Şimşek’ten işletmelere uyarı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm esnaf ve işletmelere, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımı ve banka veya kredi kartıyla ödeme kabul edilmesi zorunluluğunu hatırlattı.

Bakan Şimşek, bu düzenlemeye uymayan işletmelere özel usulsüzlük cezalarının kesildiğini belirtti.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yürütülen denetimlerle kartla ödeme almayan işletmelere yönelik çalışmaları değerlendiren Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında bugüne kadar pek çok düzenleme yapıldığını söyledi. Şimşek, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların POS cihazları ile birleştirilerek slip ve fişin tek belge şeklinde çıkarılmasının, satışların kayıt dışı bırakılmasını engellediğine vurgu yaptı.

Ödeme Zorunluluğu ve Cezalar

Geçtiğimiz yıl yayımlanan bir tebliğle, tüm mükelleflere 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçme zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Şimşek, bu cihazlar aracılığıyla banka ve kredi kartı ile ödeme kabul edilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Şimşek, bu düzenlemeye uymayan işletmelere özel usulsüzlük cezası kesildiğini söyledi. Ayrıca, bazı işletmelerin yüksek banka komisyon oranlarını gerekçe göstererek vatandaşlardan daha yüksek tutarlar talep ettiğini ifade ederek, bu farkın banka komisyon oranlarının üzerinde olmaması gerektiğini belirtti.

Vatandaşlardan İhbar Bekleniyor

Şimşek, banka komisyon oranlarının düştüğünü ve birçok bankanın bu oranları yüzde 2’nin altına çektiğini açıkladı. Kendilerine kartla ödeme imkânı sunulmayan veya yüksek fark istenen vatandaşların Gelir İdaresi’ne ihbarda bulunmaları gerektiğini vurgulayan Şimşek, bu ihbarların Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP ve WhatsApp gibi platformlardan yapılabileceğini duyurdu.

Banka ve Ödeme Kuruluşlarına Yaptırım

Şimşek, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması gereken mükelleflere sadece POS cihazı veren banka ve ödeme kuruluşlarına da cezai işlemler uygulandığını belirtti. Yeni düzenleme ile bu cezaların her bir tespit için 200 bin liraya çıkarıldığını ve her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacağını açıkladı.

BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse BİST’ten üç hisseye tedbir kararı BofA bugün 1.5 milyar liralık net alım yaptı! ASELS hissesinde tam 9 kurum hedef fiyat açıkladı! Model portföyünde değişikliğe gitti Aracı kurumların alım-satım yaptığı hisseler