THY'den dev ortaklık

THY ile Boeing alıcı-satıcı ilişkisinin dışına çıkıyor. İki şirket havacılık sanayisi, parça imalatı ve eğitim alanlarında stratejik işbirliğine gidecek

Hem THY'nin filosuna katacağı 24'üncü Boeing 777-300ER uçağı törenine katılmak hem de şirketle daha stratejik işbirliğinin temellerinin atılacağı anlaşma töreninde bulunmak üzere ABD'deyiz. 100'üncü yılını kutlayan Boeing'in uçak imalat hattının bulunduğu Everett'te ABD devi ile Türkiye'nin global markası arasındaki anlaşmayı izliyoruz. Boeing ile THY arasındaki anlaşmaya THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile Boeing Ticari Uçaklar Başkanı Raymond L. Conner imza koyuyor. Anlaşmanın anlamı büyük... Artık Boeing ile THY sadece uçak alıcı ve satıcı iki şirket konumundan öteye geçiyor. Bundan sonra iki şirket arasında komisyonlar kurulacak. Alıcı ve satıcı ilişkisinin yanı sıra, havacılık sanayinde işbirliği, ortak tasarım merkezleri, parça imalatı, eğitim gibi birçok alt konuda projeler geliştirilecek.

100 MİLYON $'LIK ALIM 

Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın Işıl ile sohbet ediyoruz. Türk havacılık sektörünün çok hızlı bir büyüme kaydettiğini belirten Işıl, bugün itibarıyla Türkiye'de 250'den fazla Boeing uçağının bulunduğunu söylüyor. Işıl'ın verdiği bilgiye göre, dünyanın en büyük uçak üreticilerinden biri olan Boeing, 140 ülkeden ürün tedarik ediyor. Türkiye'den de yılda 100 milyon doların üstünde alım gerçekleştiriyor. Hedef, bu rakamı daha yukarıya çıkarmak. Türkiye'de Boeing'e TAI, Kale, Alp Havacılık, Aselsan, Havelsan, Coşkunöz, PFW, Fokker Elmo, Ayesaş'ın da aralarında bulunduğu birçok imalatçı parça üretiyor. Işıl, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Bursa merkezli bu şirketlerin sayılarının artması gerektiği belirtiyor. 

TÜRKİYE ÖNCELİKLİ ÜLKE 

"Boeing'in 100 yıllık tarihinin 70 yılında Türkiye bulunuyor. Türkiye, Boeing için önemli bir partner" diyen Işıl, şöyle konuşuyor: "Türkiye'de sadece uçak satmıyoruz. Sanayiden eğitime, sosyal sorumluluk projelerinden ortaklığa kadar farklı alanlarda birlikte değer üretiyoruz. 2 bin 500 kişilik istihdam oluşturuyoruz. Ancak bu yeterli değil. Daha fazla iş birliği yapmak, Türkiye'nin ihracatına bunun kat ve kat fazlası destek vermek istiyoruz. Türkiye'yi Boeing için tedarik zincirinde Çin, Japonya, İtalya, Almanya gibi öncelikli ülkeler arasına almak için çalışıyoruz." 

2.5 GÜNDE BİR 777 ÜRETİMİ GERÇEKLEŞİYOR

Boeing'in Seattle'de 747, 767, 777 ve 787 modellerinin üretildiği Paine Field tesisleri dünyanın en büyük kapalı alanı olan üretim yeri durumunda. 1 km'ye 1.5 km kapalı alandaki tesiste yeni 777X modeli için üretim yerleri inşa edilirken, tesiste 2.5 günde bir 777 üretimi gerçekleşiyor. Yüzde 40'ı kadın, yüzde 60'ı erkek olmak üzere 40 bin kişinin üç vardiya çalıştığı tesiste, 140 ülkeden gelen 777 modeli için 3 milyon parça, 787 modeli için 6 milyon parça bir araya getiriliyor.

TÜRKİYE'DE 15 YILDA 140 BİN ÖĞRENCİYE DOKUNDUK

Boeing'in Türkiye'deki sosyal sorumluluk projelerine de değinen Işıl, "Milli Eğitim Bakanlığı ile meslek liselerine yönelik bir eğitim programı başlattık. İTÜ'de master programı açtık. Şirketin merkezinde 6 ayda bir 3 öğrencimize staj imkânımız var. Ar-Ge'ye büyük destek veriyoruz. Türkiye'de 15 yılda 140 binden fazla öğrenciye dokunduk ve bu desteklerimiz artarak devam edecek" diyor.

777X'LER 2020 YILINDA GÖKLERDE

Boeing Ticari Uçaklar Ürün Pazarlama Bölge Direktörü George S. Alabi'nin de sunumunu izliyoruz. Alabi, 777-300ER uçağının üstün perfomans gösteren, sürekli yenilenen ve kârlılığı yüksek olan bir uçak olduğunu söylüyor. Alabi, "Bugün dünya genelinde 69 şirkette bin 300'den fazla 777 var ve 44 tane şirketin de 790 tanelik siparişi mevcut. Yüzde 99.5 oranında güvenilirliğe ulaşmış bir uçak. Tasarım çalışmaları süren yüzde 12 oranında daha az yakıt tüketen ve yüzde 10 daha ekonomik olan 777X modelini 2020 yılında göklere çıkarmayı planlıyoruz. Şimdiden bu uçak 320 adet sipariş aldı" diyor. Alami, 2017 yılında imalatına başlanacak söz konusu uçağın fiyatlarının 370 ile 400 milyon dolar civarından başladığını da söylüyor.


(Vatan)

BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse Ford Otomotiv(FROTO) bedelsiz sermaye artırımı Yabancı oranı sürekli artan hisseler Günün özeti: Öne çıkan finans ve borsa haberleri Ereğli Demir Çelik hissesi teknik analizi SPK Başkanı Gönül'den halka arz açıklaması