TCMB Başkanı Karahan: 'Alınacak mesafe var, sıkı duruş sürecek'

Aylık enflasyonun ana eğiliminin, belirgin ve kalıcı bir düşüş göstermesi ve enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması konusunda alınacak bir miktar mesafe olduğunu belirten TCMB Başkanı Fatih Karahan, "Bu nedenle, para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı.

Karahan'ın sunumundan öne çıkanlar başlıklar şöyle:

"Dezenflasyon süreci öngördüğümüz şekilde başladı. Makroekonomik göstergeler bu süreçle uyumlu şekilde ilerliyor.

Yurt içi talep ikinci çeyrekten bu yana azalmakta. Talepteki dengelenmenin güçlenerek devam edeceğini öngörüyoruz. Bu dengelenmenin etkisiyle cari işlemler açığında düşüş sürüyor.

Arz koşullarına baktığımızda ise, temmuz ayında sanayi üretimi aylık bazda artarken
çeyreklik olarak sınırlı bir azalış kaydetti.

Köprü günleri kaynaklı mekanik etki ve yüksek oynaklık sergileyen sektörler
dışlandığında sanayi üretiminin ana eğiliminin görece zayıf olduğunu
değerlendiriyoruz.

Üçüncü çeyrekte üretim göstergelerindeki ılımlı ivme kaybı talepte özetlediğim
görünüm ile uyumlu.

Sıkı para politikamız sonucunda iç talepteki dengelenme devam edecektir. Yılın geri kalanında negatif düzeylere düşecek olan çıktı açığı, dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olacaktır.

Para politikasındaki sıkı duruşumuzu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla
sürdüreceğiz. Daha önce de vurguladığımız gibi, bu süreçte iki ana koşul gözetiyoruz. Birincisi, aylık enflasyonun ana eğiliminin, belirgin ve kalıcı bir düşüş göstermesi. İkincisi ise, enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması. Her iki kriterde de alınacak bir miktar mesafe olduğunu değerlendiriyoruz. Bu nedenle, para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceğiz.

Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçlarımızı etkili şekilde kullanacağız.

Parasal sıkılaştırma dönemlerinde, cari dengede düzelme oluyor. Önümüzdeki dönemde, sıkı parasal duruşumuzla uyumlu olarak cari dengedeki olumlu seyrin süreceğini öngörüyoruz.

Yıllık enflasyondaki gerileme sadece baz etkisinden değil aynı zamanda aylık fiyat
artışlarının daha düşük seyretmesinden de kaynaklanıyor. Çeşitli göstergelerin yakın dönem seyrine baktığımızda, enflasyonun ana eğilimindeki ılımlı seyrin, yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleşen yönetilen ve yönlendirilen fiyat ayarlamalarındaki artışlara ve bunların dolaylı etkilerine rağmen sürdüğünü görüyoruz."

Borsa İstanbul'da 3,5 yıl sonra bir ilk! Bin Bin halka arz detayları açıklandı! BofA'nın bugün en çok satış yaptığı 5 hisse Ekim ayında temettü verecek şirketler Altınay Savunma'dan 141,5 milyon TL net kar Yabancı yatırımcının radarındaki hisseler