Borsa sert düştü, yeniden 10 bin puanın altında
BIST100 Endeksi günü %5,54 azalışla 9893,41 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 144 milyar 54 milyon TL oldu.
Abone olBIST100 Endeksi günü %5,54 azalışla 9893,41 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 144 milyar 54 milyon TL oldu.
Küresel piyasalarda Fed'in politika hatası ihtimali ve ABD'de yükselen resesyon beklentileriyle birlikte jeopolitik gelişmelerin etkisiyle rekor düşüşler yaşanırken, Borsa İstanbul da yeni haftaya sert satışlarla girdi.
BIST 100 endeksi güne yüzde 6,7 düşüşle başladı ve endeks bazlı devre kesici devreye girdi. BIST 30 vadelilerinde düşüşler yüzde 7'ye kadar ulaşmıştı.
Yeni hafta Asya'daki sert satışlarla piyasalarda tarihi bir kasırgaya yol açtı. Japonya hisseleri 1987'den bu yana en sert satış dalgasıyla karşı karşıya Güney Kore'de Kosdaq endeksi rekor düşüş kaydetti.
ABD'de Cuma günü çakılan hisse endeksleri yeni haftaya da negatif girdi. Nasdaq 100 endeksi vadelilerinde düşüş yüzde 6'ya ulaştı.
Piyasalarda Fed'in para politikası patikasına ilişkin fiyatlamalarla birlikte jeopolitik endişeler de satışlara yol açtı.
Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da, Hizbullah’ın üst düzey isimlerinden Fuat Şükrü’nün de Beyrut’ta öldürülmelerinin ardından Orta Doğu’da gergin bir hafta sonu geride bırakıldı.
Günün öne çıkan haberleri ise şu şekilde:
Enflasyon rakamları açıklandı
Enflasyon, temmuzda aylık bazda yüzde 3,23 olurken yıllık bazda yüzde 61,78'e geriledi.
Japonya borsasında son 37 yılın en kötü günü
Japonya'nın Nikkei 225 hisse senedi endeksi, ABD istihdam verilerindeki hayal kırıldığı ve yendeki yükselişin tetiklediği yoğun satışlar nedeniyle son 37 yılın en kötü gününü yaşadı.
Wall Street'in korku göstergesi 4 yılın zirvesinde
ABD'de Wall Street'in oynaklık göstergesi piyasaların sert dalgalanma yaşadığı işlem gününde Haziran 2020'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Salgın döneminde 80'i aşan piyasanın korku göstergesi son piyasa kasırgasında 50'nin üzerine çıkarak son dört yılın en yüksek seviyesini gördü. Küresel Borsalar, teknoloji hisseleri öncülüğünde sert şekilde değer kaybetti. Nasdaq 100 vadeli endeksinde kayıp yüzde 4’e ulaşırken, Japon endeksleri 10 yıldan uzun bir sürenin en sert günlük düşüşünü yaşadı.
Kira zam oranı netleşti
Enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte ağustos ayı kira zam oranı da belli oldu. Kira artış oranı, on iki aylık ortalama enflasyona göre belirleniyor. TÜFE, temmuz ayında on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65.93 olarak gerçekleşti.
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.