Mehmet Ali Erbil’in hastalığı Kaçış sendromu nedir belirtiler nelerdir?
Türkiye’nin gündemine Mehmet Ali Erbil’in hastalığı olarak giren kaçış sendromu dünya genelinde çok az sayıda kişide görülüyor ve nedeni tam bilinmiyor. Peki kaçış sendromu nedir? Kaçış sendromu belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
Kaçış sendromu, tıpta Capillary leak syndrome olarak bilinmektedir. Tedavisi olmayan hastalıkların içinde olan kaçış sendromu hastalığı, eski zamanlara göre daha çok rastlanmaktadır. Ülkemizde Mehmet Ali Erbil'de görülmesi ile adını duyurdu.
Peki kaçış sendromu nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nedir? İşte kaçış sendorumu hastalığına dair merak edilenler...
KAÇIŞ SENDROMU NEDİR?
Kaçış sendromu hastalığı, damar dışına sıvı kaçması ile oluşur. Bu olay ise hastada grip hastalığı gibi yorgunluğa, tansiyon düşmesi ve kan basıncı azalmasına sebep olur. Nedeni tam olarak bilinmeyen, eskiye daha çok vakasına rastlanan kaçış sendromu hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Mehmet Ali Erbil'de görülmesi ile birlikte ülkemizde de adı duyulmuştur.
İlk olarak 1960 yıllarında görülen kaçış sendromu hastalığı, tıp literatürüne Capillary leak syndrome ismi verilerek dahil olmuştur. Hastalığın neyden kaynaklandığı tam olarak tespit edilememiştir. Fakat damarlardan dışarıya sıvı kaçması ile ortaya çıkmaktadır. Bu ise hastada tansiyon düşmesi ve kan basıncı azalmasına neden olmaktadır. Bu belirtilerin uzun süre gözlenmesi ise hastayı şoka sokmaktadır. Dünya üzerinde yaklaşık 800 kişide olan hastalığa son zamanlarda daha çok rastlanmaktadır.
Atakların ne zaman ortaya çıktığı gözlenmeyen kaçış sendromu hastalığı, kişinin hayatını olumsuz olarak etkilemektedir. Birden bire ortaya çıkan krizlerin ölümcül olduğu tespit edilmiştir. Hastalığın ilerlemesi iç organları olumsuz olarak etkiler. Atakların başlamasıyla kan içerisinde protein ve mineraller dışarıya sızmaya başlar. Bu ise organların beslenemeyip fonksiyonlarını bozmaktadır.
KAÇIŞ SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kaçış sendromu belirtileri, grip hastalığına benzer belirtiler göstermektedir. Gripte görülen yorgunluk, ateş gibi belirtilerin hastada görülmesinden kısa bir süre sonra krizler ortaya çıkar. Bunun haricinde hastalığın aktifleştiği dönemlerde görülen en yaygın belirtiler şunlardır:
Tansiyon düşüklüğü
Kanın yoğunlaşması
Baş dönmesi
Karın ağrısı
Bulantı ve kusma
Vücudun belirli bölgelerinde oluşan şişlikler
Bağırsaklarda ödem oluşumu
Karında asit birikmesi
Şok
Hastalığın belirtileri olarak; ateş, halsizlik, bacaklarda şiddetli ağrı, baş dönmesi, mide bulantısı sayılabilir. Bu belirtilerin görülmesi sonrasında bir uzmana gitmek en iyisi olacaktır. Çünkü hastalığın geç kontrole alınması sonucunda başta böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu hastalıkta senede bir ölüm ile sonuçlandığı görülmektedir.
KAÇIŞ SENDROMU NEDENLERİ NELERDİR?
Kaçış sendromu hastalığı, damarların dışına protein, mineral ve sıvı geçişi olması nedeniyle ciddi şok tablolarına neden olmaktadır. Hastalığa dair yapılan araştırmalarda, damarların içinden vücudun çeşitli kısımlarına sıvı kaçışında rol oynayabilecek çeşitli olasılıklar üzerine durulmaktadır. Fakat hastalığın oluşumuna yol açan kesin nedenler tam olarak bilinmemektedir.
Uzmanlar tarafından hastalığın nedenlerine yönelik yapılan araştırmalarda baz bulgular ortaya konulmuştur. Kesin olmamakla birlikte hematolojik hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar başta olmak üzere, bazı ilaç türlerinin kaçış sendromu hastalığına uygun ortamın oluşmasına neden olabilmektedir. Bununla birlikte araştırmalar sonucunda bazı enfeksiyon hastalıkları, ağır sepsis tabloları, karbonmonoksit zehirlenmeleri, lenfoma ve hemofagositik sendrom gibi bazı hastalıkların da kapiller kaçış sendromuna neden olabileceği üzerinde durulmaktadır.
Ayrıca kedi ve köpek gibi hayvanların dışkılarının da bu hastalığın gelişiminde rol oynayabileceği belirtilmektedir.
KAÇIŞ SENDROMU TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Günümüzde daha sık görülmeye başlanan kaçış sendromu üzerine çalışmalar devam etmektedir. Fakat şu ana kadar kesin bir tedavi bulunmamıştır. Hastalığın da tam olarak nedeni bilinmemektedir. Kaçış sendromu hastalığında kriz oluşumu önlenmesi için üst solunum yolu tedavisindeki ilaçlar, astım, bronşit ilaçları verilmektedir. Bu ilaçlar ise sadece krizi önlemek içindir. Kesin bir iyileşme sağlamamaktadır.