Sabit kripto paralar, aylık işlem hacminde rekor seviyede
Sabit kripto paralar, kripto paraların ayı piyasasında olduğu bu dönemde kullanım rollerini genişleterek yüksek hacim rakamlarına ulaşmaya devam ediyor.
Sabit kripto paralar, kripto paraların ayı piyasasında olduğu bu dönemde kullanım rollerini genişleterek yüksek hacim rakamlarına ulaşmaya devam ediyor.
CoinMetrics verileri, Blockchain üzerindeki sabit kripto paraların işlem hacmi, son iki yılda istikrarlı bir şekilde büyürken geçen ay itibarıyla 1 trilyon dolarlık aylık işlem hacmi sınırına yaklaştığını gösterdi.
Sabit kripto paralar popülaritesini artırıyor
Sabit kripto paraların genel anlamda kullanım alanının her geçen gün artması, ayı piyasasında en çok tercih edilen sektör olarak kalmasına neden oluyor. Düşüş piyasasında kripto piyasasında kalmak isteyen yatırımcıların güvenli liman olarak kullandığı sabit kriptolar, kullanım alanlarını DeFi piyasasına doğru genişletmiş durumda.
Bu doğrultuda başlangıçta dolara sabitli olarak ortaya çıkan kripto paralar, ihraççı şirketlerin farklı ülke para birimlerine sabitli kripto varlıklar ihraç etmesiyle pazarını genişletmeye devam etti. Örneğin sabit kripto pazarına hakim olan şirket Tether, dolar dışında euro, pound, yuan, Meksika pesosu ve altına endeksli sabit kripto varlıklara sahip.
Bununla birlikte kripto para ihraççıları arasında pazar payı rekabeti son hızıyla devam ediyor. Tether, uzun yıllar şeffaflık konusunda duyulan endişeyle eleştiri konusu olurken en büyük rakibi Circle’ın ihraç ettiği USD Coin (USDC), şeffaflığı ön plana çıkararak alanda üstünlük sağlamak istiyor.
Sabit kripto pazarındaki son ve önemli bir gelişme ise Binance’in hamlesi oldu. Binance, kendi sabit kripto varlığı Binance USD’ye (BUSD) üstünlük sağlamak amacıyla platformundan USD Coin (USDC), Pax Dollar (USDP) ve TrueUSD (TUSD) sabit kriptoları kaldıracağını duyurarak bu varlıkları ay sonunda otomatik olarak BUSD’a çevireceğini duyurdu.
Sabit kripto paralarla ilgili endişeler de arttı
2022 yılında sabit kripto para pazarında algoritmik özellikli sabit kriptoların hızla yükselişe geçtiğini gördük. Bu kripto paralar kripto ekosisteminde bulunan yüksek değerli farklı kripto varlıklara sabitlenerek faaliyet gösteren varlıklar olarak biliniyor. Böylece algoritmik sabit varlıklar, ekosistem içinde faaliyet göstererek geleneksel piyasa varlıklarından bağımsız olarak çalışır.
Bu yükselen trend, Terra ekosisteminin algoritmik sabit varlığı UST’nin sabitliğini kaybederek ekosistemin çöküşüne neden olmasıyla yönünü aşağı çevirdi. Terra ekosisteminin çöküşü, yatırımcıların 40 milyar doları aşan zararına neden olurken piyasalarda domino etkisine neden olarak birçok kripto şirketini iflasa sürükledi.
Bu çöküş, itibari para birimlerine bağlı olarak çalışan kripto varlıklarında aynı duruma düşebileceği endişeleriyle ülke otoritelerini harekete geçirdi. Bunun üzerinde özellikle gelişmiş ülkeler, sabit kripto para sektörüne ayrı bir pencere açarak düzenleme çalışmalarına hız verdi. Ancak henüz yasal hale getirilen bir düzenleme bulunmuyor.
Bu hafta gündeme gelen gelişmelerde ise Rusya, Maliye Bakanı, ticari işlemlerde sabit kripto para kullanımını destekleyebileceklerini açıkladı. Maliye Bakanı, riskin düşük olduğunu söylediği sabit kripto paraların, geleneksel piyasa işlemlerinden daha verimli olduğunu düşünüyor.
Kaynak: Investing / Günay Caymaz