Koronavirüs tedbirleri toparlanmaya risk oluşturuyor
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Lagarde, koronavirüsün yayılmasını önlemeye yönelik tedbirlerin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Lagarde, durumun özellikle Fransa ve İspanya'da daha ciddi bir hal aldığına dikkat çekti
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, koronavirüsü kontrol altına almaya yönelik tedbirlerin bölgenin ekonomik toparlanması için risk oluşturduğu uyarısında bulunarak, hükümetlere mali desteği yakın zamanda sonlandırmama çağrısında bulundu.
Lagarde geçen Perşembe günü kaydedilen mülakatında, "İlkbaharın sonlarında ve yaz başında açık bir şekilde toparlanma gördük, ancak şimdi yetkililerce alınmak zorunda kalınan koronavirüs tedbirlerinin etkisi olacağından korkuyoruz" dedi. Lagarde'ın bu mülakatı Salı günü Wall Street Journal tarafından düzenlenen bir online etkinlikte yer aldı.
Lagarde, durumun özellikle Fransa ve İspanya'da daha ciddi bir hal aldığına dikkat çekerek, "Hepimizin özlem duyduğu ve umut ettiği V şekli (toparlanma) yerine, bunun V'nin ikinci kolu olduğundan korkuyoruz" dedi.
Koronavirüs enfeksiyonlarının tekrar artış göstermesi, pandemiden dolayı ortaya çıkan ekonomik kargaşanın devam etme tehdidini getiriyor. AMB politika yapıcıları, kurumun ekonomiyi desteklemek için daha fazla parasal destek sağlaması gerekip gerekmediği konusunu görüşmek için pozisyonlarını belirlemeye başladılar.
Lagarde, AMB'nin parasal tedbirlerinin mali desteği başarılı bir biçimde tamamladığını ve hükümetlerin destekleri ani bir şekilde durdurmasından kaynaklanabilecek "uçurum etkisi" riskinin kendisi için en büyük endişe kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.
Ekonomistlerin büyük çoğunluğu, AMB'nin 1.35 trilyon euro (1.6 trilyon dolar) büyüklüğündeki acil tahvil alım programının, muhtemelen yeni ekonomik tahminlerin yayımlanacağı Aralık ayındaki toplantıda genişletileceğini tahmin ediyor.
Lagarde, merkez bankasının, ihtiyaç duyulduğunda, sahip olduğu tüm araçları kullanmaya hazır olduğunu tekrarladı, AMB Başkanı ayrıca, euroda bu yıl görülen sıçramanın ithalat maliyetlerini düşürerek enflasyon üzerinde aşağı baskı oluşturmasının ardından, yetkililerin kur konusunda "çok dikkatli" olduğunu belirtti.