Son 10 halka arzın performans tablosu

2024'ün Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında halka arz edilen 10 şirketin çoğunda, borsaya girişin ardından hisse senetlerinde kayıplar yaşandı. Yatırımcılar için bu dönemde halka arz performansları dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu.

2024 yılı Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında halka arz edilen şirketlerin borsaya giriş performansları, yatırımcılar için beklenmedik sonuçlar ortaya koydu. Son dönemdeki halka arzlara katılan yatırımcılar, pandemi sonrasındaki güçlü ilginin aksine, bu süreçte büyük kayıplar yaşadı.

Pandemi döneminde Borsa İstanbul’a olan ilgi patlama yaparken, uzun yıllar 1 milyon civarında olan yatırımcı sayısı bir ara 8,5 milyona kadar yükselmişti. Bu artışın en büyük tetikleyicisi ise halka arzlar oldu. Hatta bazı halka arz hisseleri, üst üste 10 gün tavan fiyatlara ulaşarak yatırımcılara büyük kazançlar sağladı.

Ancak son aylarda borsada rüzgarlar tersine esmeye başladı. Hükümetin düşük faiz politikasını terk edip faiz oranlarını %50’ye kadar yükseltmesi, yatırımcılar için borsaya alternatif getirdi. Ayrıca, artan jeopolitik riskler de hisse senedi yatırımcılarını tedirgin etti ve bu durum risksiz yatırım araçlarına yönelimi artırdı.

Bu gelişmeler, BIST 100 endeksinde düşüşlere neden olurken, yatırımcı sayısı da gerilemeye başladı ve 7,5 milyona kadar indi. Aynı zamanda, halka arz edilen şirketler de bu olumsuz havadan etkilendi. Son üç ayda halka arz edilen 10 şirketin hisselerinin büyük çoğunluğu arz sonrası değer kaybetti.

Halka Arz Sonrası Hisse Performansları

Son halka arzlardan biri olan, 91,85 TL'den talep toplayan BinBin (BINBN), 9 Ekim 2024 tarihinde  işlem görmeye başladı. Hisse bugün itibariyle arz fiyatına göre yüzde 1 getiri sağladı.

17 Eylül 2024’te borsada işlem görmeye başlayan Durkan Şekerleme (DURKN) ise, arzdan bu yana %26 oranında değer kaybetti. Cem Zeytin (CEMZY) hisseleri, 9 Eylül 2024’te borsaya giriş yaptıktan sonra %33 oranında düşüş yaşadı. Özata Denizcilik (OZATD) hisseleri ise 5 Eylül’de borsaya giriş yaptı ve %29 oranında bir değer kaybı ile karşılaştı.

Ağustos ayında halka arz olan AHES Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (AHSGY) hisseleri %26 oranında, Kıraç Galvaniz (TCKRC) hisseleri ise %6 oranında değer kaybetti. 13 Ağustos’ta işlem görmeye başlayan Bahadır Kimya (BAHKM) hisseleri de %15 oranında düşüş yaşadı.

Efor Çay ve Gündoğdu’dan Güçlü Performans

Olumsuz tabloya rağmen, bazı şirketler başarılı performanslar sergiledi. Gündoğdu (GUNDG), 22 Ağustos 2024’te işlem görmeye başladıktan sonra %28 oranında değer kazandı. DCTTR (DCTTR) hisseleri ise %63 değer artışı yaşadı. Ancak en dikkat çekici performans, 5 Temmuz 2024’te borsada işlem görmeye başlayan Efor Çay (EFORC) hisselerinden geldi. Efor Çay, halka arz sonrası %133 oranında değer kazandı ve yatırımcısına büyük kazanç sağladı.

BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse Ford Otomotiv(FROTO) bedelsiz sermaye artırımı SPK Başkanı Gönül'den halka arz açıklaması BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse Deniz Yatırım model portföyünde değişikliğe gitti! Yabancı yatırımcının radarındaki hisseler