Pizza kutusu kadar yerli baz

Türkiye'nin ilk yerli 4G baz istasyonu sıfırdan geliştirildi. Netaş'ın mühendisleri tarafından üretilen istasyonlar, pizza kutusu büğüklüğünde... Projenin hedefinde ise sektördeki ithalatı azaltmak var.

Cari açıkla mücadele eden Türkiye'de katma değeri yüksek üretim her alanda destekleniyor. Güçlü teşvikleri arkasına alan Türk girişimciler de art arda yeni buluşlara imza atıyor. Katma değerli projelerin en fazla geliştirildiği alanı ise telekomünikasyon oluşturuyor. Türkiye'nin bu sektördeki ilk şirketlerinden olan Netaş, bugünlerde faaliyet gösterdiği alanda milyar dolarlık ithalatı kesecek yerli ürünler üzerinde çalışmaya başladı. Şirket, Ar-Ge birimindeki mühendislerin geliştirdiği yazılımlarla son 10 yılda toplam 400 milyon dolarlık yazılım ihracatı gerçekleştirdi. 


Dünyanın en küçük organizasyonu


Netaş'ın yürüttüğü yenilikçi projelerin başında 4G teknolojisi geliyor. Şirket, ULAK projesi kapsamında Türkiye'nin ilk yerli 4G baz istasyonu projesini yazılım ve donanım olarak sıfırdan geliştirdi. Netaş tarafından 100 mühendisin katkılarıyla üretilen baz istasyonları, dünyanın en küçüğü olarak da bir ilke imza attı. Pizza kutusu büyüklüğündeki istasyonlar kuruldukları mahallelerin iletişim sorununu tamamen çözüyor. Netaş CEO'su Müjdat Altay, Türk mühendislerinin geliştirdiği 4G baz istasyonlarını kendi markalarıyla piyasaya sunacaklarını söylüyor. Altay, "İthalata dayanan bu teknolojiyi, yüzde 100 yerli üretimle hayata geçirdik. 29 Ekim'de uygulamalarımız başlıyor. Faal duruma geçiyoruz" diyor. Netaş'ın yerli teknolojisinin milyar dolarlık ithalatın önüne geçebileceğini ifade eden Altay, "Teknoloji, sadece 4G'ye geçmeyi planlayan mobil operatörlerin değil, yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli görüntü iletişimine gerek duyan kamu kurumları, Türk Silahlı Kuvvetleri, ulaşımdan, sınır güvenliğine kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren pek çok kuruluşun da ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak tasarlanıyor" diye konuşuyor. Netaş'ın, özellikle yeni nesil teknolojilerde önemli deneyimi olduğunu belirten Altay, şöyle devam ediyor: "70 ülkede 160 operatörle işbirliği yapıyoruz. Başta Kuzey Amerika olmak üzere, Avrupa, Asya- Pasifik ve Güney Amerika'da faaliyet gösteren operatörlere yazılım ihracatı yapıyoruz. Bu ülkelere kamu ve savunma sanayisinde teknoloji danışmanlığı, satış sonrası destek gibi uçtan uca katma değerli çözümlerle hizmet veriyoruz." 



Kaynak: Metin Can / Sabah

Ford Otomotiv'den bedelsiz sermaye artırımı kararı Nükleer savaşta Moskova'nın hedef alacağı ülkeler THY hisse yorumu: Yüksek getiri potansiyeli! BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse Ukrayna'nın Rusya saldırısı piyasaları bozdu Aralık ayında temettü ödemesi yapacak şirketler