Borsa güne alımlarla başladı

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününe (%0,31) 27,56 puan artışla 8.908,47 puandan başladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününe (%0,31) 27,56 puan artışla 8.908,47 puandan başladı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yurt içinde piyasalar yarım gün açık olacak. Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı bugün gerçekleştirilecek.

Açığa satış yasağının kaldırılması gündemde

Borsa İstanbul’da Bist100 endeksi geçtiğimiz haftayı yüzde 1,31 değer kazanımı ile 8908 puandan tamamladı.

Hafta genelinde endekste en yüksek seviye 8921 seviyesi görülürken en düşük 8642 seviyesi izlendi. Endekste hacim günlük bazda aylık ortalamasının altında kalarak 59,9 milyar TL gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Brookings Enstitüsü’ndeki etkinlikte konuştu. Şimşek özellikle son dönemlerde piyasaların gündeminde olan açığa satış yasağı ile ilgili BIST 50 genelinde bu yasağın kaldırılmasını değerlendirdiklerini bildirdi.

Mehmet Şimşek ayrıca, para politikasının gecikmeli etkisinin devreye girmeye başladığını bildirirken negatif mali ve itki ve daha destekleyici gelirler politikası dezenflasyon sürecini hızlandıracağını açıkladı. Devamında cari açıktaki daralmaya da işaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Petrol ve doğal gaz üretimindeki artış, enerji dönüşümü ve aktif sanayi politikalarıyla cari dengedeki iyileşmeyi kalıcı hale getirildiğini bildirirken bu hamlenin rezerv birikimine de katkı sağlayacağını açıkladı.

Şimşek, konuşmasının devamında ise Türkiye’nin 90 milyona yaklaşan nüfusu ve 15 bin dolarlık kişi başına geliriyle büyük bir ekonomi olduğunu bildirirken Türkiye’nin büyüme performansının gelişmekte olan ekonomiler arasındaki emsallerinin üzerinde olduğunu bildirdi.

Jeopolitik gelişmeler hafta sonu İsrail’in İran’ı vurması ile tekrar canlandı. İran’ın yanı sıra İsrail’in Tahran, Huzistan ve  Alam eyaletlerinde de bazı askeri noktaların hedef alındığını fakat bunun hava savunma sistemleri ile başarıyla karşılandığını bazı noktalarda ise sınırlı hasar meydana geldiği bildirildi. İran tarafından bu saldırıya yönelik yapılan açıklama ise BM’nin 51. Maddesi gereği meşru müdaafa hakkına dayanarak savunma hakkına sahip olduğu yönünde gerçekleşti.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar