Uzmanlar enflasyondaki düşüşün devamını bekliyor
Ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamları bugün açıklandı. TÜFE Ağustos'ta aylık bazda yüzde 2,47 arttı. Yıllık TÜFE yüzde 61,78'den yüzde 51,97'ye geriledi. Veriyi değerlendiren banka ve aracı kurumların ortak görüşü ise enflasyondaki iyileşmenin devamı yönünde oldu.
Ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamları bugün açıklandı. TÜFE Ağustos'ta yüzde 2,47 arttı. Yıllık TÜFE yüzde 61,78'den yüzde 51,97'ye geriledi.
Tüketici Fiyat Endeksi, temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 3,23, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 61,78 artış göstermişti.
Yurt içi ÜFE aylık yüzde 1,68 arttı, yıllık bazda yüzde 35,75 oldu. Ekonomistler ağustosta TÜFE'nin yüzde 2,64 artmasını bekliyordu. Öte yandan bazı banka ve aracı kurumlar enflasyon verisini değerlendirdi.
İş Bankası İktisadi Araştırmalar Bölümü;
"Ağustos ayında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki hızlı düşüşe rağmen yönetilen-yönlendirilen fiyatlardaki artışın etkisiyle aylık enflasyondaki gerileme sınırlı kaldı. Buna karşılık yıllık TÜFE enflasyonu yüksek bazın da etkisiyle gerilemeye devam etti. Yılın kalan aylarında baz etkisinin desteğinin azalacağını, bu çerçevede aylık enflasyonun ana eğiliminde öngörülen iyileşmenin dezenflasyon süreci için belirleyici olacağını düşünüyoruz. Son dönemde küresel ölçekte enerji fiyatlarında kaydedilen düşüşün de maliyet yönlü baskıları hafifletmesi ile dezenflasyon sürecini olumlu yönde etkileyebileceğini değerlendiriyoruz."
İş Bankası raporuna buradan ulaşabilirsiniz...
Vakıfbank;
"Gıda ve enerji gibi kontrol edilemeyen kalemleri içermeyen ve enflasyondaki ana eğilimi gösteren çekirdek enflasyon (C endeksi) Ağustos’ta bir önceki aya göre %2.99 arttı ve yıllık bazda Temmuz’daki %60.23’ten %51.56’ya geriledi. Böylece yıllık bazda çekirdek enflasyon son on dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Ağustos’ta bir önceki aya göre %1.68 arttı ve yıllık bazda Temmuz’daki %41.37’den %35.75’e geriledi. Sonuç olarak, enflasyon Ağustos’ta aylık bazda %2.47 arttı ve yıllık bazda %51.97’ye geriledi. Böylece enflasyondaki düşüş beklendiği gibi devam ederken, enflasyon son on üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Çekirdek enflasyon ve Yİ-ÜFE’de yıllık bazda düşüş devam etti. Çekirdek enflasyon %51.56 ile son on dört ayın en düşük seviyesine düşerken, Yİ-ÜFE ise %35.75 ile Nisan 2021’den bu yana ki en düşük seviyeye geriledi. Enflasyondaki düşüşün yavaşlayarak yılsonuna kadar devam etmesi bekleniyor."
Vakıfbank raporuna buradan ulaşabilirsiniz...
Ahlatcı Yatırım Araştırma Departmanı;
"Genel olarak baktığımızda tüketici enflasyon rakamlarında yaşanan ılımlı düşüşü olumlu bulmakla birlikte, yıl sonuna kadar dezenflasyon sürecinin devam edeceğini düşünüyoruz. 2024 yıl sonu enflasyon beklentilerimizi %42 seviyesinde korumakla birlikte önümüzdeki 4 aylık süreçte yavaşlayan iç talebin etkisiyle aylık enflasyonun ana eğiliminde daha belirgin bir iyileşme öngörüyoruz."
Ahlatcı Yatırım raporuna buradan ulaşabilirsiniz...
Alnus Araştırma Departmanı;
"Ağustos ayında kamu kaynaklı(Doğal gaz ve köprü, oto yol zamları) olarak konut ve ulaştırma gruplarında beklenen fiyat artışları nedeniyle; TÜFE’nin yüzde 2,50’nin üzerinde gelmesi bekleniyordu. Bizim de beklentimiz yüzde 2,65 düzeyinde artış olacağı yönündeydi. Ancak, endeks üzerinde ağırlığı en yüksek harcama grubu olan ‘’Gıda ve Alkolsüz İçecekler’’de yaşanan fiyat azalışı sonrasında; aylık TÜFE’de sınırlı da olsa beklentilerden daha iyi veri gördük.
Eylül ayı verisinde de; kamu kaynaklı etkiler olup olmayacağı kritik olacak. Eğer, kamu kaynaklı ekstra etkiler gözlemlemez isek(ki, yine de geçtiğimiz aylarda yapılan zamların bir miktar gecikmeli yansımaları oluşabilir); tamamen Gıda ve Enerji gibi gruplarda beklenen fiyat artışları TÜFE üzerinde belirleyici olacaktır. Senelik enflasyonun(TÜFE), senelik baz etkisinin de desteği ile Eylül ayında yüzde 49-48 bandında gelmesini öngörüyoruz(Henüz ayın başında olduğumuz için, aylık enflasyonla ilgili beklentimiz netleşmedi. Bu yüzden senelik enflasyon tahminimizi bant olarak veriyoruz)."
Alnus'un raporuna buradan ulaşabilirsiniz...