İş Yatırım'dan detaylı enerji sektörü raporu!
İş Yatırım enerji sektörü raporunu duyurdu. Öte yandan aracı kurum beş hissede 'AL' tavsiyesi verdi.
İş Yatırım enerji sektörü raporunu duyurdu. Öte yandan aracı kurum beş hissede 'AL' tavsiyesi verdi.
Rapordaki detaylar şu şekilde:
Takip listemizde bulunan ENJSA ve GWIND hisseleri için revize hedef fiyatlarımızla AL tavsiyelerimizi koruyoruz. Bunlara ek olarak AKFYE, AYDEM ve AKSEN hisselerini de AL tavsiyesi ile araştırma kapsamına ekliyoruz. Elektrik üretim şirketleri özellikle yenilenebilir enerji alalındaki yatırımları ve devlet teşvikleri ile beraber cazip bir yatırım teması sunarken dağıtım şirketleri Türkiye’de artan altyapı yatırım ihtiyacı ve enflasyon üstü bir reel getiri teşvikleri ile nispeten daha defansif bir iş modeline yatırım imkanı sunuyor.
Bataryaların değerlemelere yukarı yönlü etkisi yok. Eklenecek depolamalı lisanslar ile beraber Türkiye’nin kurulu gücünün 25GW artması beklenmekte. Depolama lisanslı santraller yeni YEKDEM fiyatı üzerinden satış yapma fırsatına sahip olmakla beraber, yerli ekipman kullanılması halinde satış fiyatındaki teşviklerden de yararlanabilecekler. Edindiğimiz izlenim, şirketlerin lisansları depolamalı tesis avantajından yararlanmaktansa, kurulu güçlerini artırmak için bir fırsat olarak gördükleri yönünde. Depolamalı tesislerde halihazırdaki mevzuat şirketlere şebekeden elektriği uygun fiyattan alıp gün içindeki fiyat dalgalanmalarından yararlanmalarına olanak sağlanmıyor. Bataryalar sadece bulundukları tesisin santralinde üretilen elektriği depolayabilecekler ve böylece şebekedeki yükün gün içindeki dağılımının daha dengeli yayılmasına olanak sağlayacaklar. Depolamalı tesislerin ekstra yatırım maliyetlerini değerlememize katsak da, bataryalar aracılığıyla satılacak ekstra elektrik miktarını öngöremediğimizden ötürü değerlemelerimiz yukarı yönlü risk barındırıyor.
Uzun vadeli spot elektrik fiyatı tahminimiz 73$/MWs. Değerlemelerde kullandığımız uzun vadeli spot elektrik fiyat varsayımı 73$/MWH . Ancak üretim şirketleri için spot fiyatların 67-79$/MWH aralığında oluşması halinde değerleme üzerindeki etkisini de analiz ettik. Buna göre spot elektrik fiyatı varsayımımızdaki her 3$’lık değişimin değerlemeye etkisinin yaklaşık %8 ila %11 aralığında (şirkete göre değişen oranlarda) hesaplıyoruz.
Yeni YEKDEM fiyatları ile tarife, eski önemini yitirdi. YEKDEM tarifesiyle satış yapamayan veya YEKDEM’e girmemeyi tercih eden santraller spot elektrik fiyatındaki artıştan olumlu etkilenirken, YEKDEM tarifesi ise halen dolar bazlı öngörülebilir bir gelir modeli yaratmakta. Fakat yeni YEKDEM tarifelerinin ilk tarifenin altında kalması ve spot fiyatlarının gerilemesi, pandemi döneminde ve sonrasında Rusya-Ukrayna savaşı başlangıcında gördüğümüz yüksek karlılıkların önümüzdeki yıllarda tekrarlanmayabileceğine işaret ediyor. Buna rağmen enerji şirketlerinin makul bir seviyede değer yaratmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
Sabancı Holding, Enerjisa Üretim’e iskontolu dolaylı yatırım imkanı sunuyor. Bizim değerlememize göre cari net aktif değerinin %35’ini elektrik üretim ve dağıtım iştirakleri oluşturan Sabancı Holding’in ise yüksek iskontosu sebebi ile halen enerji sektörüne iskontolu bir giriş imkanı sunduğunu düşünüyoruz.
Spot fiyatta tavan fiyat limiti arttı. Elektrik piyasasındaki saatlik 2700TL/MWs olan tavan fiyat uygulamasının 3000TL/MWs’a çıkarılması spot fiyattan satış yapan üreticileri özellikle de doğalgaz ve kömür santrallerini olumlu etkileyecektir. Mayıs ayından sonra elektrik tüketiminin ciddi artışıyla piyasadaki ağırlıklı ortalama fiyatın tavanı sık sık zorladığı görüldü. 2024’ün başından beri tavan fiyatın artması beklenirken enflasyonist endişeler doğrultusunda bu karar ertelenmişti fakat 1 Temmuz ayında beklenen karar geldi ve saatlik tavan fiyatı 3000 TL/MWs oalrak belirlendi.
Doğalgaz fiyatlarında yukarı yönlü bir baskı yok. Ukrayna-Rusya savaşı sonrasında tırmanışa geçen doğalgaz fiyatları LNG arzının artırılması ve stokların dolmasıyla tekrardan makul seviyelere gerilemişti. Avrupa piyasalarında mevcut konumda stokların da iyi durumda olması bu durumu desteklemeye devam ediyor. Avrupa’da hidro kaynakların üretim seviyeleri de elektrik fiyatlarını baskılayacak derecede. Talep tarafında bir artış var fakat arz bunu desteleyebilecek konumda. Buna rağmen Avrupa’da doğalgaz TTF fiyatlarındaki artışın arz veya talep kaynaklı olmadığı ve yatırımcıların spekülatif pozisyonlarından kaynaklandığı görülüyor. Sonuç olarak Türkiye’de de doğalgaz fiyatlarında yukarı yönlü bir riski oldukça sınırlı görüyoruz.
Akkuyu nükleer santralinin elektrik fiyatlarını baskılaması beklenmiyor. Akkuyu nükleer enerji santralinin ilk reaktörü 1GW kapasite ile 2024 sonunda devreye girecek. Fakat yapılan anlaşma gereği fiyat alım garantisinin 12,35 $/MWs olması mevcut piyasa fiyatının çok üstünde bir fiyata işaret ediyor. Fakat santralin baz yük olarak faaliyet gösterecek olması elektrik arzının daha dengeli olmasına katkı sağlayarak fiyat hareketlerinin daha düşük varyansta seyretmesi yönünde olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz.
Düzenli karbon piyasası yenilenebilir enerji şirketleri için büyük potansiyel sunuyor. Mevcut durumda Türkiye’de karbon satışları sadece gönüllü piyasalar üzerinden gerçekleşiyor. Karbon satışlarından gelen katkıyı değerlemelerimize eklerken 4,5$/ton fiyat satış fiyatı varsayımında bulunduk. Fakat 2026 yılında Avrupa’ya yapılan ihracatlarda fosil ağırlık ürünler için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın zorunlu olmasıyla Türkiye’de karbon piyasasının çok daha hareketleneceği, düzenli bir piyasanın kurulacağı ve karbon fiyatlarının artacağını öngörüyoruz. İklim bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre yerel karbon piyasası aktif olduğunda 50 avro/ton fiyat varsayıldığı vakit yıllık SKDM maliyetlerinin 1,08 milyar avro/ton’a ulaşması bekleniyor.
AKFYE: Genç santrallerden kaynaklı düşük bakım ve onarım giderleri olmasına rağmen ortalama maliyetler emsallerine göre yüksek. Şirketin uzun YEKDEM süresi AKFYE’yi cazip ve öngörülebilir bir yatırım fırsatı olarak ön plana çıkarıyor.
AYDEM: Şirket, yüksek kurulu güce sahip hidroelektrik santralleri sayesinde yan hizmetlerden yararlanarak ortalama satış fiyatını yukarı çekmeye başarabilirken spot fiyatların artışından da en çok olumlu etkilenenler arasında. Fakat portföyünün %78’inin hidro olması önemli risk barındırırken şirketin uzun vadede daha dengeli bir portföy için yatırım planları bulunuyor.
AKSEN: Karbon ağırlıklı portföy risk barındırırken yurt içi yenilenebilir yatırımları ve yurtdışı döviz bazlı elektrik alım garantili santral yatırımları ile bu risk kompanse edilebiliyor ve uzun vadede önemli bir fırsat sunuyor.
GWIND: Dengeli portföy, düşük maliyetler ve düşük borçluluk ile güvenli bir yatırım fırsatı sunan GWIND’in Avrupa’da elektrik alım garantili yatırım planları da bulunuyor. Yatırımın detayları henüz belli olmasa da bu konudaki haber akışları hisse için katalist olabilir.
ENJSA: Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu elektrik altyapı yatırımları ve büyüyen nüfusu ile önemli fırsatlar barındıran elektrik dağıtım sektörü regüle yapısı ve yatırımların reel geri ödemeleri ile beraber öngörülebilir bir yatırım fırsatı sunuyor.