Borsa güne pozitif başladı

BIST100 güne (%0,09) 9,42 puan artışla 9.985,03 puandan başladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BIST100 güne (%0,09) 9,42 puan artışla 9.985,03 puandan başladı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün günü yüzde 2,06 değer kazanarak 9.975,61 puandan tamamlamıştı.

İş Yatırım'ın günlük bülteninde yer alan detaylar şu şekilde:

"Dünya borsalarında güçlü bir yükseliş ile güne başlıyoruz. Fed’in ekonomiyi durgunluğa sokmadan enflasyonu indirebileceğine inanan yatırımcılar Goldilocks senaryosunu satın almaya devam ediyor.

Dev teknoloji şirketleri yükselişte bayrak taşıyıcı konumda. Apple, Meta, Nvidia, Tesla endekse yeni zirve yaptıran muhteşem yedi hisseleri. Gıda ve gayri-menkul geride kalan az sayıda sektör arasında yer alıyor.

Japonya Merkez Bankasının faizleri değiştirmemesine rağmen yen küresel olarak değer kazanmaya devam ediyor. Ama bu kez gelişmekte olan para birimleri üzerinde bir baskı yok. Risk iştahının güçlü olması ve yenle fonlanan pozisyonların kapatılması gelişmekte olan ülke paralarını destekliyor.

Dünya piyasalarındaki iyimser havayı arkasına alan Borsa İstanbul %2’yi geçen yükselişle psikolojik olarak önemli 10bin direncinin hemen altında kapattı. Banka ve holdingler geleneği bozmayarak yükselişte öncü konumda. Sene başından beri geride kalan beyaz eşya, gayri menkul yatırım ortaklığı hisseleri farkı kapatmaya çalışıyor. Gıda, gıda perakendesi gibi korunaklı piyasadan hisseler negatif ayrışıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos ayı Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini (1 haftalık repo) %50 seviyesinde sabit tutarak piyasaları şaşırtmadı. Merkez Bankasının enflasyon ile ilgili riskleri vurgulayan, temkinli açıklamasından Ekim ayında faiz indirimine gidilmeyeceğini anlıyoruz.

Merkez Bankası’nın faiz indirimine kapıyı aralayan bir sinyal vermesi için enflasyon ana eğiliminde iyileşme gösteren en az iki, muhtemelen üç gözleme ihtiyacı var. Hizmet enflasyonundaki iyileşme için son çeyreğe işaret edilmesi, Eylül ayında bir iyileşme olmayacağını söylüyor.

Ekim, Kasım aylarında enflasyon eğiliminin iyileşmesi ve beklentilerin tahmin aralığına yakınsaması durumunda, Merkez Bankası Aralık ayında faiz indirim döngüsünü başlatabilir. Aksi takdirde faiz indirimleri 2025 ilk çeyreğine kalır.

Dünya piyasalarının seyri Borsa İstanbul’da pozitif bir açılışa işaret ediyor. Piyasa güvercin Fed, şahin TCMB ikilisini sevdi. Yüksek betalı banka ve holding hisseleri piyasayı yenmeye devam edebilir. İngiltere ve ABD’de küresel yatırımcılarla toplantılar piyasayı desteklemeyi sürdürüyor. Endeks için destek ve direnç seviyeleri 9.850 ve 10.200. Endeksin yükselen trendine geri dönmesi için 10.150 seviyesinin üzerinde kapanış yapması gerekiyor.

Akfen Yenilenebilir Enerji tahsisli sermaye artışı haberine piyasa sınırlı negatif tepki verebilir.

Teknik bültende öne çıkardığımız hisseler: Emlak GYO, Sabancı Holding, THY, Turkcell."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar