SPK açığa satış işlemini yeniden yasakladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bugün yayınladığı bültende açığa satışı 1 ay süreyle yasakladı. Kurul ayrıca, pay geri alım ve kredili işlemlere yönelik bir dizi değişikliğe gittiğini de duyurdu.

Son dönemde dalgalanmalarla sarsılan Borsa İstanbul için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) kritik düzenlemeler geldi. 23 Mart 2025 tarihli bültende açıklanan yeni kararlarla, piyasadaki oynaklığı azaltmaya yönelik önemli adımlar atıldı.

Açığa Satış 1 Ay Yasak!

SPK’nın aldığı karara göre, 24 Mart - 25 Nisan 2025 tarihleri arasında Borsa İstanbul’da açığa satış işlemleri tamamen yasaklandı. Bu adım, spekülatif hareketlerin önüne geçmek ve piyasada daha sağlıklı fiyat oluşumunu desteklemek amacıyla atıldı.

2023'te yaşanan 6 Şubat depremi sonrası getirilen açığa satış yasağı BIST 50 endeksi özelinde 2 Ocak 2025 itibariyle resmen kalkmıştı.

Şirketlere Geri Alım Kolaylığı

Piyasalardaki volatiliteye karşı şirketlerin kendi hisselerini geri almasını teşvik etmek isteyen SPK, hisse geri alımlarına yönelik kısıtlamaları gevşetti. Buna göre:

  • Hisse geri alım fiyatlarına ilişkin üst sınır kuralı kaldırıldı.
  • Gün içi belirli saatlerde emir verme zorunluluğu ortadan kalktı.

Kredili İşlemlerde Esneklik Sağlandı

SPK’nın bir diğer önemli düzenlemesi kredili işlemlerle ilgili oldu. Mevcut durumda en az %35 olan özkaynak koruma oranı, aracı kurumların risk politikalarına bağlı olarak %20’ye kadar düşürülebilecek. Bu sayede yatırımcılar daha esnek kredi imkanlarına sahip olacak.

SPK bülteninin orjinal metnini okumak için tıklayın

SASA temettü kararını açıkladı BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse BofA'nın bugün en çok satış yaptığı 5 hisse Gedik Yatırım'dan KCHOL hisse yorumu Bir hisse bir analiz: Hedef fiyatını açıkladı Mart ayı içerisinde bedelsiz kararı alan şirketler