Bayraktar: Enerji Tedarik Stratejimizi Yeniliyoruz

17 Eylül 2024 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Houston'da düzenlenen Gastech 2024 Enerji Forumu'nda, Türkiye'nin enerji stratejisindeki değişikliklere ve küresel enerji piyasalarındaki rolüne dair önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bayraktar, Türkiye’nin enerji tedarik portföyünün, uzun vadeli boru hattı gaz sözleşmelerinden daha esnek uzun vadeli enerji anlaşmalarına dönüştüğünü belirterek, bu stratejinin pazarda rekabet gücünü artıracağını söyledi.

Bayraktar, Türkiye'de enerji talebinin arttığını ve enerji altyapısına yapılan yatırımların bu talebi karşılamada önemli olduğunu vurguladı. Özellikle doğalgaz altyapısı, yer altı depolama tesisleri ve gazlaştırma ünitelerine büyük yatırımlar yapıldığını ifade eden Bayraktar, gazlaştırma kapasitesinin 5 kat arttığını belirtti. Bu yatırımların, Türkiye'yi daha rekabetçi hale getirdiğini ve enerji piyasasında fark yarattığını dile getirdi.

Enerji Dönüşümü ve Yeni İşbirlikleri

Türkiye'nin enerji ithalatına bağımlılığını azaltmak ve küresel enerji talebini karşılamak amacıyla politika geliştirdiklerini belirten Bayraktar, enerji dönüşümüne büyük önem verdiklerini söyledi. Türkiye’nin karbon nötr bir ekonomi olma hedefi doğrultusunda adımlar attığını kaydeden Bayraktar, alternatif enerji kaynaklarına açık olduklarını vurguladı.

Bayraktar, Türkiye'nin Orta Doğu'dan Avrupa'ya uzanan çeşitli enerji işbirlikleriyle Avrupa'nın arz güvenliğinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Türkiye'nin, Avrupa'nın dördüncü büyük gaz pazarı olduğunu ve ülkenin gaz altyapısının komşu ülkelere de hizmet verecek şekilde genişlediğini aktardı. Ayrıca, Türkiye’nin yıllık 75 milyar metreküpe kadar gazı piyasaya sunabilecek kapasitede olduğunu belirtti ve bu miktarın 25 milyar metreküplük fazlasının Avrupa’ya ihraç edilebileceğini söyledi.

2020 Karadeniz Gaz Keşfi ve Gelecek Planları

Bakan Bayraktar, Karadeniz’de 2020 yılında keşfedilen doğalgaz sahası sayesinde 2,6 milyon haneye doğalgaz sağlandığını ve bu sayının daha da artması için büyük potansiyel olduğunu söyledi. 2035 yılına kadar Türkiye’nin yenilenebilir enerji üretim kapasitesini 100 gigavata çıkarmayı hedeflediklerini belirten Bayraktar, nükleer enerjiye verdikleri önemi de vurguladı.

Bayraktar, enerji politikalarının 360 derece bir bakış açısıyla geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, güneş enerjisi panellerinin üretiminden iletim şebekelerinin kapasitesini artırmaya kadar birçok alanda çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Bayraktar’ın açıklamaları, Türkiye’nin enerji piyasasındaki gücünü artırmaya yönelik önemli adımlar attığını gösterirken, bölgesel ve uluslararası işbirliklerine yönelik stratejilerini de ortaya koydu.

Kaynak : Bloomberg

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar