JPMorgan hissede tavsiyesini "nötr"e çekti
JPMorgan, Çin hisse senetlerine yönelik tavsiyesini "ağırlığını artır"dan "nötr"e indirerek ABD seçimleri, ticaret savaşı riski ve sınırlı ekonomik büyüme desteği gibi nedenlerle Çin piyasalarına yönelik beklentilerini düşürdü.
Stratejistler, Çin'in ekonomik durgunluktan çıkma hamlelerinin yetersiz olduğunu ve ticaret savaşının yeniden canlanmasının hisse senetleri üzerinde baskı yaratabileceğini belirtti.
JPMorgan, Japonya hariç Asya piyasalarının zor görünümüne işaret etti. Öte yandan Çin hisse senetleri için tavsiyesini "ağırlığını artır"dan "nötr" seviyesine düşürdü.
Bankanın stratejistleri, yaklaşan ABD seçimlerinin getirdiği artan volatilite, ekonomik büyümenin önündeki engeller ve ılımlı politika desteği gibi faktörleri göz önünde bulundurarak Çin hisse senetlerine yönelik alım tavsiyesini geri çekti.
Pedro Martins liderliğindeki JPMorgan stratejistleri, Washington ile Pekin arasında yeni bir ticaret savaşının çıkma olasılığının hisse senetleri üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtti. Ayrıca, Çin'in ekonomik durgunluktan çıkma çabalarının yeterli olmadığını ifade ettiler.
Analistler, "Tarife Savaşı 2.0'ın (tarifelerin yüzde 20'den yüzde 60'a çıkarılması) etkisinin ilk tarife savaşından daha büyük olabileceğini öngörüyoruz. Çin'in uzun vadeli büyümesinin, tedarik zincirlerinin yer değiştirmesi, ABD-Çin çatışmalarının derinleşmesi ve devam eden iç sorunlar nedeniyle yapısal olarak zayıflama eğiliminde olduğunu bekliyoruz." şeklinde değerlendirmelerde bulundu. JPMorgan, son haftalarda UBS Global Wealth Management ve Nomura Holdings Inc. gibi büyük finans kuruluşlarının benzer adımlar atmasının ardından, Çin borsasına yönelik beklentilerini düşüren küresel firmaların artan korosuna katıldı. Bu gelişme, Çin'in yatırımcılar ve analistler arasında dışlanmasının, ülkenin beklentilerinin azalması ve diğer piyasalarda daha iyi getiri imkanlarının bulunması nedeniyle popüler bir strateji haline geldiğini gösteriyor.
JPMorgan stratejistleri, yatırımcıların Çin'in notunu düşürerek serbest kalan sermayeyi, bankanın zaten ağırlık verdiği Hindistan, Meksika, Suudi Arabistan, Brezilya ve Endonezya gibi piyasalara yönlendirmelerini önerdi. Ayrıca, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi'nde Çin'in yüksek ağırlığının yönetilmesindeki zorluklara ve Çin dışındaki gelişmekte olan piyasa fonlarının büyümesine de dikkat çektiler.
Kaynak: CNBC-e