Türkiye, yılın ekonomi politikası sürprizini yaptı

ABD'li haftalık dergi Barrons'da bir yazı kaleme alan Craig Mellow, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'ın Mayıs ayında yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ortodoks politikalara dönmesinin küresel yatırımcıların Türkiye için iyi hislerini katalize eden yılın ekonomi politikası sürprizi olduğunu yazdı.

Barrons'dan Craig Mellow, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'ın Mayıs ayında yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ortodoks politilara dönmesinin küresel yatırımcıların Türkiye için iyi hislerini katalize eden yılın ekonomi politikası sürprizi olduğunu yazdı.

Mellow yayınladığı makalede, "Yatırımcılar Türkiye'nin U dönüşü hikayesine biraz olsun inanmaya başladı" değerllendirmesini yaptı. 

GlobalSource Partners'a göre, Türkiye'hisse senedi piyasalarına akış Kasım ayında pozitife döndüğunü ve Aralık ayında haftada 1 milyar doları aştığını belirten Mellow, gösterge 10 yıllık dolar tahvillerinin getirileri son iki ayda 200 baz puan düşerek yaklaşık %7'ye gerilediğini, TCMB döviz rezervlerihnin bu yaz dip seviyesinden %40 artış gösterdiğini vurguladı.

East Capital kıdemli danışman Emre Akçakmak'ın "Erdoğan'ın enflasyon durumunun ciddiyetini anladığını düşünüyorum. Büyük ölçüde ortodoks politikaya geri döndük" değerlendirmesini yaptığını belirten Mellow, GlobalSource Partners'ın Türkiye ekonomisti Murat Üçer'in "Enflasyon öngörülenden daha yapışkan olabilir" tespitini de hatırlattı.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu kadar zorlu bir rotada kalacağına dair inanç çok az" tespitinde de bulunan Mellow, Columbia Threadneedle Investments'ın gelişmekte olan piyasalar sabit gelir araştırma müdürü Edward Al-Hussainy, "Ortodoks politika gerçekten acı verici hale geldiğinde buralarda olmak istemiyorum" dedi.

Al-Hussainy yine de Türk döviz tahvillerini elinde tutuyor ve reformların piyasadan kaçan yatırımcıları bir süreliğine geri çekeceğini düşündüğünü belirtirken, "Muhtemelen varlık fiyat ayarlamasının yaklaşık üçte ikisini tamamlamış durumdayız" diye konuştu.

"Hisse senedi yatırımcıları için hesap daha karmaşık" değerlendirmesini yapan Mellow, iShares MSCI Türkiye borsa yatırım fonu 1 Ekim'den bu yana %15 düştü ve Erdoğan'ın Erkan-Şimşek rüya takımını göreve getirmesinin ardından yaşanan boğa koşusunu sildi. Akçakmak, Merkez Bankası'nın destansı faiz artırımlarının banka mevduat faizlerini yıllık %50 civarına yükselttiğini ve bunun da yerel yatırımcıları borsadan çektiğini söylüyor.

J.P. Morgan'ın gelişmekte olan Avrupa ve Orta Doğu hisse senedi stratejisti David Aserkoff, yurtiçinde faaliyet gösteren şirketlerin değişen makroekonominin doğru tarafında olduğunu belirterek, "Şu anda en güzel nokta yerli temel gıda maddeleri" dedi.

Akçakmak'a göre Türkiye, 3,9'luk ortalama fiyat/gelecekteki kazanç oranıyla diğer gelişmekte olan piyasalara kıyasla çok ucuz ve kendi geçmişine göre de bir miktar ucuz. "Son 15 yılda beşinci kez bu seviyelere yaklaştık ve her seferinde bir sıçrama gördük" dedi.

Akçakmak, Türklerin umutlu ama yaralı olduğunu da belirterek, "Burası en dirençli ülkelerden biri. Ancak her yıl tamamen farklı bir ortamla karşılaşan insanlar oldukça yorgun" ifadelerini kullandı.

Aserkoff, Türk hisse senetlerindeki yabancı mülkiyetinin son dört yılda yarı yarıya azaldığını ve bunun da bir toparlanma için gerekli koşulları hazırladığını savudu ve "2024'ün hikayesi yabancı yatırımcıların piyasaya girmesi olacak" diye kouştu. T. Rowe Price'da gelişmekte olan piyasa tahvilleri portföy yöneticisi Samy Muaddi ise, "Hükümetin her kolunu etkileyen uzun bir kurumsal bozulma sicili var" uyarısında bulundu.

Akçakmak, Türklerin umutlu ama yaralı olduğunu söylüyor. "Burası en dirençli ülkelerden biri" diyor. "Ancak her yıl tamamen farklı bir ortamla karşılaşan insanlar oldukça yorgun."

Şimşek'ten IBAN açıklaması BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse Havacılık hisselerinde hedef fiyatını belirledi! BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse Sektörüne göre ucuz kalmış şirketler Son 10 halka arzın en çok kazandıran hissesi