Türk Telekom TTKOM hisse yorum ve analizi
Garanti BBVA Yatırım, TTKOM-Türk Telekom için tavsiyesini "endekse paralel getiri", hedef fiyatı 20,60 TL olarak sürdürdü, hisseyi araştırma kapsamına dahil etti.
Raporda yer alan detaylar şöyle:
Türk Telekom’u (TTKOM), Endekse Paralel Getiri (EP) tavsiyesi ile araştırma kapsamımıza dahil ederken, 12 aylık hedef fiyatımız olan 20.60TL, %18 artış potansiyeline işaret etmektedir.
TTKOM hisseleri yılbaşından bu yana %105 değer kazanırken, BIST-100’ün %23 altında bir performans göstermiştir. TTKOM 2023T FD/FVAÖK çarpanı olan 3.7x uluslararası benzerlerine göre %21 iskontolu ancak 2023T 12.4x F/K çarpanı %10 primli işlem görmektedir.
MALİYET ARTIŞLARI MARJLARI BASKILAMAYA DEVAM EDEBİLİR
Pandemi koşullarının telekom sektörüne sağladığı fırsatlarla (artan data kullanımı, dijital servis ve online kanalların kullanımını) Türk Telekom’un FVAÖK marjı, 2020 ve 2021 yıllarında oldukça güçlü seyretmiş, sırasıyla %46.8 ve %47.9 olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılı ise pandemi yasaklarının kalkmasıyla telekom faaliyetlerinin olağan seyrine döndüğü ancak sonrasında enerji ve emtia fiyatlarına bağlı enflasyon baskıları ve zorlu makroekonomik koşulların olduğu, kontratlı aboneler nedeniyle gelir artışlarının daha gecikmeli yansıdığı ve dolayısıyla telekom operatörlerinin marjlarının olumsuz etkilendiği bir yıl olmuştur.
Türk Telekom’un FVAÖK marjı 9A22’de 41.4% (9A21 %49.6) olurken, 2022 yılını %40.8 FVAÖK marjıyla tamamlayacağını, 2023 içinse asgari ücret ve devam eden maliyet artışları nedeniyle %40.6 FVAÖK marjı öngörmekteyiz.
TÜRKİYE VARLIK FONU İLE YENİ BİR SAYFA
LYY Telekomünikasyon A.Ş.'nin (LYY), sahip olduğu %55 Türk Telekom hissesinin Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) devir süreci 31 Mart 2022 tarihinde tamamlanmıştır. TVF, böylece %61,68 pay sahipliği ile Türk Telekom’un en büyük hissedarı haline gelmiştir. Türk Telekom’da daha önce OTAŞ’ın borç sorunu ve LYY’nin olası hisse satışı gibi konular her ne kadar Türk Telekom’un faaliyetleri ve finansalları üzerinde bir etkisi olmasa da, konu ile ilgili belirsizlikler ve haber akışları TTKOM hisselerini baskı altında tutmaktaydı.
Bu sebeple, TVF’nun Türk Telekom’da ana ortak olması, ortaklık sorunlarına ilişkin hisse üzerindeki baskının kalkmasını sağlamıştır. Buna ek olarak, Türk Telekom’un İmtiyaz Sözleşmesi 28 Şubat 2026’da sonlanacak olup, Türkiye Varlık Fonu’nun %61,68 pay sahipliği ile Türk Telekom’un en büyük hissedarı olması, geçtiğimiz yıllardaki ortaklık yapısıyla mukayese edildiğine (OTAS ve LYY Telekomünikasyon) imtiyaz sözleşmesinin yenilenmesini veya Türk Telekom lehine farklı çözümler bulunmasını kolaylaştırabileceğini düşünüyoruz.
ENFLASYONİST BASKILAR NEDENİYLE DÜŞÜK YOĞUNLUKLU REKABET BEKLİYORUZ
Yılın son çeyreği genel olarak telekom operatörlerinin net abone kazanımı için rekabetin yoğunlaştığı bir dönemdir. Öte yandan enerji ve emtia fiyatlarına bağlı enflasyon baskıları ve zorlu makroekonomik koşullar ve ayrıca 5G teknolojisinin daha çok gündeme gelmeye başladığı bu dönemde, operatörlerin gelecekteki yüklü yatırımları için çok sert fiyat ve pazar payı rekabetine gitmeyeceklerini, rekabetin önceki yıllarla kıyaslandığında yoğunluğunun düşük olacağını daha çok karlılığa ve serbest nakit akımı verimliliğine odaklanacaklarını düşünüyoruz.
Riskler: i-) Sektörde fiyat ve pazar payı rekabetinin artması ii-) BTK’dan olası mevzuat değişikliği iii) 5G ihalesi ve altyapı yatırımları nedeniyle öngörülerden yüksek yatırım harcaması iv) İkincil halka arz yada blok satış.
Kaynak: Foreks