TCMB beklentileri karşıladı, faizi sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek üst üste altıncı toplantısında da piyasa beklentilerine paralel yüzde 50'de sabit tuttu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında alınan karar doğrultusunda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

Böylece banka, üst üste altıncı toplantısında da faizi değiştirmemiş oldu.

Piyasaların ortak beklentisi de TCMB'nin faizi değiştirmemesi yönündeydi.

Reuters anketi, Ağustos ayına göre bu yıl yapılması beklenen faiz indirimi miktarının azaldığını ve ilk politika faizi indirimi beklentilerinin ötelendiğini gösterdi. TCMB'nin önümüzdeki yıl politika faizini yüzde 30'un altına çekmesi genel beklenti.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,65 olarak hesaplandı.

BANKA MEVDUAT VE KONUT KREDİSİ FAİZLERİ GERİLİYOR

Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşe paralel olarak faiz indirimi yapılacağı beklentisiyle bazı bankalar, uzun vadeli konut kredisi ve mevduat faizlerinde indirime gitmeye başladı.

Bankacılar, gelecek dönem faizlerdeki düşüş beklentisiyle, bazı bankaların indirimi hem fonlama hem de bazı kredi faizlerine yansıttığını belirtti.

Ziraat Bankası, aylık konut kredisi faiz oranını 5-10 yıl vade için yüzde 3,09'dan yüzde 2,79'a çekti.

Bazı özel bankalarda ise bir yıl ve daha uzun vadeli mevduat faiz oranları yüzde 30-35 aralığına kadar geriledi. Ayrıca uzun vadeli bireysel kredilerde de bazı bankalarda indirimler görülmeye başladı.

Öte yandan Merkez Bankası'nın faiz kararlarının açıklanacağı toplantı takvimi ise şu şekilde:

  • 17 Ekim 2024
  • 21 Kasım 2024
  • 26 Aralık 2024
  • 23 Ocak 2025
  • 20 Şubat 2025
  • 20 Mart 2025
Şimşek'ten IBAN açıklaması BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse Havacılık hisselerinde hedef fiyatını belirledi! Sektörüne göre ucuz kalmış şirketler Son 10 halka arzın en çok kazandıran hissesi Oba Makarna'dan yaşanan patlamayla ilgili açıklama