatlarıyla %6,7 yıllık bileşik büyüme oranı (YBBO) ile 25.3 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin edilirken toplam büyüme oranı içerisinde sarf malzemeler kategorisinin büyüme oranı ortalama %5,6 olarak beklenmektedir.
Deloitte’nin ‘’Sağlığın Dinamosu: Türkiye tıbbi teknoloji ve cihaz sektörü 2020’’ raporuna göre, sarf malzemelerin Türkiye tıbbi cihaz pazarının en büyük kategorisi olduğu görülmektedir. Sarf malzemeler, 2020 yılındaki %28’lık pazar payı ve 2015 – 2019 yılları arasındaki %6,6’lık yıllık bileşik büyüme oranı ile sektörde kritik bir konumda yer almaktadır.
T.C. Sağlık Bakanlığı 2021 Faaliyet Raporuna göre, Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık tesislerinde uygulanan tedarik yöntem ve fiyat farklılıklarını ortadan kaldırmak, daha hızlı tedarik, daha uygun fiyat, daha kaliteli ürün ile etkin tedarik planlama ve stok yönetimi sağlamak, ilaç ve tıbbi sarf malzemelere erişim kolaylığı sağlamak hedefleri doğrultusunda Sağlık Market Projesi yürütüldüğü belirtilmiştir. Proje sayesinde merkezi toplu alımlar yapmak yerine sürekli, sık alımlar yaparak alternatif bir satın alma modeli ile sağlık tesislerindeki stoklama süresini kısaltma, kesintisiz sağlık hizmeti sunumu sağlama, düşük stok gün düzeyi ile çalışma hedefleri doğrultusunda ilaç ve tıbbi sarf malzemelerin tedarik planlama çalışmaları yürütülmektedir.
Covid-19 sürecinde ertelenen sağlık taleplerine rağmen sektör USD bazında %22 büyümüştür. Deloitte’nin 2021 yılı Tıbbi Cihaz Sektör Raporu Değerlendirme Anketine göre, pandemi sürecinin başında sağlık kuruluşlarında önceliklendirilmeyen işlemlerin ertelenmesi, sağlık kuruluşlarında ihale süreçlerinin kesintiye uğraması, karantina/kapatma uygulamaları sebebiyle limitli operasyon kabiliyeti, kesintiye uğrayan global tedarik zinciri ve cihaz grupları için ayrılan sağlık bütçesinin azaltılması gibi nedenler tüm kategorilerde talep baskılanması oluşturarak satışları olumsuz etkilemiştir.
Söz konusu negatif faktörlere rağmen süreç ilerledikçe yeterli stok bulunduran firmaların tedarik sorunlarını daha kolay aştıkları görülmüştür. Diğer yandan, Covid-19 tedavisinde kullanılmak üzere artan talep, alıcı kurumların sağlık bütçelerinde yaşanan artışlar pandemi döneminde sektörü pozitif etkileyen faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Deloitte’e göre, Türkiye tıbbi cihaz pazarındaki satın almaların kamu ve özel olarak ikiye ayrıldığında kamunun %70 ile büyük paya sahip olduğu görülmektedir. Satışlar, direkt veya bayi, medikal marketler üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Dünya tıbbi cihaz sektörü 2020 yılında 417 milyar USD büyüklüğe ulaşmıştır. Fitch Solutions verilerine göre, dünya nüfusunun %23’ünü oluşturan ABD, Japonya, Almanya, Çin ve Fransa dünya gelirinin %46’sını, dünya tıbbi cihaz sektör büyüklüğünün ise %67’sini temsil etmektedir.
Potansiyel Riskler
■ Meditera Tıbbi Malzeme için öngördüğümüz potansiyel riskler; (i) hammadde fiyatlarındaki artış (ii) tedarik zincirlerinde yaşanabilecek aksaklıklar (iii) hasta/hastane sayılarındaki olası düşüş (iv) TL’nin hızlı değer kazanımı ve v) makroekonomik riskler.