TCMB "Finansal Hesaplar Raporu" yayımlandı
TCMB'nin 2024 üçüncü çeyrek raporuna göre, Türkiye'nin net finansal pozisyon açığı GSYH'ye oranla yüzde 23,3'e geriledi. Hane halkı varlıklarının yüzde 60'ı para ve mevduattan oluşurken, borçluluk oranları diğer ülkelere göre düşük kaldı.
Rapora göre, yurt içi yerleşik sektörlerin toplam finansal varlıkları 114 trilyon lira, yükümlülükleri ise 123 trilyon lira olarak gerçekleşti. Türkiye ekonomisinin net finansal pozisyon açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranı, bir önceki döneme göre 6 puan azalarak yüzde 23,3 seviyesine geriledi.
Sektörlerin net finansal işlemleri incelendiğinde, bir önceki çeyrekte GSYH'nin yüzde 0,11'i kadar net borç veren konumunda olan toplam ekonomi, bu çeyrekte GSYH'nin yüzde 3,4'ü oranında net borç aldı.
Sektörel bilançolar detaylı olarak değerlendirildiğinde, toplam ekonomi finansal borçlu pozisyonda bulunurken, hane halkı ve dünyanın geri kalanının alacaklı olduğu görüldü. Finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetim ise borçlu pozisyonda yer aldı. Finansal kuruluşlar ise finansal aracılık rolleri gereği dengeli bir net finansal pozisyon sergiledi.
Hane halkı finansal varlıkları içinde para ve mevduat yaklaşık yüzde 60'lık payla öne çıktı. Hane halkı yükümlülüklerinin ise büyük kısmını krediler oluşturdu.
Finansal olmayan kuruluşlarda, ticari işlemlerden kaynaklanan alacak ve borçlar sırasıyla finansal varlıkların yüzde 64'ünü ve yükümlülüklerin yüzde 49'unu oluşturdu.
Türkiye'deki sektörlerin toplam borçluluk oranları uluslararası karşılaştırmada düşük seviyelerde kaldı. Kredi ve borçlanma senetlerinden oluşan toplam borcun GSYH'ye oranı, 2024'ün üçüncü çeyreğinde yüzde 92 olarak gerçekleşerek önceki çeyreğe kıyasla azaldı.