Borsa İstanbul'u kısa vadede neler bekliyor?
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, geçtiğimiz haftayı yüzde 1,71 artışla tamamladı. Endeksin güçlenmesinde BIST 30 endeksi etkili olurken, BIST 100 endeksinde istenilen güçlenme henüz sağlanamadı; endeks, 9100-10300 bandındaki yatay hareketini sürdürüyor.
Abone olBİST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,71 getiri ile tamamladı. Endeksin güçlenmesinde BİST 30 endeksi etkili olurken haftayı yüzde 1,93 alıcılı tarafta tamamladı.
Bankacılık endeksi ise haftayı 1,4 artıda kapadı. Genel olarak bankacılık endeksi son üç haftayı alıcı tarafta tamamlamış oldu. Buna karşın BİST 100 endeksinde istenilen güçlenme henüz sağlanmış değil. Büyük resime bakıldığında 9100 ila 10300 arasındaki sıkışma devam ediyor.
İntegral Yatırım'ın Borsa İstanbul analizine göre 2. çeyrek bilançoların beklentilerden zayıf gelmesi genel tabloyu olumsuz etkiliyor. Ekonomideki daralmanın şirket finansallarında güçlü etkisi hissedilirken, diğer yandan enflasyon muhasebesinin karlılık üzerindeki baskısını da sürüyor.
İntegral Yatırım'ın analizinde şu detaylara yer verildi:
Fitch Not Değerlendirmesi Önemli Olabilir
Bu hafta Fitch Ratings'in Türkiye'ye yönelik not değerlendirmesi de piyasaların yakından takip edeceği gelişmeler arasında. Kurum olarak bir not artışı beklenmekle birlikte, bunun piyasalara uzun soluklu bir olumlu etki yaratması beklenmiyor. BIST 100 endeksinde kısa vadede satış baskısının azalması ve yukarı yönlü hareket denemeleri görülebilir.
Yoğun Veri Takvimi Piyasaları Şekillendirecek
Bu hafta, pazartesi günü ABD İşçi Bayramı nedeniyle Amerikan piyasaları kapalı olacak ve ABD verileri bir gün kaydırılacak. Pazartesi günü dünya genelinde imalat PMI verileri açıklanacak. Türkiye'de ise pazartesi günü imalat PMI ve 2. çeyrek büyüme verileri takip edilecek. Salı günü TÜFE verisi açıklanacak, bu veri TCMB’nin faiz patikasını anlamak açısından kritik öneme sahip. Temmuz ayında %3,2 olarak açıklanan enflasyon, yüksek bir seviye olarak dikkat çekerken, ağustos ayı verisinin beklentilerin altında gelmesi durumunda, TCMB'nin kasım ayında faiz indirimi yapabileceği beklentileri güçlenebilir. Çarşamba günü hizmetler PMI verileri ve Fed'in Bej Kitap raporu izlenecek. Perşembe günü ABD’den ADP özel sektör istihdam değişimi, haftalık işsizlik başvuruları ve ham petrol stokları verileri açıklanacak. Cuma günü ise Euro Bölgesi büyüme verisi ve ABD tarım dışı istihdam verisi piyasanın odağında olacak. Fitch’in not değerlendirmesi de iç piyasa kapandıktan sonra açıklanacak.
Teknik Görünüm: BIST 100 Endeksi Yön Arayışını Sürdürüyor
BIST 100 endeksi, teknik olarak yatay ve yönsüz hareketini sürdürüyor. Şimdilik yükseliş eğilimi sınırlı kalırken, teknik göstergeler direnç seviyelerine doğru bir güçlenme isteği gösteriyor. Endeksin 10300 seviyesi üzerinde günlük kapanış yapması, güçlenme eğiliminin ilk sinyali olarak değerlendirilebilir. Aksi takdirde kısa vadeli yükselen trendde zayıf hareketler devam edebilir.
BIST 100 Teknik Seviyeler
Geçtiğimiz hafta perşembe günü gelen alımlarla 9700 seviyesi üzerinde tutunan BIST 100 endeksi, 9833 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. 9700 seviyesi, endeksin güçlenme çabalarının devamı için kritik öneme sahip. Yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda, 10000 ve 10200 seviyeleri direnç olarak takip edilecek. Öte yandan, 9700 seviyesinin altında kalınması durumunda 9300 seviyesi kritik destek olarak izlenebilir.
Destekler: 9700 / 9550 / 9300
Dirençler: 10000 / 10100 / 10200
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.