Teknolojiden elektrik alın!
Yaşadığımız elektrik kesintisi bataryanın önemini bir kez daha gündeme getirdi. Acil durumlarda taşınabilir şarj cihazları yardıma koşuyor... Mobil internet kullanımı, mesajlaşma ve e-posta kontrolündeki ciddi artış, güvenilir bir taşınabilir şarj cihazına ihtiyacı artırdı.
Mobil internet kullanımı, mesajlaşma ve e-posta kontrolündeki ciddi artış, güvenilir bir taşınabilir şarj cihazına ihtiyacı artırdı. Ve bir de tabii ki hafta içinde yaşadığımız elektrik kesintisi...
Bütün bunlar batarya ömrünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bize hatırlattı. Hayatımızı kolaylaştıran elektronik cihazların en önemli sorunlarından biri maalesef pil ömrü. Telefon modelleri geliştikçe ve bilgisayar gibi kullanılır hale geldikçe pil ömürleri de azalyor. Cep telefonu, tablet, dizüstü bilgisayar ve giyilebilir teknoloji gibi cihazların pil ömrünü uzatmada ise taşınabilir şarj aletleri diğer adıyla powerbank’ler imdada yetişiyor. Son dönemde yeni fenomen olarak ortaya çıkan bu cihazlar adeta birer hayat kurtarıcı.
Geçen hafta yaşadığımız gibi elektrik kesildiğinde jeneratörün olmadığı bir yerdeysek modem çalışmadığı için internetsiz kalıyoruz. Ayrıca masaüstü bilgisayarlar, televizyonlar ve aklınıza gelebilecek olan bitenden haberdar olabileceğimiz hiçbir cihazı kullanamıyoruz. Burada mobil internet yardıma koşuyor ama o da piliniz varsa.
İhtiyaca göre seçim
Powerbank’lerin içindeki batarya enerji depolanmış bir hazneden oluşuyor. Telefonu bu cihazlara bağladığınızda kendi enerjisini telefonunuza aktarıyor. Güçleri ‘amper’ cinsinden tanımlanıyor. Amper’leri ne kadar fazlaysa telefonunuzu o kadar fazla şarj edebiliyorlar. Ancak bu cihazlardan yararlanabilmeniz için onları da mobil cihazlarınız gibi devamlı şarj etmeniz gerekiyor. Bu şekilde acil durumlarda, elektrik kesintilerinde, seyahatlerde önemli işlerinizi kesintiye uğramadan halledebilirsiniz.
Türkiye’de piyasada alınabilecek onlarca çeşit powerbank modeli bulunuyor. Bir sürü marka ve güçte olanlar arasında seçim yapmak gerekiyor. Öncelikle burada ihtiyaca göre seçim öneriliyor. Sadece cep telefonunuz için mi kullanacaksınız yoksa bilgisayar ve diğer cihazlar için de kullanacak mısınız? Çünkü güç kullanımı arttıkça amper değerinin yükselmesi gerekiyor.
Bir cihaz alırken kullanım miktarına bağlı olarak ağırlık, boyut ve toplam fonksiyonlarına dikkat etmek gerekiyor. Farklı cihazlarla uyumlu olmaları da önemli. Bu cihazların çoğu çeşitli model ve markadaki akıllı telefon, tablet, kamera ve Oyun cihazlarıyla kullanılabiliyor. Taşınabilir şarj cihazı seçiminde fiyat da önemli bir unsur. Fiyatları 20 TL’den başlayıp 150 TL’ye kadar uzanıyor.
Powerbank’ler devamlı seyahat halinde olanlar yanında elektrik kesintilerinde kişilerin hayatını kurtarıyor.
Üç kere şarj edebiliyor
Yanınızda devamlı dolu tuttuğunuz bir cihazla telefonunuzu üç kere tam şarj edebilirsiniz. 11.000 Amper değeri ve üzerindeki taşınabilir şarj cihazları, en son model akıllı telefonları üç kere şarj edebilme gücüne sahip. Hatta diğer cihazlarınızın da pilini doldurur. Gelişmiş taşınabilir şarj cihazlarının üzerinde iki tane USB portu bulunuyor. Aynı anda iki cihazı bile doldurabilirsiniz.
Hızlı ve verimli şarj etme adına çıkış güçlerinin 1.5 ya da 2 amper seviyesinde olması tavsiye ediliyor. 25 gram ağırlığında cüzdana sığabilenleri de var. Şarj cihazının yanı sıra ek özellikleriyle hafıza kartı okuyucusu ve kablosuz dosya paylaşım gibi özellikleri bulunan yeni nesil powerbank’ler de var.
‘AMAN Telefona zarar vermesin’
Akıllı telefon ve tablet bilgisayar kullanımını artmasıyla birlikte giderek daha fazla kişinin yedek şarj cihazı satın aldığını belirten TP-LINK Ülke Müdür Yardımcısı Ali Dinçer, içinde pil bulunan bu ürünlerin kalite ve güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Dinçer, güvenli olmayan powerbank’lerin akıllı telefon ve tablet bilgisayarlara zarar verebileceğini hatırlatıyor. Piyasada üretim yeri belli olmayan farklı markalar adı altında çok sayıda mobil şarj cihazı satılıyor. Dinçer, kalitesiz powerbank’ların içlerindeki pil ve çıkış/güç noktalarının kalitesizliği sonucu telefon ve tablet bilgisayarların piline ya da cihazın kendisine zarar vererek, bozulmasına neden olabildiğine de dikkat çekti.
YENİ ÜRÜN
One M9 satışa çıktı
HTC’nin yeni cep telefonu modeli One M9 Türkiye’de satışa sunuldu. Belirgin metal kenarlar, daha küçük ve kavraması daha kolay olan bir görünüme sahip. 20 megapiksellik ana kamerası, Eye Experince yazılımı ile HTC Sense 7 kreatif oto portreler çekmeyi kolaylaştırıyor.
Filmleri 4K çözünürlükte çekiyor. 5 inç’lik Full HD ekranı bulunan cihazın 1.5 Ghz Qualcomm Snapdragon işlemcisi var. Android işletim sistemi, 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafızaya sahip. 2840 mAh pili bulunuyor. One M9, gümüş ve altın, tek tonlu kurşun gri renklerinde temin edilebilecek. Fiyatı 2 bin 700 TL.
YENi GİRİŞİM
Kaybolan eşyayı bir ‘tık’la buldurdu
Ankara’da bir patent firması, kişisel eşyalarını kaybedenlerin eşyalarını bulanla internet üzerinden iletişime geçmelerini sağlayacak sistem geliştirdi. Eşya sahibi firmanın tasarladığı internet sitesine iletişim bilgilerini ve eşyasının üzerine yapıştırdığı etiketteki kullanıcı kodunu kullanarak kaydolacak. www.findthefinder.com adlı sitenin kurucusu Özgür Meriç Turan, “Sistem test aşamasında. Teknoloji ve havayolu firmalarıyla ürünle ilgili temaslarımız sürüyor. Bu hizmeti eşyayı bulan kişiye zahmet vermeyecek şekilde daha da ileri taşımayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
YENİ REGÜLASYON
Uyawrı tonunda yeni karar
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), numara taşımada uyarı tonunu yeniden şekillendirdi. Yapılan değişiklik şöyle açıklandı: “Numara taşınabilirliği uyarı tonu 1 Ocak 2016 tarihine kadar istemeyenlere verilmeyecek. Bu tarihten sonra ise sadece isteyenlere verilecek. Aramalarınızda uyarı tonu duymak istiyorsanız E, istemiyorsanız H yazarak operatörün belirlediği numaraya göndererek yapacakları aramalarda uyarı tonu duymak isteyip istemediklerine dair tercih yapılacak. SMS’in iki parçalı olarak da gönderilmesi mümkün olacak.”
Milliyet