Tarihinin en kötü günlerini yaşıyor
Deutsche Bank tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. ABD’den 14 milyar dolarlık ceza alan bankaya Almanya Başbakanı Merkel de destek olmayacağını açıkladı. Hisseler tarihin en düşük seviyelerini zorlarken yıllık kayıp yüzde 60’a dayandı.
Türkiye'de birçok krizde parmağı olduğu iddiaları ile sürekli anılan Deutsche Bank tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Mortgage'a dayalı menkul kıymetler faaliyetleri konusunda ABD'de Adalet Bakanlığı ile sürdürdüğü mücadelede 14 milyar dolarlık ceza ödemesine karar verilen banka için Alman hükümeti de adım atmayacağını açıkladı. Şansölye Angela Merkel, Deutsche Bank için bir kamu kurtarma fonu ayırmayacağını açıklaması sonucu hisseler dün tarihin en düşük seviyelerinden birini gördü. Sabah'ta yer alan habere göre hisseleri yüzde 6 düşen banka 10.63 euro seviyesini de gördü ve 1992 yılından bu yana en kötü performansını sergiledi.
'BİZ SORUNU ÇÖZERİZ'
Berlin'in açıklamalarının ardından Deutsche Bank sözcüsü de bir açıklama yaptı ve bankaya güveni tazelemeye çalıştı. Deutsche Bank sözcüsü, bankanın Alman hükümetinin desteğine ihtiyaç duymadan problemlerini çözebileceğini söyledi. Sözcü aynı zamanda "CEO John Cryan hiçbir zaman hükümetten bir yardım isteğinde bulunmamıştır" dedi.
ALMANYA'NIN ÜÇTE İKİSİ
Deutsche Bank'ın bu zor durumu aslında ülkeyi de beraberinde sıkıntıya sokacak boyutta. Almanya ekonomisinin neredeyse her şeyi olan Deutsche Bank, ciddi bir sistemik risk yaratıyor. 2 trilyon dolarlık aktifleri ile Alman ekonomisinin yıllık büyüklüğünün üçte ikisi düzeyinde olan banka zayıfladıkça ekonomi de zayıflıyor. Almanya'nın bir diğer önemli bankası Commerzbank da oldukça güç durumda. Banka 5 bin çalışanının işine son verebileceğini açıklamıştı. Bu rakam her 10 çalışandan biri anlamına geliyor. Deutsche Bank hisselerinin tarihi düşük seviyeye inmesi, Avrupa banka hisselerini de olumsuz etkiledi. Rekor düşüşün ardından Stoxx 600 endeksi yüzde 2'ye yakın düşerken, Bloomberg Avrupa Bankaları ve Finansal Servisleri Endeksi yüzde 1.5 değer kaybetti.
NOTÇULARDAN ÇİFTE STANDART
Türkiye 'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeden düşüren iki reyting kuruluşu S&P ve Moody's her nedense konu Almanya olunca çifte standartta sınır tanımıyor. Hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 52 düşen son 12 ayda ise yüzde 56 gibi büyük oranlarda eriyen Deutsche Bank'ın notu indirildi ama hâlâ yatırım yapılabilir seviyenin iki basamak üstünde tutuyor. Ancak bankanın piyasadaki ve yatırımcı gözündeki notu düşüyor. CDS'ler bir yıl önce 100'ler düzeyindeyken şu anda 229'a kadar çıkmış durumda.