"Yabancı yatırımlar dünyada azaldı, Türkiye’de arttı"

Globalturk Capital’in EMPEA ile ortak düzenlediği “Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları” 4. yıllık Toplantısı İstanbul’da yapıldı. Globalturk Capital ile üyeleri dünya genelinde 5 trilyon dolarlık fonu yöneten EMPEA’nın birlikte düzenlediği toplantıda Türkiye’de ve bölgesinde yatırım fırsatları ele alındı. .

Globalturk Capital ile EMPEA iş birliğiyle düzenlenen "Türkiye ve Çevresindeki Özel Sermaye Fonları Yatırımları" 4'üncü Yıllık Toplantısı İstanbul’da yapıldı. Globalturk Capital Kurucu ve Yönetici Ortağı Barış Öney’in ev sahipliğindeki toplantıya, ABD, Avrupa, Çin ve Ortadoğu'dan dünyanın en büyük yatırım fonlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda ayrıca Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul da birer konuşma yaptı.

Beşiktaş Shangri La Bosphorus Oteli'nde yapılan toplantıda, ABD, Avrupa, Çin ve Avustralya olmak üzere pek çok ülkeden 160 yatırımcı fonu temsilen 300 kişi yer aldı. 40 konuşmacı gün boyu panellerde söz alarak Türkiye ve bölgesindeki yatırım imkanlarını masaya yatırdı. Katılan konuşmacıların temsil ettiği kurumlar, yükselen pazarlarda 150 milyar dolarlık fon yönetiyor.

Öney: Türkiye’ye gelin, kazançlı çıkın

Üyeleri dünya genelinde 5 trilyon dolarlık fonu yöneten EMPEA (Gelişen ülkeler Özel Sermaye Fonları Birliği) Türkiye Temsilcisi ve Globalturk Capital Kurucu ortağı Barış Öney, açılış konuşmasında Türkiye’nin dünyada yatırım için en esnek ve güvenli ülkelerden biri olduğunu belirtti. Öney, son iki yılda yaşanan çalkantıların geride kaldığını hatırlatarak şöyle dedi: “Türkiye yabancıların gözdesi bir ülke. 2017’de Türkiye’de yabancı sermayeli şirketlerin sayısı 55 bin iken, bu sayı 2019’da 70 bine yükseldi. Bu da 2 yıl içinde her altı ayda 5 bin yeni yabancı şirketin giriş yaptığını göstermektedir. Önümüzde 4 yıllık bir seçimsizlik dönemi var. Kısaca seçim belirsizliği kalktı. Yaşanan tüm çalkantılara rağmen Türk-ABD ilişkileri daha iyiye gitti. 2020 yılından çok umutluyum. Türkiye yatırım açısından iyi bir performans gösterecektir. 2018’de 13 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi oldu. 200 kadar satın alma gerçekleşti. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 20’lik bir artış demek. Türkiye’ye yeni 1 milyar dolarlık özel sermaye fonu girdi. Eminim ki yabancı sermaye Türkiye’ye daha güçlü gelecektir. Çünkü Türkiye hem yatırım açısından hem de gerektiğinde sermaye çıkışı açısından çok avantajlı bir ülke. Konuklarımıza şunu söylemek isterim. Türkiye piyasasını önemseyin ve kazançlı çıkmaktan geri kalmayın.”

Arda Ermut: ‘Başarı öykülerimiz var’

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, fon yöneticilerine yönelik konuşmasında Türkiye’nin dünyada yatırım ortamı açısından en reformist ülke olduğunu söyledi. Ermut, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatları hakkında şunları söyledi: “Ekonominin liberalleştirilmesi bizim için çok önemli ve birinci önceliğimiz. Türkiye coğrafik olarak da çok elverişli bir konumda. 4 saatlik uçuşla, 1,6 milyar insana ve 25 trilyon dolarlık yatırım potansiyeline ulaşmanız mümkün. Buna bir de Türk Hava Yolları’nın başarılarını eklemek gerekir. Bu da yatırım fonları için büyük bir avantaj demek.”

Ermut: Ekonomi kalkış sürecine girdi

Türk teknolojik şirketlerinin son yıllarda gösterdiği başarıları da örnekleriyle anlatan Ermut, Trendyol.com, gramgames.com gibi Türk şirketlerinin yurtdışında yatırımcı bulduğunu hatırlattı. Bunların Türk ekonomisinin başarı öyküleri olduğuna değinen Ermut şöyle devam etti: “Türkiye ekonomisi bir yeniden kalkış sürecine girdi. Bu toplantıya fon temsilcilerinin katılımını da bu açıdan önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Son yıllardaki çalkantılı dönemi atlattık. Önümüze bakmaya başladık. Dünyada herkes yatırım açısından Türkiye kadar iyi karneye sahip değil. Türkiye yatırım fırsatları açısından kendini ayrıştırıyor. Dünyada yabancı yatırımlar azaldı ancak Türkiye’de arttı. Başarı hikayeleri yeni başarı hikayelerini getiriyor. Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülkeler listesinde 17 basamak birden yükseldiğini de vurgulamak isterim.”

Toplantıda daha sonra yapılan panellerde yeni yatırım stratejileri ve Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalara yatırım imkanları konuşuldu. Toplantı kapsamında düzenlenen oturumlarda ayrıca, “Küresel ve bölgesel özel sermaye fonu yatırımcıları gözünden Türkiye”, “Yükselen pazarlar ve Türkiye özelinde büyük şirketlere ve KOBİ'lere yaklaşım stratejileri”, “Hızla büyüyen teknoloji şirketlerine yatırımlar”, “Türkiye ve çevresini etkileyen jeopolitik gelişmeler” gibi konular ele alındı.

Ford Otomotiv'den bedelsiz sermaye artırımı kararı Nükleer savaşta Moskova'nın hedef alacağı ülkeler THY hisse yorumu: Yüksek getiri potansiyeli! Ukrayna'nın Rusya saldırısı piyasaları bozdu BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse BofA'nın bugün en çok alım yaptığı 5 hisse