BNP Paribas’tan TL ve enflasyon değerlendirmesi

Fransa merkezli bankacılık devi BNP Paribas, Türkiye ekonomisine dair beklentilerini açıkladı. Raporda, Mayıs ayında zirve yapan enflasyonun, yılın ikinci yarısında düşüşe geçeceği ve faiz indirimlerinin 4. çeyrekte başlayacağı öngörülüyor. Ayrıca, TCMB rezervlerindeki iyileşme ve yabancı girişlerinin ekonomiye olumlu etkileri vurgulandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Fransa merkezli bankacılık devi BNP Paribas, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerini içeren bir rapor yayımladı. Burak Başkurt, Hakan Aklar ve Okan Ertem imzalı raporda, Türkiye'de enflasyonun Mayıs ayında zirve yaptığı belirtilerek, 3. çeyrekte yıllık TÜFE'de hızlı bir yavaşlama beklendiği ifade edildi.

Enflasyon ve İç Talep Beklentileri

Raporda, iç talepteki yavaşlama ve yaz aylarında TL'deki reel değerlenmenin potansiyel gecikmeli etkileri göz önüne alındığında, 4. çeyrekte enflasyon görünümünün daha da ılımlı olacağı vurgulandı. Banka, TL'nin cazibesini koruduğunu, ancak bu pozisyonun USDTRY forwardları yerine tahvillerle ifade edilmesinin tercih edildiğini belirtti.

Faiz İndirimleri ve Carry Trade

BNP Paribas, faiz indirimlerinin 4. çeyreğe sarkma ihtimalinin carry trade'i bir süre daha cazip kılabileceğini ve bu ortamda Hazine tahvillerinin doğru bir tercih olmaya devam ettiğini belirtti. Banka, piyasanın ortak beklentisi doğrultusunda, faiz indirimlerinin 4. çeyrekte başlayacağını tahmin ediyor. 2024 yılı için politika faizinin yüzde 45, 2025 yılı için ise yüzde 25 seviyesinde olacağını öngörüyor.

TÜFE ve Dolar/TL Beklentileri

Banka, yıl sonu TÜFE tahminlerini 2024 için yüzde 40, 2025 için ise yüzde 26 olarak açıkladı. Bu tahminlerin, politika faiz oranlarını desteklediği ifade edildi. Bankanın dolar/TL paritesi için yıl sonu beklentisi ise 36 seviyesinde bulunuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 38 seviyesinde.

TCMB Rezervlerindeki İyileşme

Raporda, yılın ilk yarısında Türkiye'nin makro göstergelerindeki en büyük iyileşmenin TCMB'nin net döviz pozisyonundaki düzelme olduğu belirtildi. Bu iyileşmede yabancı girişlerinin yanı sıra yurtiçi dolarizasyonun da etkili olduğu vurgulandı. Yerel bankaların bilanço verilerinin, 50 milyar ABD dolarına yakın bir tutarın dövizden yerel para cinsinden tasarruflara geçtiğini gösterdiği, bunun da TCMB'nin bankalarla yaptığı döviz takaslarındaki düşüşe yakın bir rakam olduğu ifade edildi.

Yabancı Girişlerinin Önemi

BNP Paribas, daha fazla dolarizasyon için hala alan bulunduğunu, ancak yabancı girişlerinin ikinci yarıda daha önemli hale gelebileceğini belirtti. Yıl boyunca yabancı girişlerinin büyük ölçüde carry trade çevresinde yoğunlaştığı ve bu durumun yaklaşık 16-17 milyar USD olduğunu tahmin ettikleri forwardlar yoluyla yoğun bir uzun TL pozisyonu ile sonuçlandığı ifade edildi. Ayrıca, yabancı yatırımcıların ters repo işlemlerinde ve yerel bankaların yurtdışı şubelerindeki TCMB varlıklarındaki son dönemde görülen artışın, bu araçlar üzerinden ilave TL taşıma pozisyonları olduğunu düşündürdüğü belirtildi.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar