Önümüzdeki haftanın ana gündemi Merkez Bankaları!

Yeni haftada piyasalar merkez bankalarından gelecek faiz kararlarına odaklanırken, yoğun veri gündemini de yakından takip edecek.

Piyasalar 16-20 Eylül günlerini kapsayan yeni haftada; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ABD Merkez Bankası (Fed), Çin Merkez Bankası (PBoC) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararlarınına odaklanırken yoğun veri gündemini de yakından takip edecek.

Yurt içi veri gündeminde Merkezi Yönetim bütçe dengesi başta olmak üzere, hizmet üretim endeksi, tarım ürünleri üretici fiyatları, konut satışları, konut fiyatları, özel sektörün yurt dışı kredi borcu, kısa vadeli dış borç, tüketici güven endeksi, tarımsal girdi fiyatları, yurt dışı üretici fiyatları öne çıkıyor.

Hazine ihalelerinin de yakından izleneceği haftanın son günü Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören şirketlerin 2024 yılı ilk 6 aylık döneme ilişkin konsolide olmayan finansal sonuçlarının gönderimi tamamlanacak. 

Yurt dışında öne çıkan veriler; ABD'de New York Fed imalat endeksi, perakende satışlar, sanayi üretimi, işletme stokları, NAHB konut piyasası endeksi, konut başlangıçları, Philadelphia Fed iş koşulları endeksi, ikinci el konut satışları, Almanya'da ZEW endeksi, üretici fiyatları, Euro Bölgesi'nde dış ticaret, tüketici fiyatları, ödemeler dengesi, İngiltere'de tüketici, üretici ve perakende fiyatları, perakende satışlar, Japonya'da dış ticaret, tüketici fiyatları, Kanada'da tüketici fiyatları olacak.

Fed’in faizleri 25 baz puan indirmesi bekleniyor

Enflasyon geçen yıl boyunca azalmakla birlikte yüksek seyretmeye devam etti. Ekonomik görünümün belirsiz olduğu, risklere karşı dikkatli olmaya devam edildiğine işaret edildi. Fed’in bu ayki toplantısında faizleri 25 baz puan indirimesi bekleniyor. Ayrıca makro projeksiyonlar da yayınlanacak. Haziran’da yayınlanan projeksiyonlarda; 2024 için ortalama faiz beklentisi %4,6’dan %5,1’e, 2025 yılı için %3,9’dan %4,1’eyükseltilmişti.

TCMB’nin politika faizini sabit tutması bekleniyor

TCMB, ağustos toplantısında politika faizini beklentilere paralel olarak %50’de sabit tuttu. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşıihtiyatlı duruşunu yineledi. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı belirtildi. Bu ayki toplantısında da faizde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

SPK’dan yüzde 3000 bedelsiz sermaye artış onayı Çimsa Çimento’dan (CIMSA) SPK başvurusu BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse THY hisse yorumu: 'AL' tavsiyesi verdi! Önümüzdeki haftanın öne çıkan gündem başlıkları Model portföyünden bir hisseyi çıkardı