Analistler TCMB'nin faiz kararını yorumladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ağustos ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini piyasa beklentilerine uygun şekilde yüzde 50'de sabit bıraktı. Mart ayında gerçekleştirdiği son faiz artışının ardından TCMB, üst üste beşinci toplantısında da faiz oranını değiştirmedi. Kararın ardından analistler, Merkez Bankası’nın bu adımını değerlendirdi.
Abone olTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ağustos ayı Para Politikası Kurulu toplantısında bir hafta vadeli repo faiz oranını piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.
Mart ayındaki son faiz artışının ardından TCMB, üst üste 5 toplantıda faiz oranını değiştirmemiş oldu. Analistler, Merkez Bankası'nın bu kararını çeşitli açılardan değerlendirdi.
Seda Yalcinkaya Ozer / İntegral Yatırım Menkul Değerler AŞ Araştırma Müdürü
"Karar metninde aylık enflasyon etkisini ifade ettiği ilk paragraf bir önceki metinle kıyaslandığında tamamen değişmiş. Temmuz aylık enflasyonun ana eğiliminin bir önceki aya kıyasla arttığı ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı belirtildi. Bu paragrafta en önemli mesajlardan biri üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talepteki zayıflamayla birlikte enflasyonist baskıların azalmaya başladığı oldu. 3. Enflasyon raporu sunumunda dezenflasyonist sürece atıfta bulunulmuştu.
Karar metninde de enflasyon beklentilerinin ve iç talepteki daralma etkilerinin dezenflasyonist sürecin önemi arttırdığı vurgulandı. Özetle Merkez Bankası Temmuz ayında aylık enflasyon rakamında bozulma olmasına karşın bunu genel ana eğilimde bozulma şeklinde okumadı ve öngördüğü aşağı yönlü enflasyon patikası beklentisini sürdürüyor diyebiliriz.
İkinci paragrafta da önemli mesajlar var. Sıkılaşma yönündeki cümlelerini korudu. Bununla birlikte gerektiği takdirde ek sıkılaşma mesajını da korudu. Parasal aktarım mekanizmasının çalışmasıyla birlikte iç talep, tüketim, harcamaların kısılması dengelenmeyi, reel kur değerlenmesi ile kur riskini hafifletmeyi ve ileriye yönelik enflasyon beklenti yönetiminin sağlanması ile dezenflasyonist baskıların süreceği belirtilmiş. İlerleyen süreçte aylık enflasyonun beklenenle uyumlu geleceğine yönelik sinyal niteliğinde cümleler var diyebiliriz.
Özetle, karar metninde sözel yönlendirme şahin yapısını korumakla birlikte ileriye koşullu iyimserlik sağlamış görünüyor. Şayet enflasyonun ana eğiliminde beklentilere uyumlu bir eğilim gelmesi halinde sözel yönlendirmenin kontrollü ve kademeli bir şekilde gevşemesi beklenebilir. Karar metni sonrası piyasa reaksiyonunda önemli bir değişim olmadı."
Ekin Çınar / Tacirler Yatırım Ekonomisti
"Karar metninde Kurul’un parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar verdiği ve enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelediği ifade edildi. Metinde para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği ifade edildi.
Metinde ayrıca enflasyonda kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumda para politikasının sıkılaştırılacağı vurgusu tekrar edildi. Enflasyona ilişkin değerlendirmelerde temmuz ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükseldiği, ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı ifade edildi.
Enflasyona ilişkin yapılan değerlendirmede üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığına işaret ettiği belirtildi.
Metinde ayrıca mal enflasyonu düşerken hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağının değerlendirildiğini ve hizmet enflasyonundaki katılığın, enflasyon beklentilerinin ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonist riskleri canlı tuttuğunun altının çizildiğini görmekteyiz. 3. Çeyrek Enflasyon Raporu sunumunda da altı çizildiği üzere TCMB’nin faiz indirimi için öne çıkardığı iki koşuldan biri enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması. Enflasyon Raporu sunumunda paylaşılan çalışma çerçevesinde tüm ekonomik birimler genelinde enflasyon beklentilerinin oluşmasında gerçekleşmiş enflasyonun temel belirleyici olduğunu görmekteyiz.
Dolayısı ile enflasyon fiilen gerilemeden beklentilerde bir iyileşme yaşanması şu aşamada zor görünüyor. Enflasyon kazanımları hızlandıkça beklentilerde de benzer bir iyileşme görmeyi bekliyoruz."
Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş:
"Karar sonrası yayımlanan politika metninde şahin tutumunu koruyan TCMB, temmuz ayında bir önceki aya göre enflasyonda yukarı doğru seyirin izlendiğini belirtirken ikinci çeyreğe göre yurt içi talebin zayıflamaya başladığının altını çizdi.
Mal enflasyonunun yanı sıra hizmet enflasyonu tarafının daha katı olduğuna dikkat çeken kurul, enflasyon beklentileri ve jeopolitik risklerin canlı olduğunu belirtti. Gelecek projeksiyonlara dair yönlendirmelerde ise aylık enflasyonda belirgin bir düşüş eğilimi sağlanana kadar parasal sıkılığın korunacağı aktarıldı. Jeopolitik riskler veya fiyatlama davranışlarında değişiklik olması durumunda faiz artırımına gidebileceğini de eklerken bir önceki metne göre şahin tutumunu sürdürmüş oldu.
Parasal aktarım mekanizmasının etkin şekilde kullanılacağını belirten kurul, sterilizasyon araçlarının dışında makro ihtiyati tedbirlerin de uygulanabileceğini belirtti. Kurum olarak eylüldeki enflasyon verisi ile dezenflasyon seyrinin daha net bir resim çizebileceğini düşünmekle birlikte, TCMB’den bu yılın sonuna kadar herhangi bir faiz indirimi beklemiyoruz."