Merkez Bankası pas geçti! Uzmanlar ne diyor?
Para Politikası Kurulu (PPK) bugünkü toplantısı sonucunda, piyasa beklentisi ve kurum beklentimiz paralelinde politika faizinde değişikliğe gitmeyerek faizi yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metnini yorumlayan uzmanlar, Merkez Bankası'nın enflasyona bağlı ek faiz artırımı beklentisinin olmadığı vurgulandı.
Bugün gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizinde değişikliğe gidilmediği açıklandı. PPK, politika faizini %50 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı.
Toplantı sonucunda yayımlanan karar metninde, mart ayındaki adımların etkisiyle finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığı ve bu sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği vurgulandı.
Tacirler Yatırım'ın görüş metninde, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir duruşun korunduğu ve enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının sıkılaştırılacağı belirtildi. Ayrıca, enflasyonun aylık eğiliminde beklenen iyileşmenin gerçekleşmemesi durumunda ek faiz artırımlarının gündeme gelebileceği ifade edildi.
Aracı Kurum, Nisan ayında PPK kararı sonrasında, 8 Mayıs Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Karahan'ın gerçekleştireceği 2024 yılı ikinci çeyrek Enflasyon Raporu sunumunun piyasalar tarafından yakından takip edileceği belirtildi. Önümüzdeki birkaç ayın enflasyon gerçekleşmelerinin para politikası açısından belirleyici olacağı değerlendirildi.
FAİZ İNDİRİMİ SON ÇEYREKTE OLABİLİR
Şu anki görünümde ek faiz artırımı beklentisi olmamakla birlikte, enflasyonda hedeflenen düşüş ivmesinin yakalanması durumunda yılın son çeyreğine doğru faiz indirimlerinin başlayabileceği öngörüldü. Yıl sonu politika faizi beklentisi %40 düzeyinde olarak değerlendirildi.
"Merkez Bankası kararlı duruşunu sürmeye devam ediyor"
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer ise şunları söyledi:
"TCMB’nin karar metninde Mart ayı enflasyonundaki ana eğiliminde zayıflama olduğu vurgulanırken Merkez Bankasının öngörüsünden yüksek gerçekleştiği ifade edildi. Merkez Bankası enflasyon dinamiklerini ifade ederken enflasyon risklerinin yukarı yönde olmaya devam ettiğini, aylık zayıflamanın izlendiği ifade edilmiş. Enflasyonda zayıflamanın henüz yeterli boyutta olmadığı ve yıl sonu enflasyon beklentisi içinde daha yüksek bir yerde kaldığını anlıyoruz. Dolayısıyla Merkez Bankası kararlı duruşunu sürmeye devam ediyor.
Sıkı duruşu ifade eden paragrafta ise faiz patikasının sıkılaşma yönünü net bir şekilde ifade etmeye devam etmiş. Finansal koşulların sıkılığının mevcut durumda devam ettiği vurgulandı. İç talepteki dengelenmenin henüz oluşmadığı ve dezenflasyon sürecine yılın ikinci yarısından sonra gidilebileceği belirtilmiş.
Genel olarak metinde sıkı duruşun korunması olumlu. Sürpriz bir ifade yok. Merkez Bankası enflasyon patikasını izlemeye devam ediyor. Aylık enflasyondaki seyrin izlenmesi önemli olmaya devam ediyor. Finansal koşulların daha da sıkılaşması önümüzdeki günlerde tüketim ithalatında yavaşlama görülebilir. Dolayısıyla 1. Çeyrekte önden yüklemeli devam eden iç talebin ikinci çeyrekte tüketime dayalı sektörlerde yavaşlama olabileceği görüşündeyiz.
Faiz kararına piyasa reaksiyonu çok güçlü olmadı. Beklenen yönde bir karardı. Kararın açıklanmasının ardından bankalarda baskının arttığını izliyoruz ancak bankacılık endeksindeki güçlü eğilim korunuyor. 1. Çeyrek bilançolar yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Bu akşam TAV Hava limanlarının 2024 yılı 1Ç bilançosu gelecek. Dolayısıyla endekste bilanço beklentilerinin ön plana çıkacağı bir süreç oluşabilir."