Reeskont kredilerinde yeni model ve limit artışı

TCMB, reeskont kredi limitini 4 milyar TL’ye çıkardı ve yeni skorlama modeliyle katma değerli ihracatı destekleyecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin günlük limitini 3 milyar TL’den 4 milyar TL’ye yükseltti. Ayrıca, reeskont kredileri uygulamasında yeni bir skorlama modeline geçildi. Bu modelde, net ihracatçılık yerine katma değerli ihracatı öne çıkaran firmaların skorları belirlenecek.

Veri temelli bir yapıya sahip olan yeni modelde, firmaların ihraç edilen ürünlerin teknolojik düzeyi, çeşitliliği ve firma ölçeği gibi kriterler de dikkate alınacak. Firmaların bu yeni uygulamaya uyum sağlamaları için 3 aylık bir geçiş süresi verildi ve uygulama 13 Ocak 2025 tarihinde başlayacak. Düşük ihracat skoruna sahip firmalara, 2025 yılı sonuna kadar vadesi gelen reeskont kredilerini yenileme hakkı tanınacak.

Kaynak: Bloomberg HT

BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse SASA’dan 70 Milyon lotluk hisse geri alım hamlesi BofA'nın bugün en çok alım-satım yaptığı hisseler Aracı kurumların en çok işlem yaptığı hisseler Günün özeti: Öne çıkan finans ve borsa haberleri Aracı kurumların en çok işlem yaptığı hisseler