Kocaer Çelik (KCAER) detaylı analiz ve hisse yorumu

İnfo Yatırım'dan Oğuz Bıkmaz, X platformu üzerinden Kocaer Çelik (KCAER) hissesi ile ilgili analizini ve yorumlarını paylaştı.

Kocaer Çelik haziran 2022’de halka arz olmuş, demir çelik sektöründe faaliyet gösteren bir şirket. Demir çelik deyince ilk aklımıza gelen #EREGL, #KRDMD ve #ISDMR e göre hem büyüklük olarak hem de faaliyet dinamikleri olarak ayrışan bir şirket.

Diğerleri daha çok iç piyasa odaklı faaliyet gösterirken, #KCAER in 2022 itibarıyla satışlarındaki ihracatın payı %76. Satışların %90’ı dolar bazında. Ciro yıllık 500-550 milyon USD civarında, görece küçük bir şirket.

Katma değerli olarak nitelendirdikleri müşteriye özel ürünler sayesinde fiyatlama güçlerini koruyabiliyorlar ve demir çelik döngüselliğinde kötü zamanlardan ve iç talep zayıflığından daha iyi korunabiliyorlar.

Kocaer Çelik yılda 800 bin ton çelik profil üretebilme kapasitesine sahip. Bu çelik profil dediğimiz şey, yüksek mukavemetli çelikten yapılan, strüktür destekleyen/taşıyan kiriş, direk gibi bir ürün. Kocaer Çelik yüksek gerilim elektrik direkleri, güneş enerjisi panelleri, çelik köprü, maden ve liman gibi yapıların inşası için ara mal sağlıyor.

ÜRÜNLER VE KARLILIK STRATEJİSİ

Şirketin ürettiği ürünler 4 kategoride sıralanabilir.

  1. Yapısal Çelik Profiller
  2. I ve H Şekilli Profiller
  3. U ve C şekilli Profiller
  4. Katma Değerli Profiller

Özellikle Katma Değerli Profiller kategorisindeki genellikle maden, GES, köprü ve liman yapımı amacıyla tailor made hazırlanan, yani müşterilerin özel talebine göre spesifik olarak o işte kullanılmak üzere üretilen profillerin kar marjları oldukça yüksek. Şirket yönetimi Kocaer Çelik'i diğer demir çelikçilerden ayıran yanının burası olduğunu belirtiyor. Diğer yüksek hacimli üreticilerin ürünleri commodity (emtia) gibi emsali kolay bulunabilirken bizim talebe özgü ürettiğimiz ürünlerimiz sadece bu iş için kullanacağı için fiyatlama gücümüz yüksek oluyor diye ekliyorlar. Ton başına $124 gibi sektör ortalamasının üzerinde bir marjla ve daha düşük hacimlerle faaliyet gösteriyorlar.

Hammaddele fiyatları döngüye göre değişse de şirket hep aynı mark-up’ı, yani kar edeceği meblağı fiyata koyabiliyor. Buradaki fiyatlama gücünü de yukarıda yazdığım sebeplerden dolayı büyük ölçüde koruyabildiklerini iletiyorlar. Fiyatlama gücü ve ihracat ağırlıklı olmalarını da #EREGL #KRDMD e göre döngünün kötü zamanında daha az negatif etkilenmelerinin ana sebepleri olarak gösteriyorlar.

Bu şekilde talebe göre üretim ağırlıkta olduğu için, şirketin üretim hacmi görece düşük. Karlarını artırma stratejilerinin, yine hacmi ve kapasiteyi artırmaktan ziyade katma değeri yüksek ürünlere ağırlık vererek genişleyen kar marjlarından faydalanmak.

2021 - 2022 arasında da bu stratejinin ilk adımları atılmış.

Yapısal Çelik Profiller kategorisi kar marjı en düşük olan ve Katma Değerli Profiller kategorisi de kar marjı en yüksek olan ürün grupları. 2023 2. çeyrek itibarıyla Katma Değerli kategorisinin payı %34 ve yönetim son çeyrekte EBITDA üzerindeki 3 puan artışın sebebini bu tarafa verilen ağırlığa bağlıyor.

2026’da Katma Değerli Profil kategorisindeki ürünlerin payının %75 olması hedefleniyor. Madencilik, tünel, güneş enerjisi panelleri profillerine yoğunlaşmayı planlıyorlar. Özellikle madenlere sağlanan ürünlerde kar marjının ciddi yüksek olduğunu ancak iş hacminin de buna göre düşük kaldığını iletiyor yönetim.

Kapasite kullanımları 600 bin ton (%75). Talebe özel ürün üretme esnekliğini korumak amacıyla da 20 günlük stok tutuyorlar. Stokları düşük tutulduğu için stok karı veya zararı yazma sınırlı seviyede kalıyor. Sipariş bazlı üretimi tercih ettikleri için de müşteriye özel ürün taleplerinde esnek olunup çeşitlilikle karşılık verebiliyorlar.

İHRACAT

İhracatın satışlardaki payının %76 olduğuna değinmiştik. İhracatın ağırlıklı olduğu kısım %53’le Amerika Kıtası olması hoşuma giden bir durum. Avrupa’da devam eden resesyondan ötürü, satışlarını ekonomileri kuvvetli başka coğrafyalara yaymış ihracatçı şirketleri bu dönemde avantajlı buluyorum. ABD’de çelik boru üreten #BRSAN ve Walmart gibi büyük marketlere private label meyve suyu üreten #ELITE bunlara örnek. Ek olarak Türkiye ABD’ye yapılan solar panel profillerinin %99’unun #KCAER tarafından yapıldığını belirtelim. Küreselde yenilenebilir enerji dönüşümü trendi sebebiyle solar panel kurma talebi ve bu trendin devamının da beklenmesi şirketin iş kollarını destekleyecek etmenlerden biri.

İngiltere ve Birleşik krallık bölgesi şirketin 1 numaralı büyüme hedeflediği coğrafya. Avrupa Birliği’nde demir çelik kotası olması, Asya ve MENA bölgelerinde de Çin ve Hindistan’dan güçlü rekabet gelmesi sebebiyle belirgin büyüme beklentileri yok. Birleşik Krallık tarafındaki büyüme hedeflerini gerçekleştirmek ve oradaki satış - teslimat sürecini hızlandırmak üzere Kocaer UK ve Kocaer Ireland adında 2 yurt dışı iştirakleri var.

Yönetim ABD’nin Çin’den ithalatı mümkünse tercih etmemesi sebebiyle ABD pazarında avantajlı olduklarını belirtiyor. Kocaer Çelik ABD yerli üreticilerinden de daha ucuza ürün sağlayabiliyor. Bu yüzden Amerika bölgesinde kuvvetliler.

Çin ve Hindistan’daki oyuncular en güçlü rakipler. Özellikle Çin’de ekonomik aktivitede soğuma olduğu dönemlerde buradaki rakipler üretim kapasitelerini küresele kaydırıyorlar. Bunun sonucunda kürselde demir çelik rekabeti güçleşiyor ve karlılıklar azalıyor.

Bu sebeple Çin PMI rakamları Kocaer'in işlerini değerlendirmek açısından en önemli verilerden. Eylül ayından Çin PMI 50 üzerine gelmişti. Bu tarafta döngünün en kötü noktasının arkada kaldığı düşüncelerinin oluşmasıyla demir çelik hisselerinde de hareket gözlemlemiştik zaten.

KOCAER ÇELİK HİSSE ANALİZİ VE YORUMU

Şirket son işlem günü (13 Ekim 2023) kapanış fiyatına göre:

- F/K: 16,34 - FD/FAVÖK: 14,60 çarpanlardan işlem gördü.

Endeksteki son düzeltmeyle çarpanlar biraz daha makul seviyelere gelmiş oldu. Şirket yönetimi, genellikle 3. çeyreklerin zayıf talep dönemi olduğunu ama bu dönemin beklenti üstü seyrettiğini belirttiler.

Kocaer’e münhasır fiyatlama ve ürün çeşitlendirmesi gibi sebeplerle demir çelik sektöründeki gidişattan pozitif ayrışma şansları olsa da, bunun katma değerli ürünleri satmak üzere iş alma ve maliyetlerini düşürme becerilerine bağlı olduğunu kanaatindeyim.

Onun dışında Çin ve Hindistan’daki oyuncuların belirleyicilik gücü sebebiyle demir çelik sektörünün küreseldeki gidişatının, Kocaer Çelik için de majör bir yön belirleyici olacağını düşünüyorum. Demir çelik sektörünün geneli için en zor dönem arkada kalmış olabilir ama hala önümüzdeki 6 - 12 ay klasik demir çelikçilerin iyi karlar edeceğini düşünmüyorum. Döngünün toparlanması adım adım olcaktır. Fiyatlar tabi işlerin gidişatından önce gidebilir. Kocaer özelinde ise, toparlanışı diğerlerinden hızlı olabilir. İşlerin gidişatını demir çelik sektörü genelinden ayrıca izlemek gerekli.

Kaynak: Oğuz Bıkmaz/İnfo Yatırım

BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse Borsa düşüyor, hisse geri alımları artıyor BİST’ten üç hisseye tedbir kararı BofA bugün 1.5 milyar liralık net alım yaptı! BofA'nın bugün en çok satış yaptığı 5 hisse Model portföyünde değişikliğe gitti